TÉMA

Okresy

V Česku přibylo nejvíc případů koronaviru od poloviny prosince. Posilující dávku očkování mají tři miliony lidí

Testy v Česku v úterý potvrdily 12 366 případů koronaviru, zhruba o pětinu víc než před týdnem. Jde o nejvyšší denní přírůstek od poloviny prosince. Na sto tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 440 nakažených, o dvacet více než o den dřív. Pacientů s covidem-19 v nemocnicích dál ubylo na 2216. Vakcínu proti covidu-19 v úterý dostalo 80 852 lidí, posilující dávku už mají celkem víc než tři miliony Čechů. Fakultní nemocnice Brno odhalila dalších 70 případů varianty omikron. Ombudsman se připojil k řízení Ústavního soudu o zrušení části vyhlášky o povinném očkování proti covidu.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 20:10|

Lidem, kteří se octli po překreslení hranic v novém okrese, zbývá pár dní na výměnu občanky

S Novým rokem se překreslí hranice některých okresů. Obyvatelé, kterým se tak změní adresa bydliště, proto mají posledních pár dní na výměnu občanských průkazů. Pokud návštěvu úřadu nestihnou, mohou se dopustit přestupku, za který hrozí až patnáctitisícová pokuta. Úprava měla lidem z těchto lokalit sjednotit sídla klíčových institucí. Ne všude se to ale podařilo.
20. 12. 2021|

Přes tisíc afghánských vojáků ustoupilo před Talibanem do Tádžikistánu

Přes tisíc afghánských vojáků a příslušníků bezpečnostních sil se v neděli uchýlilo před postupujícími povstalci z radikálního hnutí Taliban do Tádžikistánu. Do této země už dříve odešly stovky afghánských vojáků, ale až v neděli se tak poprvé stalo v tak velkém rozsahu, uvedla v pondělí agentura Reuters. Taliban se v provincii Badachšán, která leží na hranici s Tádžikistánem, zmocnil dalších šesti okresů.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 21:43|

Během léta roušky nebo respirátory zůstanou, říká hlavní hygienička Svrčinová

Vláda příští pondělí rozhodne, jaká budou platit pravidla pro nošení roušek nebo respirátorů během letních prázdnin. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová se přiklání spíše k rouškám. Zároveň věří, že Česká republika má nejhorší za sebou, čísla jsou v současnosti příznivá. Řekla to v Interview ČT24.
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 20:09|

V okresech, kde je málo nakažených, by podle MeSES mohli žáci i zaměstnanci odložit roušky

V okresech, kde je covidem-19 nakaženo málo lidí a i další epidemické ukazatele jsou příznivé, by již nemusely být povinné roušky ve školách ani ve firmách a mohlo by skončit plošné testování. Ve svém stanovisku to doporučila Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES). Doporučila je však ponechat ve společných prostorech, kde se setkávají lidé z různých kolektivů. Hlas MeSES má ovšem nyní nižší váhu než v minulosti, kdy skupina fungovala jako poradní orgán ministerstva zdravotnictví. To s ní v dubnu ukončilo spolupráci.
4. 6. 2021|

Školy a obchody se otevřou i v krajích s nejvyšším přírůstkem

Školy ve Zlínském a Jihočeském kraji a na Vysočině se v pondělí přidají ke zbývajícím krajům v rotační výuce na druhém stupních základních škol a k plné výuce v mateřských školách. Školy, stejně tak jako obchody a provozovny služeb, se tak otevřou v celé České republice.
6. 5. 2021|

Čísla se vyvíjejí dobře, komplikací jsou velké rozdíly mezi okresy, hodnotí epidemickou situaci Levínský

Ministerstvo zdravotnictví má hotový plán dalšího uvolňování protikoronavirových zákazů. Šéf resortu Petr Arenberger (za ANO) ve středu zmínil, že obchody a některé služby se mohou otevřít už v pondělí 3. května. Podmínkou je, že týdenní nárůst nových případů klesne pod hranici sto na sto tisíc obyvatel. Komplikací může ale pro rozvolňování být, že rozdíly mezi okresy jsou obrovské, až řádové, upozornil v pořadu Události, komentáře matematik a člen mezioborové skupiny pro epidemické situace René Levínský. „A v té chvíli je trochu problém, jaká opatření a kde zavést,“ uvedl.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 10:02|

