TÉMA

Vojenský puč

Wagnerovci udrží režimy, stabilitu ale ne, míní politický geograf o převratu v Nigeru

Svržený nigerský prezident Mohamed Bazoum varoval, že celá oblast Sahelu může kvůli působení wagnerovců skončit pod ruským vlivem. Síla žoldnéřů však není tak velká, jak by se mohlo zdát, řekl politický geograf Bohumil Doboš v Událostech, komentářích. Wagnerovci podle něj sice dokáží udržet režimy, ale ohrožují stabilitu. Dokáže si také představit, že by v Nigeru vojensky zasáhlo hnutí ECOWAS (Hospodářské společenství západoafrických států), nedokáže ale odhadnout, zda by bylo úspěšné.
5. 8. 2023|

Myanmarský soud poslal Su Ťij do vězení na dalších sedm let

Vojenský soud v Myanmaru uložil opoziční vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij dalších sedm let vězení za korupci. Celkově si nositelka Nobelovy ceny za mír musí ve vězení odpykat 33 let, píše agentura AFP. Su Ťij čelí obvinění poté, co armáda v loňském roce uskutečnila v zemi puč. Již dříve zástupci političky uvedli, že považují soudy za politicky motivované. Verdikt odsoudily Spojené státy a EU.
30. 12. 2022Aktualizováno30. 12. 2022, 18:02|

Zemřel bývalý jihokorejský prezident Čon Du-hwan. Jeho vládnutí se vyznačovalo brutalitou i prosperitou

Bývalý jihokorejský prezident Čon Du-hwan, který zemi vládl železnou pěstí po vojenském převratu v roce 1979 a rozdrtil následující prodemokratické protesty, zemřel v úterý časně ráno ve věku devadesáti let. Oznámily to tiskové agentury s tím, že Čon podlehl chronickému onemocnění. Bývalý prezident podle agentury Reuters trpěl maligním nádorovým onemocněním plazmatických buněk, zvaném mnohočetný myelom či Kahlerova nemoc.
23. 11. 2021|

30 let zpět: Vojenský puč v Sovětském svazu

Před 30 lety se v Sovětském svazu odehrál pokus o státní převrat. Skupina politiků za pomoci armády odstavila od moci prezidenta Gorbačova a vyhlásila výjimečný stav. Do ulic Moskvy vyšly tisíce lidí. Nikdo tehdy nevěděl, co se bude dít a zda nedojde ke krveprolití.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
19. 8. 2021|

Karenové hlásí dobytí stanoviště myanmarské armády u hranic s Thajskem

Na stanovišti myanmarské armády poblíž thajských hranic v úterý ráno vypukly těžké boje, oznámila agentura Reuters. Etnická ozbrojená skupina Karenský národní svaz (KNU), která má oblast do velké míry pod kontrolou, uvedla, že vojenskou základnu dobyla. Reuters s odvoláním na KNU píše, že šlo o jedny z nejintenzivnějších střetů od únorového převratu, při kterém se moci v zemi chopila armáda.
27. 4. 2021|

Lidé v Myanmaru vyšli do ulic s květinami v rukou. Při demonstracích uctili oběti represí

V Myanmaru pokračují protesty proti vojenskému puči. Demonstranti požadují návrat k demokratickým poměrům a propuštění zatčených politiků, včetně Do Aun Schan Su Ťij. Bezpečnostní složky zasahují velmi tvrdě, což odsoudily světové velmoci. Policie o víkendu použila ostré náboje, o život přišli dva demonstranti. Ani to však obyvatele Myanmaru od demonstrací neodradilo. Solidaritu s protestujícími vyjadřuje také zdvižená ruka se třemi prsty –⁠ gesto příznačné pro region, které se objevovalo už v roce 2014 v Thajsku.
24. 2. 2021|