TÉMA

Irbíl

Íránské revoluční gardy zaútočily v Iráku a v Sýrii. Tvrdí, že cílily na zpravodajce a teroristy

Íránské revoluční gardy uvedly, že zaútočily balistickými raketami na „špionážní centra a shromáždění protiíránských teroristických skupin“ u iráckého Irbílu a v Sýrii zaútočily raketami na „pachatele teroristických operací“ v Íránu. Podle agentury Reuters o tom informovala íránská státní média. Letiště v metropoli iráckého Kurdistánu zastavilo provoz poté, co byly nad městem slyšet exploze, sdělily Reuters irácké bezpečnostní zdroje.
15. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 00:06|

Ezechielově synagoze v Iráku hrozí kolaps, místní se ji pokouší opravit

Více než sedm set let staré Ezechielově synagoze na severu Iráku hrozí kolaps. Pamětihodnost ve vesnici Sush je už desítky let opuštěná. Místní se proto pokoušejí zařídit její rekonstrukci. Jedná se totiž o jednu z mála zbývajících židovských památek v zemi.
18. 4. 2022|

U amerického konzulátu v iráckém Irbílu dopadly rakety, k útoku se přihlásily íránské revoluční gardy

V blízkosti amerického konzulátu v Irbílu na severu Iráku dopadlo několik raket. Podle údajů iráckého ministerstva vnitra byl jeden člověk lehce zraněn. Další zdroje uvedly, že rakety zřejmě neponičily budovu konzulátu. K odpovědnosti se přihlásily íránské revoluční gardy a akci charakterizovaly jako útok na izraelské strategické centrum v Irbílu.
13. 3. 2022Aktualizováno13. 3. 2022, 16:51|

Lukašenko připustil, že běloruské síly pomáhají migrantům do Polska

Polská pohraniční stráž za čtvrtek zaregistrovala 255 pokusů o nelegální překročení hranice. Na polské území se zkusily dostat i dvě velké skupiny migrantů – jedna podle pohraničníků čítala 500 a druhá padesát lidí. Ostraha hranic tvrdí, že byli agresivní. O situaci na hranici hovořil běloruský lídr Alexandr Lukašenko s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Lukašenko v rozhovoru pro BBC připustil, že běloruské síly pomáhaly migrantům přes hranice do Polska. Odmítl ale, že by Minsk běžence zval.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 18:22|

Bratrství je silnější než bratrovražda, prohlásil papež v troskách iráckého Mosulu

Papež František zavítal do Mosulu, kde na místním náměstí zahájil třetí den své historické návštěvy Iráku modlitbou za oběti války. Město v letech 2014 až 2017 okupovala teroristická organizace Islámský stát (IS). Už brzy ráno papež přicestoval do Irbílu, správního střediska částečně autonomního iráckého Kurdistánu, kde ho přivítal prezident Ničirvan Barzání a další místní představitelé.
7. 3. 2021Aktualizováno7. 3. 2021, 22:04|

Spojené státy bombardovaly zařízení proíránských milic v Sýrii

Spojené státy provedly v Sýrii vzdušné útoky na zařízení, která využívají milice podporované Íránem. Podle Pentagonu jde o odplatu za raketový útok z poloviny tohoto měsíce v Iráku, uvedla agentura AP. Podle Reuters přišlo o život nejméně 17 lidí, některé zdroje hovoří o jednom mrtvém a několika zraněných.
26. 2. 2021Aktualizováno26. 2. 2021, 17:05|