TÉMA

David Fincher

Nové filmy od Polanského či Allena promítneme, rozhodli v Benátkách. Herecké hvězdy ale zastavila stávka

Bez původně očekávaných hvězd na červeném koberci začal jubilejní 80. ročník filmového festivalu v Benátkách. Americkou účast hereckých osobností totiž zkrouhla hollywoodská stávka, kvůli níž nemohou propagovat své filmy. Soutěžit však budou nové tituly režisérů Davida Finchera, Sofie Coppolové, Agnieszky Hollandové nebo Rjúsukeho Hamagučiho. Mimo soutěž festival promítne i filmy Romana Polanského a Woodyho Allena. Kvůli obviněním režisérů ze sexuálních útoků se jejich nové filmy například nedostávají do americké distribuce či na tamní festivaly.
31. 8. 2023|

Tenkrát na západě, Hvězdné války i Joker. Hollywoodská historie se píše i v notách

Když si letošní Oscary za nejlepší filmovou hudbu k animovanému filmu Soul přebírali dva členové rockové kapely Nine Inch Nails, bylo to už podruhé, co vyfoukli ocenění autorům, kteří se specializují jen na oblast filmu. Jinak tvůrci z města andělů často spoléhají na slavná skladatelská jména. Historie filmového Hollywoodu je zapsána i v notách, skýtá vřískání smyčců v koupelně, soundtrack pro temnou i světlou stranu síly v předaleké galaxii i psychotický tanec Jokera na veřejných záchodcích.
6. 8. 2021|

Oscarové nominace nejvíce přejí černobílému Mankovi, na Česko se nedostalo

Americká Akademie filmového umění a věd oznámila nejužší nominace na ceny Oscar za rok 2020. Nejčastěji, konkrétně desetkrát, padl název dramatu Mank. Poprvé v téměř stoleté historii Oscarů se v nominacích na nejlepší režii objevila jména dvou žen. Český zástupce, drama Šarlatán, hlasováním akademiků do finálního výběru nepostoupil.
15. 3. 2021Aktualizováno15. 3. 2021, 15:17|

Zlaté glóby putují do Země nomádů a za Boratem. In memoriam získal cenu herec Boseman

Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama vyhrál snímek Země nomádů režisérky Chloé Zhaoové, která si odnesla také ocenění za nejlepší režii.  V kategorii komedie či muzikálu získal ocenění druhý díl filmu Borat. Za roli ve snímku Ma Rainey – matka blues dostal posmrtně cenu za nejlepšího herce Chadwick Boseman. Televizní tvorbu ovládl seriál Koruna.
1. 3. 2021Aktualizováno1. 3. 2021, 10:07|