TÉMA

Ministerstvo zdravotnicí

Oderská nemocnice se pře s VZP kvůli interně

Městská nemocnice v Odrách na Novojičínsku by mohla kvůli chystané reformě zdravotnictví a zdravotních pojišťoven přijít o interní oddělení. Vedení zdravotnického zařízení s tím však nesouhlasí. Podle něj by na tom totiž tratili zejména pacienti z okolí, kteří by tak museli na internu dojíždět desítky kilometrů daleko.
16. 4. 2024|

Ministerstvo chce zastropovat doplatky na léky, aby je pojišťovny nemusely vracet

Zdravotní pojišťovny v Česku vrátily klientům, zejména seniorům, jednu miliardu a tři sta milionů korun. Jedná se o doplatky za léky pro ty, kdo překročili ochranný limit. Ministerstvo zdravotnictví chce systém změnit, a to tak, aby od příštího roku lidé po splnění podmínek platili méně přímo v lékárnách. Resort si od toho slibuje zjednodušení systému pro pojišťovny, lékárny i klienty.
15. 4. 2024|

Odbory chtějí víc peněz pro státní zaměstnance. Přidání by podle Jurečky nemělo být plošné

Odbory požadují navýšení výdělků státním zaměstnancům, a to ještě do konce letošního roku. Velké části vláda peníze na letošní výplaty o dvě procenta snížila, například úředníkům nebo lidem v kulturní sféře. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) kabinet o navýšení jedná, dodává ale, že preferuje spíš adresné přidání, nikoli plošné.
6. 4. 2024|

Celiakům nebo diabetikům uvaří jen třetina školních jídelen. Pomoci má nová metodika

V Česku přibývá dětí, které ve školních jídelnách vyžadují speciálně upravené jídlo. I kvůli tomu jídelny v únoru obdržely od ministerstva zdravotnictví metodiku pro poskytování stravy, která je vhodná například pro diabetiky nebo celiaky. Alternativa k běžným obědům ale stále zůstává spíše výjimkou. Například v Pardubicích takto vaří jen na jedné základní škole a v jedné školce.
2. 4. 2024|

Pediatři z ambulancí nechtějí sloužit pohotovosti. Primáři žádají po ministerstvu řešení

Podle nemocničních lékařů se do práce v ambulancích dětských pohotovostí nedostatečně zapojují jejich kolegové z ordinací. K řešení problému proto víc než padesát primářů dětských oddělení vyzvalo ministra zdravotnictví.
11. 3. 2024|

Vakcín proti černému kašli bude podle ministerstva dost. V posledních týdnech ambulancím chyběly

Praktičtí lékaři mohou začít znovu objednávat vakcíny proti černému kašli, které v posledních týdnech chyběly. Podle ministerstva zdravotnictví jich bude dost. Zájem o očkování stoupl kvůli vysokému počtu nemocných, jen za poslední týden přibylo téměř čtyři sta padesát pacientů.
8. 3. 2024|

Za následky očkování na covid stát ještě nikoho neodškodnil. Resort zdravotnictví obdržel 125 žádostí

Na ministerstvo zdravotnictví se obrátilo 125 lidí s žádostí o odškodnění kvůli zdravotní újmě způsobené očkováním proti covidu-19. Osmadevadesát žádostí resort zamítl a se sedmi lidmi je v soudním sporu. Odpovědnost za případnou újmu na sebe stát vzal v roce 2020.
3. 3. 2024|

Jihočeský kraj nabízí lékařům dotaci milion a půl. Z jiných regionů jich už „přetáhl“ šestnáct

Do jižních Čech se za poslední dva roky podařilo nalákat šestnáct nových lékařů. Hejtmanství jim nabízí peníze za to, že se přestěhují z jiného regionu. Konkrétně dostanou až milion a půl. Částku sice kraj neuvolní najednou, přesto je pro lékaře lákavá. Hejtmanství se takto podařilo získat i osm nových stomatologů.
28. 2. 2024|

Zákaz HHC může přijít rychle, zní z ministerstva. Není to řešení, oponuje zástupce spolku pro léčbu konopím

