TÉMA

Zpřísňování

Pandemie v Evropě: Slovensko chystá opatření pro neočkované, nákaza sílí napříč kontinentem

Slovensko po výrazném zhoršení epidemické situace chystá na nejbližší tři týdny výrazná omezení pro obyvatele, kteří nejsou očkovaní proti nemoci covid-19 nebo toto onemocnění neprodělali. Vyplývá to z úterního oznámení premiéra Eduarda Hegera. Příslušná opatření podle něj kabinet projedná ve čtvrtek. I v Německu epidemie stále zrychluje. Nejhorší je situace v Bavorsku, Sasku a Berlíně. Pro povinné očkování zdravotnického personálu se rozhodla Belgie. Čísla nakažených dál stoupají v Rakousku i na Ukrajině. V Irsku musí restaurace nově zavřít o půlnoci. Podle nově zveřejněné studie zmírnilo očkování dopady pandemie na zranitelné skupiny obyvatel ve Francii.
16. 11. 2021Aktualizováno16. 11. 2021, 19:55|

Za středu přibylo 13 502 nakažených. Německo zařadí Česko mezi vysoce rizikové země

Ve středu potvrdily laboratoře v Česku 13 502 nově nakažených covidem-19. To je o čtyři tisíce víc než před týdnem. V nemocnicích je momentálně 3452 lidí a na jednotkách intenzivní péče je 491 pacientů. Vláda oznámila, že v pátek zpřísní režimová opatření. Ministerstvo uvažuje o tom, že po vzoru Rakouska bude pro vstup do restaurací a na kulturní akce uznávat jen potvrzení o očkování nebo prodělání nemoci. Německo od neděle zařadí Česko na seznam epidemicky vysoce rizikových oblastí. Epidemiologickou situaci bude v Interview ČT24 komentovat Petr Smejkal.
11. 11. 2021Aktualizováno11. 11. 2021, 16:23|

Polsko zasáhla třetí vlna pandemie, některé okresy čelí nové uzávěře

Polsko čelí rostoucí třetí vlně pandemie koronaviru. V týdnu přibývalo ve srovnání s tím předešlým o třetinu víc případů, průměrně 9300 denně. Země zpřísnila režim na hranicích s Českem a Slovenskem a pravidla zakrývání úst a nosu. Kontakty mezi lidmi se ale vláda rozhodla omezit jen ve Varmijsko-mazurském vojvodství severně od Varšavy.
28. 2. 2021|