TÉMA

Ivermektin

Nejvyšší soud potvrdil podmínku pro exposlance Volného za výroky o ivermektinu

Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého poslance Lubomíra Volného v kauze výroků o léku ivermektin. Dvouletý podmíněný trest za šíření poplašné zprávy tak platí. ČT to potvrdila Iva Kaňáková z Obvodního soudu pro Prahu 7, který v případu rozhodoval jako první instance. Volný tvrdil, že kvůli diskriminační kampani proti ivermektinu mohou zemřít lidé.
5. 12. 2023|

Výroky exposlance Volného o ivermektinu bude řešit Nejvyšší soud

Případem bývalého poslance Lubomíra Volného odsouzeného za šíření poplašné zprávy se bude zabývat Nejvyšší soud. Volný, který tvrdí, že je nevinný, k němu podal dovolání proti dvouleté podmínce, již dostal za výroky o léku ivermektin. České televizi to potvrdila Iva Kaňáková z Obvodního soudu pro Prahu 7, který v kauze rozhodoval jako první instance. Volný tvrdil, že kvůli diskriminační kampani proti ivermektinu mohou zemřít lidé.
28. 8. 2023|

Soud snížil trest muži, který obvinil plzeňskou nemocnici ze zabíjení pacientů s covidem

Odvolací Krajský soud v Plzni v úterý zkrátil podmíněný trest Pavlu Hlávkovi, který je obžalován za slova o zabíjení pacientů s covidem ve Fakultní nemocnici Plzeň. Pětašedesátiletému muži letos Okresní soud v Plzni vyměřil trest 2,5 roku se stejně dlouhou zkušební dobou za šíření poplašné zprávy a za pomluvu. Uložil mu také povinnost omluvit se nemocnici a přednostovi první interní kliniky Martinu Matějovičovi. Odvolací soud mu trest zkrátil na dva roky, zkušební lhůtu a povinnost omluvy ponechal.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 16:23|

Soud potvrdil exposlanci Volnému dvouletou podmínku za poplašnou zprávu

Odvolací senát potvrdil exposlanci Lubomíru Volnému dvouletou podmínku za šíření poplašné zprávy o tom, že se kvůli ivermektinu plánují vraždy pacientů. Rozhodnutí, které Volnému stanovilo zkušební dobu v délce 2,5 roku, je pravomocné. Jednání u pražského městského soudu doprovázela po úterním incidentu v téže budově zvýšená bezpečnostní opatření, justiční stráž ani policisté ale zasahovat nemuseli. K zasedání nedorazil ani Volný, ani žádný jeho podporovatel.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 12:14|

Muž dostal u plzeňského soudu podmínku za slova o zabíjení pacientů s covidem-19

Okresní soud v Plzni v pondělí vyměřil čtyřiašedesátiletému Pavlu Hlávkovi, který čelil obžalobě ze šíření poplašné zprávy, podmíněný trest. Před soudem stanul za svá předloňská slova o tom, že fakultní nemocnice v Plzni nechává zemřít pacienty s covidem, když jim nechce podávat přípravky ivermektin a isoprinosin. Hlávku okresní soud loni v létě obžaloby zprostil, odvolací krajský soud ale rozsudek zrušil a vrátil zpět k okresnímu soudu. Kromě šíření poplašné zprávy soud odsoudil Hlávku i za pomluvu kvůli vyjádřením o přednostovi interní kliniky.
13. 2. 2023Aktualizováno13. 2. 2023, 13:27|

Volný dostal podmínku za šíření poplašné zprávy o ivermektinu. Proti verdiktu se odvolal

Obvodní soud pro Prahu 7 ve středu uložil bývalému poslanci Lubomíru Volnému (Volný blok) dvouletý podmíněný trest za šíření poplašné zprávy. Podle obžaloby na sociálních sítích uvedl, že kvůli diskriminační kampani proti léku ivermektin mohou zemřít lidé. Volný vinu odmítá. V závěrečné řeči prohlásil, že je nadále přesvědčen o pravdivosti informace. Proti verdiktu se na místě odvolal.
7. 12. 2022|

