TÉMA

Vinařství

Vhodné klimatické podmínky i nárůst malých pěstitelů. Polské vinařství je na vzestupu

Polské vinařství zažívá renesanci. Za poslední léta se pětadvacetkrát znásobila plocha, na které se pěstuje réva. Přibyly také stovky zejména malých vinařů. Reagují tak na poptávku v obchodech i na zlepšující se klimatické podmínky.
1. 2. 2024|

Vinařství má v Turecku dlouhou tradici, čelí ale mnoha výzvám

Guvernér Istanbulu Davut Gül zakázal konzumaci alkoholu na veřejných prostranstvích. Úřady to zdůvodňují veřejným pořádkem a zdravím. Kritici islamistické Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) naopak restrikce na výrobu, prodej a konzumaci alkoholu vnímají jako omezování osobní svobody. Nejistotě čelí například vinaři, které zároveň trápí dopady dvou krizí – ekonomické a klimatické.
17. 9. 2023|

Lahve se sektem přijdou o svou jedinečnou součást, vinaři litují ztráty tradice

Evropská komise novým nařízením odsouhlasila, aby se šumivé víno smělo prodávat i bez fólie, která obaluje připevnění zátky lahve. Na změny upozornila německá agentura DPA. Vinaři argumentují potřebou ochrany životního prostředí, ale také zbytečnými náklady na fólie nebo dlouhou dobou jejich dodání. Mezi velkými producenty se ale ozývají skeptické hlasy – šumivé víno podle nich může přijít o svou originalitu a snadnou rozpoznatelnost.
16. 8. 2023|

Stavěním máje odstartoval Slovácký rok v Kyjově

Stavěním máje před zaplněným Masarykovým náměstím v Kyjově v pátek odpoledne začala víkendová část programu festivalu Slovácký rok. Nejstarší národopisná slavnost v Česku letos nabídne přes čtyřicet programových bodů, novinkou bude Městečko kyjovských vinařů s odpočinkovou zónou. Program končí o půlnoci z neděle na pondělí. Festival se koná jednou za čtyři roky.
11. 8. 2023|

Koalice znovu projedná spotřební daň na tiché víno. Lidovci a opozice jsou zásadně proti zavedení

Vládní koalice bude v příštích měsících znovu jednat o zdanění tichého vína, sdělila České televizi šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle ní je neudržitelné, aby v době škrtů a zvyšování daní zůstávalo tiché víno jako jediný druh alkoholu bez spotřební daně. Vedle TOP 09 zavedení odvodu podporuje hnutí STAN, Piráti a část ODS. Zásadně proti jsou naopak lidovci a sněmovní opozice. Argumentují hlavně podporou českých vinařů.
25. 7. 2023|

Koalice znovu otevírá téma daně z tichých vín. Vinaře by znevýhodnila, vadí lidovcům

Zavedení spotřební daně z tichých vín je znovu ve hře. K debatě o tomto návrhu se chce vrátit většina koaličních stran. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je nepřijatelné, aby vláda prosazovala nepopulární škrty a zároveň ponechala u alkoholického nápoje nulový odvod.
19. 6. 2023|

REPORTÁŽ: V Estonsku navzdory chladnému podnebí přibývá vinařů. Hrozny pěstují ve sklenících

I v Estonsku se pěstuje vinná réva, jen za výrazně jiných podmínek než třeba na slunném jihu Evropy. Vinice jsou ukryté ve sklenících a množství odrůd není kvůli chladnému podnebí velké. Hodně se taky experimentuje s ovocnými víny. Přestože Estonsko k pěstování nabízí jen velmi těžké podmínky, je po celé zemi přes dvacet vinařů.
26. 5. 2023|

Výrobci nápojů se přeli o nulovou spotřební daň na víno

Je to spíše hon na čarodějnice a stáváme se teď rukojmím veškerého průmyslu, uvedl v pořadu Události, komentáře k diskuzi o spotřební dani na tichá vína prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Dodal, že argumenty jsou na straně vinařů a jsou relevantní. Je ale otevřen debatě. Výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimír Darebník podotkl, že v alkoholovém průmyslu jsou nerovné podmínky pro podnikání. Diskriminační přístup ke zdanění alkoholu podle něj pokračuje už několik let.
13. 5. 2023|

Státy EU včetně Česka pomáhají Moldavsku s uprchlíky i špatnou ekonomickou situací

Státy Evropské unie včetně Česka pomáhají Moldavsku překonat současnou ekonomickou krizi způsobenou ruskou agresí na Ukrajině. Sociální napětí se snaží využít organizace podporované Ruskem k převratu. Česko už poslalo desítky milionů korun na pomoc s uprchlíky, ale také na rozvoj drobným podnikatelům. Jde zejména o zemědělce a vinaře u hranic s Ukrajinou.
9. 4. 2023|

Koruna je vůči euru rekordně silná. Lidé na dovolené v Alpách to ocení, vývozci se neradují

Koruně se letos daří. Je v nejlepší kondici za posledních čtrnáct let. Euro vyjde momentálně na 23,90, což je dobrá zpráva i pro domácnosti. Silná měna totiž pomáhá tlumit inflaci hlavně u dováženého zboží, včetně energií. Současná situace naopak příliš nenahrává českým firmám, které vyvážejí. Za své produkty inkasují v přepočtu méně. Ekonomové očekávají, že koruna začne znovu mírně oslabovat.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 21:38|

Hnojivo proti klimatické změně se testuje v Lednici. Má ochránit víno před suchem

Testování nového patentovaného druhu organického hnojiva, které má pomoci vinařům v boji se suchem, začalo v Lednici na Břeclavsku. Hnojivo nazvané Hydrokompost dokáže zadržovat vodu a vracet půdě vláhu až po dobu 100 dní. Vymysleli ho ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby (VÚRV) a Ústavu vinohradnictví a vinařství Mendelovy univerzity (ÚVV MU).
17. 5. 2022|

Brněnští vědci dokáží chytit a zpracovat oxid uhličitý, který vzniká při kvašení vína

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně vyvinuli unikátní technologii umožňující jímání oxidu uhličitého, který se uvolňuje při procesu kvašení vína. Umí ho odebrat, stlačit a přeměnit na kapalný kvasný plyn, ten se dá poté využít například při sycení nápojů. Podle vědců má nápad i environmentální rozměr, protože za normálních okolností se oxid uhličitý dostává do atmosféry jako skleníkový plyn.
5. 9. 2021|

Révu nejprve poničily kroupy velikosti pingpongových míčků, potom přišlo tornádo. Vinaři sčítají škody

Tornádo na Slovácku koncem června bralo střechy, katastrofa ale poškodila také vinohrady. V péči s révou, ale třeba i vynášením a vymýváním lahví z trosek, pomáhají dobrovolníci – a z toho někteří i na vinicích Petra Marady z Mikulčič, který byl hostem pořadu Události, komentáře.
13. 7. 2021|

SeČTeno z Jihomoravského kraje: Covid zastavil veletrhy, někteří vinaři se zachránili v on-line prostoru

Koronavirová krize zasáhla Jihomoravský kraj výrazně, velké ztráty hlásí například Veletrhy Brno, které se dostaly do ztráty až 280 milionů korun. Vedení města i samotného výstaviště ale věří, že vystavovatelé se do moravské metropole vrátí, hledá se však i další využití pro rozsáhlý areál. Velké dopady měla krize také na vinaře, někteří se kvůli restrikcím dostali do velkých finančních problémů. Dopadům pandemie se věnuje pořad České televize SeČTeno.
5. 3. 2021Aktualizováno5. 3. 2021, 18:35|