TÉMA

Jared Isaacman

Z vesmíru se vrátila čtyřčlenná civilní posádka lodi Crew Dragon

V Atlantském oceánu u pobřeží amerického státu Florida přistála po letu na oběžné dráze kolem Země čtyřčlenná civilní posádka lodi Crew Dragon společnosti SpaceX podnikatele Elona Muska. Jejich kapsle SpaceX se spustila do oceánu těsně před západem slunce v 1:08 SELČ nedaleko místa, kde jejich let o tři dny dříve začal. Je to první zcela amatérská posádka, která obletěla Zemi bez profesionálního astronauta.
19. 9. 2021|

Před 20 lety se poprvé vydal do vesmíru samoplátce. První civilistkou ale měla být už v roce 1986 učitelka z USA

Před dvaceti lety si první civilista zaplatil cestu do vesmíru. Amerického podnikatele Dennise Tita vynesla vstříc hvězdám ruská kosmická loď Sojuz. Předpoklady pro výlet na oběžnou dráhu měl, vystudoval letecké inženýrství a část profesní kariéry spojil s NASA. Už před ním se ale do vesmíru dostali i další neastronauti, kteří si ale „letenku“ nemuseli hradit ze svého. Vůbec první civilistkou měla být už v 80. letech americká učitelka Christa McAuliffeová, která měla z orbity v přímých přenosech vyučovat. Stejně jako zbytek posádky ale zahynula hned po startu při havárii raketoplánu Challenger.
28. 4. 2021|

Mladá žena se vyléčila z rakoviny, nyní se připravuje na cestu do vesmíru

Devětadvacetiletá Hayley Arceneauxová se dokázala vypořádat s rakovinou kostí a výlet na oběžnou dráhu při soukromém letu s raketou SpaceX pro ni ve srovnání s tím bude hračka. Myslí si to zástupci nemocnice St. Jude v americkém Memphisu, kde se Hayley kdysi léčila a kde už rok pracuje jako zdravotnická asistentka. Právě oni ji totiž vybrali, aby se letos do vesmíru vypravila společně s milionářem Jaredem Isaacmanem, který chce let využít pro dobročinné účely, napsala agentura AP.
24. 2. 2021|