Muž, který tvrdil, že lékaři v plzeňské nemocnici zabíjejí pacienty s covidem, míří znovu před soud

Pavel Hlávka, kterého soud původně zprostil obžaloby z šíření poplašné zprávy, před něj zamíří znovu. Plzeňský krajský soud zrušil osvobozující rozsudek na základě odvolání státního zástupce. České televizi informaci potvrdil místopředseda Okresního soudu Plzeň-město Josef Prach. Muž na internetu zveřejnil video, ve kterém natáčel lékaře a říkal, že v plzeňské nemocnici zabíjejí pacienty s covidem. Odůvodňoval to tím, že zdravotníci nechtěli jeho nemocné matce podat přípravek ivermektin, který však na covid nezabírá.
29. 11. 2022|

Státní zástupkyně se odvolala v případu muže, který tvrdil, že lékaři zabíjejí pacienty s covidem

Státní zástupkyně se odvolala proti rozsudku, kterým soud zprostil obžaloby Pavla Hlávku z šíření poplašné zprávy. ČT informaci poskytla předsedkyně plzeňského okresního soudu Petra Pavlíčková. Žalobkyně i nadále trvá na podmínce, kterou navrhovala v obžalobě. Muž na internetu zveřejnil video, ve kterém natáčel lékaře a říkal, že v plzeňské nemocnici zabíjejí pacienty s covidem. Odůvodňoval to tím, že zdravotníci nechtěli jeho nemocné matce podat přípravek ivermektin. Ten je proti covidu neúčinný. Případ se nyní posouvá ke Krajskému soudu v Plzni.
26. 7. 2022|

Soud v Plzni nepravomocně osvobodil muže souzeného za slova o zabíjení pacientů s covidem

Okresní soud v Plzni zprostil obžaloby třiašedesátiletého Pavla Hlávku, který se zpovídal z šíření poplašné zprávy. Před soudem stanul za svá loňská slova o tom, že fakultní nemocnice v Plzni nechává zemřít pacienty s covidem, když jim nechce podávat přípravky ivermektin a isoprinosin. Píše to server iDNES. Rozsudek podle něj není pravomocný, protože státní zástupce si nechal lhůtu na případné podání odvolání, Hlávka se odvolání vzdal.
15. 6. 2022|

168 hodin: Dezinformátorům chodí na účty i stovky tisíc korun měsíčně. Přístup bank je různý

Někteří lidé, kteří na internetu šíří dezinformace, vydělávají skrze svá videa a sociální sítě, kde prosí u lidí o peníze. Na účty jim pak chodí i stovky tisíc korun měsíčně. Stát už řadu z nich označil za hlásnou troubu ruské propagandy. Banky, které vedou účty dezinformátorů, volí různý přístup – některé se odvolávají na to, že nemůžou cenzurovat názory, jiné už ale připouští, že otevření takového účtu by bylo proti jejich etickému kodexu. Dezinformátoři tak zakládají spolky, přes které peníze inkasují.
30. 5. 2022|

Policie navrhla obžalovat exposlance Volného kvůli příspěvku o ivermektinu

Policisté navrhli obžalovat bývalého poslance Lubomíra Volného ze šíření poplašné zprávy kvůli příspěvku na sociálních sítích o léku ivermektin. ČT to řekl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala s tím, že o návrhu rozhodne státní zástupce. Volný loni na sociální síti napsal, že se chystá spiknutí, jehož cílem je diskreditace léku.
29. 4. 2022|

Klesá počet nakažených i hospitalizovaných s covidem, část testovacích míst omezí provoz

Ve středu přibylo v Česku 7397 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, tedy asi o 13 procent méně než před týdnem. Nadále klesá také počet hospitalizovaných s nemocí covid-19. Oproti předchozí středě se jejich množství snížilo skoro o pětinu na 1773, z nichž 87 bylo ve vážném stavu. Pozitivní testy na covid-19 u Ukrajinců tvoří asi procento případů v Česku, oznámil Ústav zdravotnických informací a statistiky. Část testovacích míst od dubna zkrátí provozní dobu.
31. 3. 2022Aktualizováno31. 3. 2022, 16:55|

