TÉMA

Vynášení informací

Exšéf brněnské hospodářské kriminálky Machala dostal u soudu podmínku za vynášení neveřejných informací

Městský soud v Brně uložil bývalému vedoucímu 1. oddělení hospodářské kriminality Městského ředitelství policie Brno Vladimíru Machalovi trest dvanáct měsíců podmíněně odložených na osmnáct měsíců, peněžitý trest padesát tisíc korun a zákaz činnosti v bezpečnostních sborech na pět let. Machala od léta 2018 vyšetřoval podvody s obecními byty v Brně. Soud ho shledal vinným v tom, že předával neveřejné informace z trestního řízení někdejšímu šéfovi technického oddělení správy nemovitostí na radnici Brno-střed Petru Kosmákovi a že zmařil domovní prohlídku u bývalého starosty Rojetína Pavla Hubálka. Ve věci jde o druhý odsuzující rozsudek, poprvé mu soud uložil trest sto tisíc korun. Muž vinu popřel. Rozhodnutí není pravomocné.
včera|

Důstojník BIS vynášel informace na Hrad, odebrání prověrky stvrdil soud, píše Aktuálně

Kvůli vynášení informací na Hrad v době úřadování bývalého prezidenta Miloše Zemana skončil v Bezpečnostní informační službě (BIS) Martin Kropík, který působil ve speciální sekci kontrarozvědky. Odebrání bezpečnostní prověrky, tím i konec služebního poměru v BIS, potvrdil tento týden Městský soud v Praze, píše Aktuálně.cz. Důstojník se scházel s pracovníkem bezpečnostního odboru prezidentské kanceláře Jiřím Romem, který dříve u BIS také pracoval. Schůzky kontrarozvědka monitorovala, Kropík mimo jiné Romovi radil, jak se dá odhalit zpravodajská technika, dodává web.
2. 6. 2023|

Soud ve Zlíně začal projednávat případ vynášení informací z Celní správy lihové mafii

Zlínský krajský soud se začal zabývat případem vynášení informací z Celní správy členům takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny. Obžalováno je pět lidí, z toho tři celníci, Světlana Ťavodová, Zdeněk Minařík, který je bratrancem Radka a Tomáše Březinových, a František Podešva. Obžalovaní jsou také dva členové původní lihové mafie, kteří už byli v souvislosti s nezdaněným lihem odsouzeni. Jde o Radka Březinu, který si odpykává třináctiletý trest, a Ivana Kováříka, někdejšího jednatele společnosti Morávia-Chem, kterou Březina skrytě vlastnil.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 14:49|

Soud potvrdil osvobození elitního policisty z NCOZ v kauze vynášení informací

Odvolací senát potvrdil osvobozující rozsudek nad policistou Alešem Kvapilem z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Muž čelil obžalobě z vyzrazení neveřejné a utajované informace člověku mimo bezpečnostní sbory. Výsledek zasedání sdělila mluvčí pražského vrchního soudu Kateřina Kolářová.
19. 12. 2022|

Za vyzrazení razie Vidkun a vynášení informací ze spisů potvrdil soud Vokálovi podmínku

Za vyzrazení razie Vidkun a vynášení informací z policejních spisů potvrdil pražský městský soud bývalému kriminalistovi Luďku Vokálovi tříletý podmíněný trest s odkladem na čtyři roky. Podnikatele Albina Arifoviče, který dal Vokálovi za informace z policejních databází auto za půl milionu korun a mobilní telefon, uložil soud dvouletou podmínku. Verdikt je pravomocný.
27. 4. 2022|

Petržílkova kauza se táhla, určil Ústavní soud. Bývalý zpravodajec bude chtít odškodné

V kauze údajného vynášení informací, kde figuruje bývalý zpravodajec a policista Jan Petržílek, byly průtahy, konstatoval Ústavní soud (ÚS). Po deseti letech stále nepadl pravomocný rozsudek, upozornil při stručném odůvodnění nálezu soudce zpravodaj Jaromír Jirsa. Petržílek bude podle právního zástupce po pravomocném ukončení řízení žádat odškodnění.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 14:29|

Americký inženýr nabízel informace o jaderných ponorkách. Kupec byl ale agent FBI v utajení

Americké úřady obvinily inženýra vojenského námořnictva s přístupem k vojenským tajemstvím, že se pokoušel předat informace o konstrukci amerických jaderných ponorek osobě, o které si myslel, že zastupuje cizí stát. Ukázalo se však, že dotyčný kupec vojenských tajemství je agentem FBI v utajení. S odvoláním na nedělní sdělení amerického ministerstva spravedlnosti o tom informují tiskové agentury. Ministerstvo nesdělilo, za zástupce jaké mocnosti se agent FBI vydával.
10. 10. 2021|

Bereta je před soudem. Začalo líčení s policisty a státní zástupkyní, podle obžaloby vynášeli informace

Kauza Bereta se dostala před soud. Obžaloba viní policisty, celníka a státní zástupkyni, že vynášeli informace z trestních řízení. Hlavní líčení začalo čtením obžaloby, která má přes dvě stě stran, potom začali vypovídat obžalovaní. Vinu odmítají.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 17:28|

Údajné vyzrazení razie Vidkun bude znovu řešit obvodní soud. Projedná i obžalobu z vynášení informací

Případ bývalého kriminalisty Luďka Vokála, který čelí obžalobě kvůli údajnému vyzrazení razie Vidkun, se znovu vrátí k Obvodnímu soudu pro Prahu 5. Ve čtvrtek o tom rozhodl odvolací pražský městský soud, podle kterého kauza souvisí s druhým případem, ve kterém je Vokál obžalován z vynášení informací. Obě kauzy by podle odvolacího senátu měly být projednávány společně. Usnesení je pravomocné.
25. 2. 2021|