TÉMA

Spotřebiče

Drahé Česko: Odborníci radí, jak v bytě spořit energie

Zhruba dvě třetiny lidí v Česku očekávají, že se jejich výdaje budou v následujících měsících kvůli inflaci dále zvyšovat. Vyplývá to z výsledků zářijového průzkumu agentury Ipsos. Barbora Kotoun, manažerka pro udržitelnost z IKEA, radí, jak v malé domácnosti s energiemi šetřit.
31. 10. 2022|

Drahé Česko: Jak vybrat energeticky šetrné spotřebiče

Na sporák, rychlovarnou konvici, pračku nebo lednici připadá v domácnosti zhruba 28 procent spotřeby elektřiny, každá čtvrtá domácnost používá i sušičku prádla a každá druhá myčku nádobí. Další díl pořadu Drahé Česko se zaměřil na výběr energeticky šetrných spotřebičů a takové používání, které jde ve prospěch úspor.
31. 10. 2022|
Doporučujeme

Závěsy, sušák nebo odmražení lednice pomohou snížit spotřebu, a tak i ušetřit v době drahých energií

Domácnosti v Česku se snaží šetřit s elektřinou či plynem, ale ne každý ví, kam by měl při snaze minimalizovat spotřebu obrátit pozornost. Tisíce korun mohou ušetřit jednoduché změny chování nebo vcelku levné nákupy úspornějších alternativ spotřebičů.
21. 9. 2022Aktualizováno24. 9. 2022, 15:14|

Češi kvůli dražším energiím nakupují úspornější spotřebiče

Češi se kvůli vyšším cenám energií snaží ušetřit a nakupují úspornější varianty spotřebičů. U některých obchodníků se zvýšil od začátku roku prodej ekologičtějších praček nebo ledniček o třetinu. Kvůli válce na Ukrajině se Češi zajímají i o alternativní způsoby vytápění a vaření. V posledních dvou měsících výrazně narostl prodej elektrických přímotopů a vařičů. ČT to potvrdili oslovení prodejci spotřební elektroniky.
7. 5. 2022|

Z Ukrajiny dorazilo do Česka na 300 tisíc uprchlíků. Jejich proud slábne

Do České republiky dorazilo z Ukrajiny podle odhadu české vlády na 300 tisíc lidí, speciální víza dostalo v Česku od počátku ruské invaze přes 274 tisíc uprchlíků. Někteří se začali učit česky, aby zvýšili své šance na trhu práce. Lidé před ruskou ambasádou připomínali masakr civilistů v Buče.
9. 4. 2022|

Domácnosti šetří na energiích. Méně perou nebo svítí

Lidé si letos připlatí i o desítky procent navíc za elektřinu i plyn. Vysoké ceny energií se odrazí nejen v konečných cenách za zboží a služby v obchodech, ale především v rozpočtech domácností. Řada lidí už nyní přistupuje k úsporám – méně topí anebo mění způsob vytápění. Častěji zhasínají a méně perou.
9. 1. 2022|

Spotřebiče designéra Lachmana byly v každé domácnosti. „Král žehliček“ proslavil výrobky ETA

S domácími elektrospotřebiči, pod jejichž designem byl podepsán Stanislav Lachman, se setkala drtivá většina obyvatel někdejšího Československa. Ačkoliv jeho výrobky znal téměř každý, jeho samotného znal málokdo. Designér, rovněž přezdívaný „král žehliček“, působil jako průmyslový výtvarník v podnicích Kovotechna Praha a především Elektro-Praga Hlinsko, dnešní společnosti ETA. Autor například proslulého vysavače ETA Jupiter se zasloužil o kvalitní design československých elektrospotřebičů a svými zkušenostmi se prosadil i v oboru zpracování plastů. Od jeho narození uplyne v sobotu 16. října rovné století.
16. 10. 2021|

Energetické štítky na spotřebičích jako pračka či lednice se mění. Nejvyšší třídou je A bez plusek

Od pondělí se mění energetické štítky na některých domácích spotřebičích, jako jsou třeba pračky nebo televize. Revize značení přišla po více než deseti letech, a to kvůli větší přehlednosti pro spotřebitele. Energetická náročnost domácí elektroniky se také bude posuzovat podle jiných parametrů.
1. 3. 2021|