TÉMA

Zdeněk Porybný

Seznam smí koupit vydavatele deníku Právo, transakci potvrdil antimonopolní úřad

Společnost Seznam média může koupit firmu Silky, která je většinovým vlastníkem ve vydavatelství deníku Právo. Transakci ohlášenou koncem loňského roku nyní odsouhlasil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle něj si Seznam.cz a Silky, respektive jím vlastněné vydavatelství Borgis, přímo nekonkurují, naopak dlouhodobě spolupracují.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 16:24|

Seznam kupuje Právo a Novinky

Společnost Seznam.cz média kupuje firmu Silky Zdeňka Porybného a jejím prostřednictvím firmu Borgis, která je vydavatelem deníku Právo a dodává obsah pro zpravodajský web Novinky.cz. Seznam od roku 2013 vlastní 33,6 procenta akcií Borgisu. Spojení od 23. prosince posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ve zjednodušeném řízení, informoval o tom nyní v tiskové zprávě. Případné námitky lze podat do pěti dnů.
27. 12. 2022Aktualizováno27. 12. 2022, 18:46|

30 let zpět: Zatčení šéfredaktora Rudého práva

Pražský soud uvalil vazbu na šéfredaktora Rudého práva Zdeňka Porybného. Podle obžaloby měl ohrozit vydavatelství Florenc, jehož byl ředitelem, a stát připravit o 24 milionů korun. K případu se vyjádřil zástupce šéfredaktora Lubor Kazda. Ten měl celý případ za politickou záležitost. Porybný byl o dva dny později propuštěn na kauci. Později bylo stíhání zastaveno jako neodůvodněné.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 3. 2022|

Zpravodajský text bez podpisu není důvěryhodný. Zvlášť o ivermektinu, kritizují někteří novináři

Píší o ivermektinu, o očkování, o opatřeních, o vědě. Články vydávají denně, jenže zásadní údaj v nich chybí. Jméno novináře, který text vytvořil. Místo toho, který by se k takovému textu hlásil, jen slova vlastní zpráva nebo třeba dost obecná zkratka red. Proč texty podepisovat? Kdy se může jméno autora v médiích vynechat a co důvěra čtenářů, když je autor neznámý? Debatu nad tím, kdy článek podepsat celým jménem, kdy zkratkou a kdy je možné podpis vynechat, otevírá pořad Newsroom ČT24.
28. 3. 2021|

Medializace neschválených léků na covid může být nebezpečná. Pro doktory i pacienty

V boji s covidem-19 někteří optimisticky hledí na ivermektin, není však dostatek dat, aby se lék dal jednoznačně doporučit. A chybí také příslušná registrace. Je to antiparazitikum, někteří lékaři ho ale zkouší používat k léčbě covidu. Protože jsou zatím úspěšní, s nadějí se o nich zmiňují politici i média. Další novináři a lékaři ale varují před katastrofou, lék se totiž může ukázat jako zcela nevhodný. První kvalitní studie uvádí, že nepřináší zázrak. Kritiku si vysloužil deník Právo, který ivermektinu věnoval celou titulní stranu. Na argumenty pro a proti medializaci takového přípravku se ptal pořad Newsroom ČT24.
6. 3. 2021|