V Česku skončil nouzový stav. Otevřou se obchody, opravny i zoo

V Česku od půlnoci z neděle na pondělí přestal platit nouzový stav, který v zemi trval půl roku. Zatímco během posledních týdnů v zemi platily přísné restrikce, od pondělka mohou Češi znovu volně cestovat mezi okresy a skončí i zákaz nočního vycházení. Část dětí rovněž začne střídavě chodit do školy a otevřou se některé obchody, opravny nebo zoologické či botanické zahrady.
11. 4. 2021Aktualizováno11. 4. 2021, 23:47|

Babiš chce, aby ministr zdravotnictví dostával od epidemiologů rady rychleji. Oznámil i další úlevy z maturit

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) dává svá doporučení ministru zdravotnictví pozdě. Není to úplně chyba, ale vláda tomu musí dát jiná pravidla, domnívá se premiér Andrej Babiš (ANO). Řekl to ve svém pravidelném projevu na sociálních sítích. Ujistil také, že maturitní didaktické testy nebudou muset skládat ani ti studenti zdravotních a sociálních oborů, kteří mají dálkové, večerní či kombinované studium.
11. 4. 2021|

O půlnoci končí nouzový stav. Hospitalizovaných s covidem-19 dál ubývá, reprodukční číslo ale stouplo

O půlnoci z neděle na pondělí v Česku končí nouzový stav. Opatření proti šíření koronaviru se nově budou řídit pandemickým zákonem. Řada opatření tak zůstává i nadále kvůli vážné epidemické situaci platná. Proti tomu se ohradili například zátupci horských profesí, cykloprotest pak v neděli organizovalo politické hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES. V sobotu přibylo 2198 potvrzených případů, v mezitýdenním srovnání o čtyřicet víc. Reprodukční číslo stouplo na 0,9. V nemocnicích je nejméně pacientů s onemocněním covid-19 od 27. prosince.
11. 4. 2021Aktualizováno11. 4. 2021, 17:12|

Od 12. dubna skončí společně s nouzovým stavem omezení pohybu v noci a mezi okresy, řekl Babiš

Nouzový stav v Česku skončí 11. dubna, prodlužovat se nebude. V rozhovoru pro server tn.cz to v neděli potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO). Od 12. dubna tak přestane platit omezení cest mezi okresy i zákaz nočního vycházení. Nouzový stav platí v Česku kvůli epidemii nového koronaviru nepřetržitě od loňského 5. října a byl několikrát prodloužen.
4. 4. 2021|

Uzávěra okresů měla velký vliv na zpomalení britské mutace, řekl epidemiolog Smejkal

Koronavirová epidemie zpomaluje, počet nově odhalených případů dál klesá. Šíření nákazy ale mohou ovlivnit i Velikonoce. Epidemiolog IKEMu Petr Smejkal mluvil v Událostech, komentářích o návratu dětí do škol, testování ve firmách i pozici ministra zdravotnictví, která mu byla nabídnuta. Ohledně epidemiologické situace o Velikonocích je optimista.
2. 4. 2021|

Policie o Velikonocích neplánuje zvláštní akce, Blatný však pohrozil jen týdenním otevřením škol

Středeční počasí s teplotami nad dvacet stupňů Celsia lákalo lidi po celém Česku ven. Zvlášť tam, kde je občerstvení, se tvořily hloučky lidí, které policejní hlídky upozorňovaly, že nedodržují rozestupy a nemají respirátory. O Velikonocích by měly být kontroly namátkové. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu večer uvedl, že pokud se lidé o Velikonocích „utrhnou ze řetězu“ a nebudou dodržovat opatření, školy se mohou otevřít jen na týden.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 21:25|

Restrikce zůstanou i na Velikonoce. Vláda povolí vycházky mimo obec, okresy ale zůstanou uzavřené

Od pondělí bude možné chodit na vycházky a sportovat i mimo katastr obce. Hranice okresů ale zůstanou uzavřené. Po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Další uvolnění restrikcí vláda zatím neplánuje, měly by zůstat přes Velikonoce. Blatný uvedl, že vláda v pondělí projedná žádost o prodloužení nouzového stavu. Slíbil, že opozici poskytne data, která by měla potvrdit důvodnost stávajících omezení.
18. 3. 2021Aktualizováno18. 3. 2021, 21:31|

