TÉMA

Sportování

Děti, které nastupovaly do školy za covidu, jsou podle průzkumu méně pohybově zdatné

Pohybová zdatnost žáků základních škol a víceletých gymnázií se meziročně zlepšila, ukazují to nejnovější data vycházející z Olympijského víceboje, školního projektu Českého olympijského výboru. Průzkum nicméně ukázal propad zdatnosti u desetiletých dětí, které nastupovaly do školy v covidové době a nemohly se zapojit do kroužků a sportovních oddílů. Výbor chce spolu s ministerstvem školství děti vést ještě více k pohybu, plánují projekt Aktivní škola.
7. 9. 2023|

Smí se na pivo i na Shakespeara, zatím však jen ven. Na prvním stupni zcela končí rotační výuka

S novým týdnem začíná platit čtvrtý rozvolňovací balíček, byť neúplný. Jeho součástí je otevření zahrádek restaurací, možnost pořádat kulturní akce venku i otevření fitness a vnitřních sportovišť – vše při splnění přísných podmínek včetně podstoupení testu na koronavirus. Zavřené naopak ještě zůstávají hotely. Na prvním stupni základních škol končí rotační výuka, na druhém stupni trvá už jen v některých krajích. K tomu se ještě s novým týdnem rozšiřuje možnost přihlásit se k očkování proti covidu-19 na věkovou skupinu 40 až 44 let.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 12:02|

Setkávat se lidé mohou nadále nejvýše ve dvojicích. Situace je křehká, řekl Arenberger

Platnost omezení shromažďování na skupiny o maximálně dvou lidech v pondělí potvrdila vláda. Důvodem je podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) epidemická situace. Počet nakažených sice klesá, pozitivní trend je ale křehký. Kabinet se věnoval také opatřením pro amatérské sportovce. I oni mohou trénovat jen po dvou, nebudou ale muset mít nasazenou roušku. Další uvolnění opatření lze očekávat nejdříve 26. dubna, uvedl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).
12. 4. 2021Aktualizováno12. 4. 2021, 23:28|

Rehabilitace po proběhlém covidu se zanedbává, přitom může pomoci, zdůraznil lékař

Snížená výkonnost, únava, vyčerpání, dušnost – to jsou nejčastější pozůstatky prodělané nemoci covid-19. A to i u trénovaných osob, sportovců, kteří nemoc prodělali. O to více je podle lékaře a vedoucího kliniky rehabilitačního lékařství Barna Medical Miloše Barny důležité obecně využít i různé podpůrné metody pro léčbu, mezi které patří například terapie ozonem nebo mořským vzduchem. Tato oblast je však zanedbávaná, podotkl ve Studiu 6.
8. 3. 2021|