TÉMA

Magie

Mezinárodní tým vědců rozluštil kletbu starou přes tři tisíce let

Vědcům se podařilo dekódovat text kletby z malé olověné tabulky nalezené na hoře Ebal na Západním břehu Jordánu. Nápis je o dvě staletí starší než všechny dosud známé hebrejské texty v Izraeli. Je napsaný protohebrejským písmem, které lze datovat do období asi 1400 až 1200 před naším letopočtem. Olověný amulet nebylo možné mechanicky otevřít bez jeho fatálního poškození. Experti proto k přečtení textu využili rentgenovou počítačovou tomografii včetně virtuálního narovnání tabulky. Na mezinárodním výzkumu se významně podílel Daniel Vavřík z Ústavu teoretické a aplikované mechaniky AV ČR.
11. 10. 2023|

Přes 40 procent lidí na světě věří ve zlé čarodějnice, ukázala studie

Čtyři z deseti obyvatel světa věří, že existují čarodějnice a čarodějové, kteří mohou svými nadpřirozenými schopnostmi škodit ostatním. Vyplývá to ze studie zveřejněné v odborném magazínu PLOS One.
24. 11. 2022|

30 let zpět: Dvě kuriozity ze světa automobilismu

V Praze se při kouzelnické show centrem města projížděl v roadsteru MTX s černou páskou na očích mág Vladimír Kotík. V Jihlavě se tentýž den konalo celostátní setkání majitelů majestátních amerik, mezi nimiž byl i bezmála osmimetrový cadillac nebo oldsmobil se spotřebou 30 litrů na 100 kilometrů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
5. 9. 2022|

Vědmy i pijavice. Magie žítkovských bohyní působí na literaturu už více než století

Žítkovské bohyně čarují nově i v Pardubicích. Východočeské divadlo totiž v týdnu odehrálo, zatím jen on-line, premiéru inscenace podle bestselleru Kateřiny Tučkové. Jde už o několikátou dramatizaci románu postaveného na skutečných osudech. Literární příběh se setkal s takovým úspěchem, že pro širokou veřejnost objevil obec Žítková v Moravských Kopanicích a ženy, jež tu vládly lidovou magií. Psalo se o nich ale už dávno předtím.
27. 2. 2021|