TÉMA

Kamýk nad Vltavou

Senátoři chtějí změnit valorizaci výdělků obecních zastupitelů. Stihnout to musí do konce roku

Část senátorů chce upravit zákon, který zavádí automatickou valorizaci výdělků regionálních politiků. Tlačí je ale čas. Praxi, kdy o odměnách obecních zastupitelů rozhodovala vláda, zrušil Ústavní soud. Zákonodárci mají zjednat nápravu do konce roku. Pokud do té doby změny nezačnou platit, hrozí podle šéfa nejsilnějšího senátorského klubu, že budou starostové úplně bez peněz.
26. 11. 2023|

Proběhl další rychlý závod o dotace pro školství. Úředníci však slibují změnu

Zřizovatelé základních škol si zopakovali podávání žádostí o dotace na lepší vybavení. Když ministerstvo pro místní rozvoj vypsalo výzvu na začátku listopadu, velký počet zájemců systém zahltil. Nyní ji rozdělilo do dvou dnů. Jestli obec peníze získá, závisí hlavně na rychlosti podání žádosti.
27. 11. 2022|

Česko už vyčerpalo většinu evropských peněz, žadatelé dostali přes 430 miliard

Česko se posunulo v čerpání evropských dotací. Jednotlivé programy už většinu peněz aktuálního sedmiletého období rozdělily. Příjemci zatím získali víc než 430 miliard, což jsou dvě třetiny celkové sumy.
22. 8. 2021|

Stovka komunálních politiků žaluje stát kvůli přístupným informacím o jejich majetku

Stovka komunálních politiků se obrátila na soud s žádostí o omluvu a odškodnění. Důvodem je zákon o střetu zájmů, podle kterého musí zveřejňovat svůj majetek. Politikům vadí, že tyto informace byly komukoliv přístupné v registru déle než podle nich bylo nutné. Resort spravedlnosti to zpochybňuje.
6. 3. 2021|