Muž vinil lékaře, že nepřímo zabíjejí pacienty s covidem. Hrozí mu za to až osm let vězení

Plzeňské státní zastupitelství obžalovalo Pavla Hlávku z šíření poplašné zprávy a pomluvy. České televizi to potvrdila náměstkyně okresního státního zástupce Ivana Hostašová. Muž na videu obvinil lékaře plzeňské nemocnice, že nepřímo zabíjejí pacienty, když jim nechtějí podávat přípravky ivermektin a isoprinosin. Za šíření poplašné zprávy v době nouzového stavu mu hrozí až osm let za mřížemi. Případem se bude zabývat Okresní soud v Plzni.
10. 1. 2022|

Policie pokračuje v trestním řízení s exposlanci Volným a Roznerem. Po neobhájení mandátu už nemají poslaneckou imunitu

Policisté pokračují v trestním řízení bývalé poslance Lubomíra Volného (Volný blok) a Miloslava Roznera (SPD). Ve sněmovních volbách neobhájili mandát a přišli tak o imunitu. ČT to potvrdil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. O vydání Volného k trestnímu stíhání požádala policie v květnu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy, končící sněmovna už ho ale neprojednala. Roznera pak kvůli jeho výrokům o táboře v Letech už dříve vydat odmítla.
22. 10. 2021|

Ivermektin proti covidu nefunguje. Chválily ho nekvalitní nebo podvodné studie, ukázali vědci

Všechny vědecké studie, které poukazují na účinnost léku ivermektin proti covidu-19, obsahují vážné chyby nebo vykazují známky manipulace s daty, popsal server BBC s odkazem na zjištění čtyř nezávislých vědců. Ti posuzovali veškeré dostupné studie, v nichž se lék testoval na lidech nakažených koronavirem. Respektované klinické testy zabývající se účinností přípravku pak podle nich došly k závěru, že lék nemá vliv na zdravotní stav pacientů s covidem-19.
8. 10. 2021|

Policie obvinila autora výroků o nepřímém zabíjení pacientů s covidem z šíření poplašné zprávy

Policie obvinila z šíření poplašné zprávy a pomluvy muže, který na videu obvinil lékaře plzeňské nemocnice, že nepřímo zabíjejí pacienty, když jim nechtějí podávat léky ivermektin a isoprinosin. České televizi to potvrdila mluvčí plzeňské policie Veronika Hokrová. Za šíření poplašné zprávy v době nouzového stavu by obviněnému v případě obžaloby hrozilo až osm let vězení. Nahrávka měla na internetu během dvou dnů téměř padesát tisíc zhlédnutí.
24. 8. 2021|

Ivermektin proti covidu nefunguje, tvrdí autoři zatím nejrozsáhlejší studie jeho účinků

Ivermektin se zřejmě nestane lékem, který by zasadil covidu-19 smrtící ránu, jak si od něj slibují jeho zastánci. Nová rozsáhlá studie na asi patnácti stech pacientech ukazuje, že jeho účinky jsou srovnatelné s placebem, uvedli její autoři na mezinárodním sympoziu.
19. 8. 2021|

V pondělí přibylo 168 nakažených, 53 tisíc lidí se nechalo očkovat

V pondělí laboratoře v Česku zachytily 168 případů koronaviru, o 16 víc než před týdnem. Počty nakažených v mezitýdenním srovnání rostou od pátku. Reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se třetím dnem drží těsně nad hodnotou jedna, což značí zrychlování epidemie. K úterku zůstalo stejně jako předchozí den na hodnotě 1,06. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.
10. 8. 2021Aktualizováno10. 8. 2021, 13:30|

V pátek přibylo 278 nakažených, o 115 víc než před týdnem. Dál roste i reprodukční číslo

