TÉMA

Jaderná bezpečnost

Dana Drábová zůstane šéfkou Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

Šéfkou Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) bude nadále Dana Drábová. Ve středu by ji měla s účinností od 1. listopadu jmenovat vláda poté, co dosavadní šéfka úřadu uspěla ve výběrovém řízení. Uvedl to v pondělí server Aktuálně.cz, který se odvolává na vládní materiál k výběrovému řízení. Drábová je v čele úřadu od roku 1999, svou účast v řízení nekomentovala.
23. 10. 2023|

V záporožské elektrárně explodovaly dvě střely, uvádí ruská okupační správa

Ruskem dosazená správa ukrajinského města Enerhodar obvinila v úterý ukrajinské vojáky z dalšího ostřelování okupované Záporožské jaderné elektrárny. Informovala o tom agentura TASS, podle které dvě střely explodovaly nedaleko skladu vyhořelého paliva. Kyjev dlouhodobě tvrdí, že za útoky na zařízení stojí ruská armáda.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 18:49|

Průšvih v Záporožské elektrárně visí na vlásku, míní Drábová. Česku však podle ní nic nehrozí

Podle informací ukrajinského státního dozoru je Záporožská elektrárna ve stabilním stavu. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová mluví o napjaté situaci, ale díky ukrajinské obsluze a robustnosti bloků zatím elektrárna drží. I v případě havárie by však podle ní důsledky pro Česko byly zanedbatelné, nejhůře postiženou by zůstala oblast sto padesát až dvě stě kilometrů od elektrárny.
17. 8. 2022|

Havárie elektrárny Fukušima I změnila pohled na jadernou energii

Některé okamžiky se vryjí do paměti národa. V moderní historii Japonska zasáhl tamní obyvatele 11. březen 2011. Ničivé zemětřesení a následné vlny tsunami způsobily jadernou nehodu v elektrárně Fukušima. Pro řadu občanů země, kde slunce vychází, tenkrát zašlo.
11. 3. 2021|