TÉMA

Kosti

Velryby v Evropě nevyhubil lov v moderní době, zásadní roli hrál už středověk

K vymizení velryb z evropských vod přispěl nejen jejich průmyslový lov v 19. a 20. století, ale už velrybářství středověkých Evropanů. Ukazuje to analýza dávných velrybích kostí, kterou vydal odborný časopis Royal Society Open Science, napsal list The New York Times.
18. 9. 2023|

V brněnské dětské nemocnici začali pacientům prodlužovat kosti pomocí magnetického hřebu

Lékaři v brněnské dětské nemocnici zkoušejí unikátní metodu prodlužování kostí.  Mají v péči už tři pacienty. Rozdílná délka končetin může být způsobena vrozenou vadou, po úrazu, infekci nebo onkologické léčbě. Posledních padesát let se kosti dětí prodlužovaly pomocí zevních fixátorů, teď je titanový hřeb uvnitř.
12. 9. 2023|

Česko zaostává v prevenci nemoci kostí. Lékaři chtějí situaci zlepšit díky plošnému screeningu osteoporózy

Vyšetření kostí se stává součástí běžných prohlídek u praktiků a gynekologů. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) od dubna zahájila plošný screening osteoporózy, kterou trpí odhadem až 800 tisíc lidí. Mnozí však o nemoci nevědí, protože ve včasném záchytu zatím patří Česko k nejhorším v Evropě.
8. 4. 2023|

Zřejmě největší dinosaurus Evropy se našel na portugalské zahrádce

Vědci odkryli na zahradě v Portugalsku kosti, které by mohly patřit největšímu nalezenému dinosaurovi v Evropě. Zkamenělá žebra podle vědců patří brachiosaurovi a jejich velikost naznačuje, že jejich majitel mohl mít 25 metrů na délku a 12 metrů na výšku.
29. 8. 2022|

Do kutnohorské kostnice se vrátí pyramida z lidských kostí

Do kutnohorské kostnice by se už letos měla vrátit opravená pyramida z lidských kostí. S jejím rozebíráním kvůli statickému zajištění kostela začali restaurátoři v roce 2018. Jednotlivé lebky a kosti, pocházející od obětí moru a husitských válek, očistili a konzervovali a po osazení dřevěné konstrukce je začnou skládat zpátky. Kdy bude pyramida hotová, není úplně jasné, restaurátoři by to ale rádi stihli do konce roku. V někdejší hřbitovní kapli ze 14. století jsou celkem čtyři pyramidy z kostí, opravena bude zatím první v severozápadní části.
31. 3. 2022|

Vzkazy v kupoli frýdecko-místeckého kostela přečkaly obě světové války. Schránky otevřeli před rekonstrukcí stavby

Ve Frýdku-Místku začala oprava kostela svatých Jana a Pavla. Při té příležitosti otevřeli dvě schránky se vzkazy předků. Obsahovaly dobové fotografie nebo denní tisk a také váček zřejmě s ostatky svatých. Nalezené materiály farnost spolu s památkáři podrobně prozkoumá. Řemeslníci teď vymění bednění krovu věže a položí novou krytinu z měděného plechu. Opravy potrvají do května.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 17:21|

Koně mají jediného předka. Do střední Evropy přišli před 4 tisíci lety, odhalila studie

Velká mezinárodní studie odhalila původ moderních domácích koní. Vědci, včetně těch českých, v ní popsali, že všechna tato zvířata mají společný původ.
21. 10. 2021|

Brněnští vědci odstartovali klinické testy léků na poruchu růstu

Po mnohaletém výzkumu začali brněnští vědci s klinickými testy léku na achondroplázii. Jde o nejčastější genetickou poruchu růstu člověka. Na objevu přelomové novinky spolupracovali s japonskými kolegy. Právě u nich nyní testy probíhají.
14. 6. 2021|

Archeologové popsali nejstarší tetovací „jehly“. Indiáni si těla zdobili pomocí krocaních kostí

Vědci objevili zřejmě nejstarší známé tetovací nástroje. Jedná se o sadu nařezaných a naostřených krůtích kostí, kterými si před několika tisíci lety zdobili těla severoameričtí indiáni. Předměty našli archeologové na starověkém pohřebišti už v osmdesátých letech minulého století, ale až doposud nevěděli, k čemu domorodcům sloužily. Nový výzkum zveřejnil Journal of Archaeological Science: Reports .
30. 5. 2021|
Doporučujeme

Průmyslově zpracované potraviny mohou negativně ovlivnit vývoj dětské kostry, varují vědci

Děti, které často pojídají nezdravé potraviny, by mohly čelit vyššímu riziku, že se jim nebudou správně vyvíjet kosti. Naznačila to nová studie publikovaná v časopise Bone Research, již vědci provedli na hlodavcích. Podle odborníků je zjištění důležité, protože mnozí mladiství konzumují průmyslově zpracované jídlo dokonce každodenně.
21. 4. 2021Aktualizováno24. 4. 2021, 18:31|

Veganství by mohlo mít negativní dopady na zdraví kostí, tvrdí němečtí vědci

Výhradně rostlinná strava by s sebou mohla nést riziko oslabení kostí. Upozorňuje na to nová studie uskutečněná německým Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR). Některé prospěšné živiny se totiž vyskytují především v živočišných produktech.
9. 3. 2021|