Testy v pátek odhalily v Česku 278 nových případů koronaviru, o 115 víc než ve stejný den minulého týdne. Všechny tři pracovní dny tohoto týdne se denní nárůst nakažených pohyboval nad dvě stovky. Počet lidí, kteří jsou s covidem v nemocnicích, ale neroste. Ministerstvo zdravotnictví jich nyní podle údajů na webu eviduje 35, z toho čtyři ve vážném stavu, před týdnem bylo hospitalizovaných 38. Reprodukční číslo oproti předchozímu dni mírně vzrostlo na 1,27 z necelých 1,22.
10. 7. 2021Aktualizováno10. 7. 2021, 12:45|

Sněmovna zřejmě vydá Volného ke stíhání, doporučil to mandátový a imunitní výbor

Sněmovna zřejmě vydá nezařazeného poslance Lubomíra Volného (Volný blok) k trestnímu stíhání. Mandátový a imunitní výbor v úterý doporučil plénu, aby policejní žádosti vyhovělo, řekl předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM). Policie podezírá Volného z šíření poplašné zprávy kvůli příspěvku na sociální síti o léku ivermektin. Volný novinářům řekl, že chce být vydán. Sněmovna rozhodne zřejmě na červencové schůzi.
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 15:09|

Nemocnicím leží ve skladech léky na covid. Jako pojistka proti zhoršení epidemie

Experimentálních léků jako remdesivir, bamlanivimab či přípravek od firmy Regeneron je ve zdravotnických zařízeních dostatek, shodují se zástupci nemocnic oslovených ČT. Léky na léčbu koronaviru si chtějí ponechat pro případnou podzimní koronavirovou vlnu. Nové dodávky neplánují.
11. 6. 2021|

Lékový ústav schválil studii na účinky ivermektinu, je pro ni ovšem málo pacientů

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) schválil klinickou studii, která má zkoumat bezpečnost a účinnost léku ivermektin u hospitalizovaných s covidem-19. ČT to potvrdila mluvčí ústavu. O souhlas žádala Nemocnice svaté Anny v Brně, která v březnu tento antiparazitní preparát nakoupila. Není však jisté, kdy studie začne, pacientů s koronavirem totiž ubývá. Použití ivermektinu podle uvážení lékaře a se souhlasem pacienta povolilo v březnu ministerstvo zdravotnictví, opačná doporučení vydaly Evropská léková agentura či Světová zdravotnická organizace.
8. 6. 2021|

Policie žádá o vydání poslance Lubomíra Volného k trestnímu stíhání, píše Deník N

Policie žádá o vydání nezařazeného poslance Lubomíra Volného, původně zvoleného za SPD, k trestnímu stíhání. Důvodem je podezření ze šíření poplašné zprávy. Odeslání žádosti do sněmovny potvrdila Deníku N mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová. Volný měl podle vyšetřovatelů šířit poplašnou zprávu během nouzového stavu. V příspěvku na svém facebookovém profilu tvrdil, že se chystá spiknutí, jehož cílem je diskreditace léku ivermektin, prostředkem k diskreditaci mělo být podle Volného zabití pacientů, píše Deník N.
22. 5. 2021|

Pandemie ve světě: Státy EU se neshodly na rozdělení vakcín od Pfizeru. WHO nedoporučila léčbu ivermektinem

Země Evropské unie ve středu nedospěly k dohodě na rozdělení deseti milionů vakcín od společností Pfizer a BioNTech, které mají ve druhém čtvrtletí kompenzovat některým státům jejich dosavadní nižší příděly. Česko mělo podle návrhu získat přes tři sta tisíc dávek, a být tak mezi šesti státy, které dostanou více, než odpovídá jejich počtu obyvatel. Světová zdravotnická organizace (WHO) nedoporučila při léčbě infikovaných pacientů používat přípravek proti parazitům ivermektin. Důvodem je nedostatek dat, která by prokázala jeho přínosy. Chorvatsko rozšiřuje možnost příjezdu turistů bez karantény.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 21:00|