Česko bude dál očkovat vakcínou AstraZeneca, oznámil Blatný

Epidemie covidu-19 v Česku stále slábne, ale jen pozvolna. V neděli přibylo 3291 potvrzených případů. Hospitalizováno je přes osm tisíc lidí nakažených covidem-19 a bezmála čtvrtina z nich je v těžkém stavu. Česko podle ministra Jana Blatného (za ANO) nepozastaví očkování vakcínou AstraZeneca jako Německo a další země. Podle něj nebyla prokázána souvislost s případy výskytu krevních sraženin.
15. 3. 2021Aktualizováno15. 3. 2021, 18:02|

Přibylo 6914 potvrzených případů nákazy, počet očkování byl v sobotu nejvyšší za víkendový den

V sobotu přibylo v Česku 6914 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, o 2207 méně než ve stejný den o týden dřív. Byl to nejnižší sobotní nárůst za poslední tři víkendy. Index epidemického rizika PES klesl ze 73 na 71 bodů, což je nejnižší hodnota od 12. února. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. Za uplynulý den zdravotníci aplikovali 16 400 dávek vakcíny, což je o 4400 více než před týdnem a zároveň nejvíc za víkendový den od začátku očkování. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v neděli uvedl, že otevření obchodů před Velikonocemi se neočekává.
14. 3. 2021Aktualizováno14. 3. 2021, 20:27|

Teď chceme očkovat ve velkých centrech, potom spoléhat na praktické lékaře, shodují se primátoři

Epidemická situace je v České republice stále vážná. Primátoři tří největších měst se shodují, že kapacity lůžek jsou hraniční. V boji s koronavirem do budoucna chtějí spoléhat na velká očkovací centra a pak na praktické lékaře. Hosty Otázek Václava Moravce byli primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti), primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) a primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).
14. 3. 2021|

Policie kontroluje auta i cestující ve vlacích přes okresní hranice. Nakažených dál přibývá

Epidemie covidu-19 sílí i v den, kdy začal platit zákaz cestování mezi okresy s několika výjimkami včetně cest do práce – na to dohlíží na hranicích okresů policie. Reprodukční číslo sice oproti předchozím dvěma dnům kleslo, zůstává však nad jedničkou, množství nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel za poslední dva týdny je vysoko nad tisícem. V neděli přibylo 4557 nových případů, což byl nejvyšší nedělní přírůstek od 3. ledna.
1. 3. 2021Aktualizováno1. 3. 2021, 21:30|

Počty nových případů covidu v Česku dál stoupají, ve vážném stavu je rekordních 1531 lidí

V Česku ve čtvrtek přibylo přes čtrnáct tisíc případů nákazy koronavirem, což je zhruba o tři tisíce víc než minulý čtvrtek. Tento týden tak počet nových nakažených neklesl ani jeden den pod jedenáct tisíc. Vláda plánuje v rámci zpřísnění současných protiepidemických opatření zakázat pohyb mezi okresy, zavřít se mají školky i školy a další část obchodů. Poté, co v pátek neuspěla její žádost o prodloužení nouzového stavu, vyhlásila nový, který je podle ministrů k novým restrikcím nezbytný.
26. 2. 2021Aktualizováno26. 2. 2021, 20:05|

Vláda chce na tři týdny zakázat pohyb mezi okresy a zavřít školky. V pátek kvůli tomu požádá o delší nouzový stav

Vláda chce zakázat pohyb mezi okresy s výjimkou cest do práce či k lékaři, uzavřít mateřské a základní školy a dále omezit obchody a služby, řekl po jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO). Konkrétní podobu představí vláda v pátek, nejprve chce jednat s opozicí. Podle Babiše mají opatření snížit mobilitu obyvatel, trvat by měla tři týdny. Vláda v pátek požádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, bez něj se podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nové restrikce neobejdou. Pokud prodloužení nouzového stavu ve sněmovně projde, nejspíše začne uzávěra okresů platit od pondělí 1. března.
25. 2. 2021Aktualizováno26. 2. 2021, 00:12|