TÉMA

ÖBB

Vlaky se dřevem se nevejdou na trať do Rakouska, náklad místo nich vozí kamiony centrem Znojma

Místo nákladních vlaků se dřevem začaly z Moravy do Rakouska jezdit kamiony. Denně jich přibyly nejméně desítky, někdy i stovky. To ještě zhoršilo problematickou dopravní situaci ve Znojmě, které požádalo o pomoc Jihomoravský kraj i ministerstvo dopravy.
16. 1. 2024|

Noční vlaky téměř vymizely, teď rok od roku sílí. S novým jízdním řádem dostaly i jinou podobu

Konkurence v podobě aut, ale hlavně poměrně levných letadel v posledních desetiletích mohutně zasáhla dálkovou železniční dopravu v Evropě. A zvlášť silně postihla noční vlaky. Po tvrdém dopadu prakticky na dno v polovině minulého desetiletí ale začal návrat – zprvu nenápadný, postupně čím dál důraznější. Letošní prosincová změna jízdních řádů železniční dopravy v Evropě znamenala další významný krok. Nejenže se obnovují další dříve zrušená spojení, navíc přicházejí na scénu jednotky Nightjet – tedy noční obdoba i v Česku známých Railjetů.
29. 12. 2023|

Uplynulé desetiletí českou železnici proměnilo, mizejí malé motoráky i koženky. Zrychlení ale nepřišlo

Desetiletí uplynulo od doby, kdy začal velký přerod české železnice z hlediska vozového parku. Po dlouhé době ustrnutí, kdy provoz závisel na starých „koženkových“ vagonech a zcela nevhodných malých motorových vozech, začaly přicházet zcela nové a koncepčně moderní vlaky. Loni oslavily deset let od svého schválení k provozu motorové jednotky Regio Shark, letos budou mít první kulatiny Regio Pantery, které významně proměnily podobu cestování osobními vlaky na elektrizovaných tratích.
20. 2. 2023|

Rakouská stávka ochromila železniční dopravu, týká se to i spojů do Česka

Rakouští železničáři vstoupili o půlnoci z neděle na pondělí do jednodenní stávky. Zasaženy jsou i mezinárodní spoje včetně těch mezi Rakouskem a Českou republikou či Německem. Stávka se projevuje i zvýšeným provozem na rakouských silnicích. V Linci situaci ještě dál zkomplikovala akce klimatických aktivistů z hnutí Letzte Generation (Poslední generace), kteří se přilepili k vozovce na jednom z dálničních přivaděčů.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 20:01|

Rakouští železničáři budou v pondělí stávkovat. Omezí to i spoje s Českem

Rakouské odbory chytají kvůli sporu o platy na pondělí celodenní stávku na železnicích. Dotknou se údajně všech spojů, včetně těch s Českem. České dráhy upozorňují, že k některým omezením v dálkové dopravě může dojít už v neděli a také v úterý.
27. 11. 2022|

Bouře v Rakousku zabily nejméně pět lidí, šest obětí hlásí Korsika

Prudké bouře si ve čtvrtek v Rakousku vyžádaly nejméně pět lidských životů. V jihorakouské spolkové zemi Korutany stromy vyvrácené bouří zabily dvě dívky, později agentura APA informovala o dalších třech obětech, na něž spadl strom v dolnorakouském okrese Scheibbs. Na jihu Rakouska živel poškodil elektrické vedení a železniční infrastrukturu tak těžce, že byl zastaven provoz ve spolkových zemích Korutany, Štýrsko a také ve Východním Tyrolsku. Bouře a silný vítr si vyžádaly oběti také na Korsice, kde je podle předběžných údajů šest mrtvých, a v Itálii, kde zemřeli dva lidé.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 22:02|

Evropská komise obvinila České dráhy a ÖBB. Tajnou dohodou prý dopravci poškodili RegioJet

Evropská komise obvinila České dráhy a rakouského železničního dopravce ÖBB, že uzavřeli tajnou dohodu o použitých osobních železničních vagonech, která poškozovala českého provozovatele RegioJet. Komise v pátek uvedla, že český podnik s rakouským uzavřely tajná ujednání s cílem narušit hospodářskou soutěž na trhu osobní železniční dopravy, oběma proto zaslala takzvané prohlášení o námitkách. Unijní úřady případ vyšetřovaly šest let. České dráhy odmítly, že uzavřely kartelovou dohodu. Majitel RegioJetu Radim Jančura avizoval, že si počká na konec vyšetřování a přihlásí se o náhradu škody.
10. 6. 2022Aktualizováno10. 6. 2022, 14:43|