Vláda ve středu rozhodne, zda zařadí HHC na seznam zakázaných návykových látek. Zatím není jasné, odkdy by zákaz platil, protože ho ještě musí notifikovat Evropská komise. Podle vedoucího oddělení Inspektorátu omamných a psychotropních látek na ministerstvu zdravotnictví Petra Nováka by to mohlo být rychle, dokonce v řádu dní. Předseda správní rady Pacientského spolku pro léčbu konopím Pavel Kubů míní, že zařazení HHC na seznam není správným krokem. Dostupnost látky by se podle něj měla spíš regulovat.
14. 2. 2024|

Ministerstvo zdravotnictví se staví proti HHC, reaguje na otravy mladistvých i dětí

Ministerstvo zdravotnictví chce v řádu dní najít řešení pro zákaz prodeje cukrovinek s polosyntetickým kanabinoidem HHC. V posledních týdnech se látkou přiotrávilo několik mladých lidí, záchranáři v Karlovarském kraji o víkendu vyjížděli k několika případům intoxikace. Potraviny s kanabinoidem HHC jsou volně prodejné například v pouličních automatech nebo trafikách.
5. 2. 2024|

Mladí praktičtí lékaři do Jeseníku nechtějí. Město by mohlo mít problém i s pediatry a zubaři

Městu Jeseník hrozí nedostatek praktických lékařů. Řada z nich je v důchodovém věku, mladší lékaři ale do regionu nepřicházejí. Naposledy se bez praktika ocitly téměř dva tisíce lidí na začátku srpna, kdy ve městě skončila další obvodní lékařka. Starostka Jeseníku kvůli tomu už dokonce jednala s ministrem zdravotnictví.
15. 8. 2022|

V úterý přibylo 263 nových případů covidu. Školy se mají hlásit o příspěvek na PCR testy

Denní nárůsty počtu případů nemoci covid-19 v Česku dále zrychlují. V úterý přibylo 263 nakažených, což je asi o desetinu víc než před týdnem. Mírně přibylo i hospitalizovaných, vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Nárůsty počtu nakažených se zvyšují už pět dní v řadě. Ministerstvo školství ve středu uvedlo, že školy, které chtějí v září testovat PCR metodou, to musejí do 18. srpna nahlásit, aby dostaly příspěvek.
11. 8. 2021Aktualizováno11. 8. 2021, 21:21|

V doučovacích kempech se děti nemají jen „šrotit“, hlavním cílem je socializace a získání návyků, řekl Plaga

Doučování ve speciálních letních kempech bude možné ve větší míře, než se původně plánovalo. Ministerstvo školství na to dostalo od ministerstva financí dalších 170 milionů korun, celkem tak provozovatelům může nabídnout 270 milionů. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) to avizoval v pondělních Událostech, komentářích a posléze potvrdil v úterý ráno na Twitteru. Ujistil také, že kempy mají být hlavně o socializaci dětí, nikoli o pouhém „šrocení se“.
1. 6. 2021Aktualizováno1. 6. 2021, 08:21|

Ministerstvo zdravotnictví ukončilo spolupráci s MeSES. Expertní skupina hodlá pokračovat

Ministerstvo zdravotnictví ukončilo spolupráci s Mezioborovou skupinou pro epidemické situace (MeSES). Důvodem je zlepšující se epidemická situace i rychlejší tempo očkování. Experti i část vlády skupině děkují, krok resortu už zkritizovali někteří politici z opozice. Odborníci z MeSES se ještě v úterý dohodli na tom, že ve své činnosti budou pokračovat.
18. 5. 2021Aktualizováno18. 5. 2021, 21:58|

Policisté nechtějí kontrolovat dodržování pravidla dvou osob venku. Nemá prý oporu v zákoně

Policisté odmítají kontrolovat nařízení ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO), podle kterého se na veřejnosti i uvnitř budov mohou setkávat jenom dva lidé, kteří nepatří do jedné rodiny. Vedení policejního sboru tvrdí, že zákaz nemá oporu v zákonech. Ministr s tím nesouhlasí a své nařízení zatím měnit nehodlá.
13. 4. 2021|