TÉMA

Služba

Seniorům na samotách pomáhá tísňové tlačítko. Zájem o služby se zvyšuje

Mezi seniory v Česku roste zájem o tísňovou péči. Starší lidé, kteří mají i zdravotní problémy, si často potřebují přivolat pomoc, například když upadnou. Vyšší zájem nyní potvrzují provozovatelé těchto služeb, podle nich senioři často využívají i plánované hovory, které mají zamezit pocitům osamění. Senioři jsou s dispečinkem propojení elektronicky prostřednictvím tísňového tlačítka.
2. 4. 2024|

Ceny většiny výrobců v říjnu dál rostly. Naopak pokles cen v zemědělství zpomalil

Ceny většiny výrobců v říjnu dál meziročně rostly. V průmyslu stouply o 0,2 procenta, u stavebních prací se zvýšily o 3,6 procenta a tržní služby pro podniky zdražily o 5,3 procenta. Naopak v zemědělství ceny pošesté v řadě meziročně klesly, a to o necelou desetinu. Vyplývá to z informací, které na webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 12:40|

Na vybraných poštách by mělo být brzy možné vyřizovat příspěvky na dítě či bydlení

Vybrané pobočky České pošty by od příštího roku měly začít poskytovat některé služby úřadu práce. Půjde o agendy, které bude mít úřad zdigitalizované, tedy žádosti o rodičovský příspěvek, přídavek na dítě nebo příspěvek na bydlení. Na úterní tiskové konferenci to řekl ředitel Úřadu práce Daniel Krištof.
7. 11. 2023|

Slovenská prezidentka postavila mimo službu obviněného ředitele tajné služby SIS, premiér navrhne odvolání

Prezidentka Zuzana Čaputová dočasně postavila mimo službu ředitele slovenské civilní tajné služby SIS Michala Aláče, který je po policejní akci z minulého týdne mezi obviněnými pro podezření z maření vyšetřování korupčních a jiných trestných činů, informoval o tom mluvčí hlavy státu Martin Strižinec. Slovenský premiér Ľudovít Ódor následně oznámil, že navrhne vládě, aby projednala Aláčovo odvolání. SIS tak bude řídit náměstek. Aláč po výslechu na policii vinu v kauze popřel a tvrdil, že blíže se bude moci vyjádřit až poté, co bude zbaven mlčenlivosti.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 15:20|

Proč lidstvo fascinují tajné služby? Odpověď hledal Fokus Václava Moravce

Kdo je agent, kdo je konfident a kdo je zvěd? A proč lidstvo děsí i fascinují tajné služby? Tím se zabýval pořad Fokus Václava Moravce, tentokrát na téma Přísně tajné. Pozvání přijali spisovatelka Tereza Boučková, bezpečnostní expert Jan Paďourek, historici Eva Doležalová a Libor Svoboda, psycholog Daniel Štrobl nebo etický hacker Martin Haller.
20. 6. 2023|

30 let zpět: Teletextová novinka pro zdravotníky a zdravotnická zařízení

Teletextové vysílání České televize začalo nově sloužit také soukromým lékařům a zdravotnickým zařízením. Díky nové službě se aktuálně a rychle dozvěděli, jaké byly zrovna platné zákony nebo také nabídky firem zaměřených na farmakologii a přístrojovou techniku.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
28. 4. 2022|

30 let zpět: První deska pro nevidomé ve stanici metra

V Praze ve stanici metra A Skalka byla před 30 lety instalována první deska pro nevidomé s cílem pomáhat s orientací v podchodech a prostorách podzemní dopravy. Měděné desky, které měly být postupně součástí všech stanic metra, představovaly ojedinělou službu pro osoby se zdravotním postižením v celé Evropě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
26. 3. 2021|

30 let zpět: Americká firma General Motors pořádala kurz pro zaměstnance

Společnost General Motors uspořádala před třiceti lety jako první zahraniční firma ve svém oboru vzdělávací kurz pro zaměstnance všech svých prodejců značky Opel. Školení proběhlo v Hotelu Amerika ve Velkém Meziříčí a jeho obsahem byla nejen oprava a údržba vozů, ale také přístup a vztah k zákazníkovi.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
27. 2. 2021|