TÉMA

Daniel Kaluuya

„Doufám, že jste připraveni na dobrý strašidelný film.“ Tvůrce hororu Uteč posílá do kin novinku Nene

Do světových kin vstoupil snímek Nene od amerického režiséra a scenáristy Jordana Peelea. Jde o jeho třetí celovečerní film a opět horor, tentokrát kombinovaný se sci-fi. Za scénář ke svému režijnímu debutu Uteč získal Peele před čtyřmi lety Oscara.
10. 8. 2022|

Oscara za nejlepší film má Země nomádů, herecké ceny si odnesli Hopkins a McDormandová

Nejlepším filmem loňského roku je podle americké Akademie filmového umění a věd drama Země nomádů. Na 93. ročníku byla oceněna teprve jako druhá žena v historii i režisérka snímku Chloé Zhaová. Nejlepší herečkou je hvězda snímku Frances McDormandová, nejlepším hercem potom Anthony Hopkins za drama The Father. Ve vedlejších hereckých kategoriích uspěli Daniel Kaluuya a Yuh-Jung Youn. Oscarový boj byl letos vyrovnaný – Země nomádů má tři sošky, po dvou cenách mají filmy Mank, Judas and the Black Messiah, The Father, Ma Rainey – matka blues a Sound of Metal, stejně jako animovaný snímek Duše.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 07:48|

Málo členů tmavé pleti a podezřelý výlet do Paříže. Zlaté glóby provází kontroverze

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, která každoročně udílí filmové a televizní ceny Zlatý glóbus, se dostala do středu diskusí. Vítězství snímku Země nomádů nebo pokračování komedie Borat zakalily nové mediální kontroverze. Dva dny před letošním ceremoniálem vyšlo najevo, že skupina nemá jediného černošského člena. Asociace už přislíbila nápravu. Opětovně se také začalo řešit, zda se dary pro asociaci od velkých hollywoodských studií nedají považovat za formu úplatku.
1. 3. 2021|