TÉMA

Clément Beaune

Evropské země vyhošťují desítky Putinových diplomatů, Unie plánuje stopku pro ruské uhlí

Itálie, Španělsko, Dánsko a Švédsko v úterý oznámily, že celkem vypovědí přes sedmdesát ruských diplomatů. Důvodem je podle nich ohrožení národní bezpečnosti a také to, že ruští diplomaté údajně v zemích prováděli výzvědnou činnost. Slovinsko vypoví 33 pracovníků velvyslanectví v Lublani. Podobný krok oznámilo také Rumunsko a Portugalsko. Evropská komise navrhla pátý balík sankcí proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu, který počítá se zákazem dovozu uhlí do Evropské unie. O návrhu budou ve středu jednat zástupci členských zemí Unie, a pokud jej schválí, sankce by měly začít platit ještě tento týden.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 20:34|

Britsko-francouzský spor o rybolov se zmírňuje. Londýn rybářům vydal třiadvacet licencí

Británie vydala francouzským rybářům třiadvacet dodatečných licencí pro rybolov v britských vodách. Podle agentury AFP to sdělila mluvčí britského kabinetu. Práva na lov ryb jsou po odchodu Spojeného království z Evropské unie dlouhodobě zdrojem sporu. Konflikt v posledních měsících kazil vztahy mezi oběma zeměmi.
11. 12. 2021|

Spory o rybolov trvají. Majitel zadržené britské lodě popřel, že ji Francie propustila

Majitel britské rybářské lodě, kterou francouzské úřady zadržely minulý týden poblíž přístavního města Le Havre, popřel předchozí informace, že plavidlo už bylo propuštěno. Británie zároveň uvítala poslední snahy Francie dále nevyhrocovat širší spor kolem rybolovu, který zadržení plavidla ještě vystupňovalo. Do řešení sporu se zapojuje i Evropská komise.
2. 11. 2021|

Evropská komise zakročí vůči Polsku. Morawiecki mluví o tiché revoluci a nepochopení

Nedávné rozhodnutí polského ústavního soudu zpochybňuje a ohrožuje základy EU, prohlásila na plénu europarlamentu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Komise dle jejích slov proti Varšavě zakročí. Polský premiér Mateusz Morawiecki v Evropském parlamentu řekl, že jeho vláda je proevropská, Poláci jsou ale znepokojeni změnami v Unii.
19. 10. 2021Aktualizováno19. 10. 2021, 13:57|

Taliban se bojí odlivu elit. USA již z Afghánistánu stáhly část vojáků, Německo jich nově vyšle až 600

Hnutí Taliban se obává odlivu elit, ke kábulskému letišti pouští pouze cizince. Německý parlament ve středu schválil vyslání až 600 vojáků do Afghánistánu, aby zde pomáhali s evakuací, přičemž jejich mandát platí do 30. září. Afghánistán začali podle televize CNN opouštět první američtí vojáci. USA, jejichž jednotky střeží kábulské letiště, mají v plánu dodržet dohodnutý termín odchodu 31. srpna. Ostatní země pokračují v evakuaci občanů, Británie či Francie už jsou téměř hotové, Polsko ji zastavilo. Do Kábulu odletěla i ruská transportní letadla.
25. 8. 2021Aktualizováno25. 8. 2021, 22:45|

Státy EU se po roce a půl vrátily k hovorům o evropských hodnotách v Polsku a Maďarsku

Zástupci vlád členských zemí Evropské unie se v úterý po roce a půl vrátili k dlouhodobě probíhajícímu řízení s Varšavou a Budapeští. Situace kolem vlády práva a evropských hodnot v Polsku a Maďarsku se v poslední době zhoršuje, řekla před jednáním s ministry místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Jedním z dokladů horšící se situace je nový maďarský zákon zakazující na školách materiály zobrazující homosexualitu či změnu pohlaví nebo například polská soudní reforma, doplnil zpravodaj ČT v Bruselu Lukáš Dolanský.
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 19:10|

Dánové údajně pomáhali Američanům špehovat přední evropské politiky

Dánská rozvědka mezi lety 2012 až 2014 pomáhala americké Národní agentuře pro bezpečnost (NSA) špehovat vysoce postavené politiky, včetně německé kancléřky Angely Merkelové. Informovala o tom dánská rozhlasová stanice Danmarks Radio (DR) s odkazem na vnitřní šetření Dánské obranné zpravodajské služby. DR se odvolává na devět nejmenovaných zdrojů, které mají informace o vyšetřování.
31. 5. 2021Aktualizováno31. 5. 2021, 18:42|

Pandemie ve světě: Francie bude očkovat i v lékárnách, v Polsku rostou denní přírůstky nakažených

Ve Francii se začne očkovat i v lékárnách. V Polsku rostou denní přírůstky nakažených. V Itálii mohou od soboty otevřít sjezdové areály a vleky, tuto možnost nicméně mají pouze regiony s nízkým výskytem koronavirové nákazy, mezi které zatím patří pouze Sardinie. V Německu se rychle šíří britská varianta koronaviru, která činí přes čtyřicet procent nalezených případů. Řecko si na mapě cestovatele od pondělí pohorší. Belgie zvažuje uvolnění některých restrikcí.
5. 3. 2021Aktualizováno5. 3. 2021, 16:37|