TÉMA

Odpočet

NKÚ: Finanční úřady zadržovaly firmám peníze, i když Ústavní soud rozhodl, že nemohou

Finanční úřady zadržovaly firmám celé nadměrné odpočty DPH včetně částí, které nepřišly úředníkům problematické, i poté, co Ústavní soud rozhodl, že se to nemá dít. Upozornil na to Nejvyšší kontrolní úřad, podle kterého trvala náprava téměř dva roky. Chybovaly podle něj konkrétní finanční úřady, ale i Generální finanční ředitelství. To se hájí tím, že tehdejší podoba daňového řádu nic jiného neumožňovala.
18. 12. 2023|

Nad Prahou se rozsvítily klimatické hodiny. U letenského metronomu zůstanou dva týdny

Na pražské Letné se rozsvítily klimatické hodiny. Odpočítávají čas do okamžiku, kdy podle vědeckých odhadů vystoupá teplota Země o jeden a půl stupně Celsia oproti éře před průmyslovou revolucí. Digitální čísla jsou kolem metronomu, je na ně tedy vidět ze Staroměstského náměstí a Pařížské ulice. Na Letné zůstanou dva týdny.
29. 11. 2022|

Státní zastupitelství obžalovalo jedenáct lidí včetně Savova z krácení daní

V daňové kauze se škodou vyčíslenou na zhruba 653 milionů korun obžalovalo státní zastupitelství jedenáct lidí. Z dřívějších informací vyplývá, že jedním z obžalovaných je také podnikatel František Savov, kterého policie stíhá jako uprchlého. Savov ve čtvrtek zopakoval, že obžalobu odmítá.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 20:06|

Pražské uprchlické centrum se přesune do Vysočan. Podle Fialy do Česka dorazilo 300 tisíc Ukrajinců

Nejpozději 14. dubna se přesune pražské a středočeské uprchlické centrum z vyšehradského Kongresového centra do Vysočan na náměstí OSN, řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Uprchlíci z Ukrajiny se nově budou moci registrovat v bývalé budově Komerční banky. Do Prahy směřuje největší část válečných uprchlíků, kteří přicházejí z Ukrajiny do Česka, centrum jich eviduje od začátku ruské invaze přes padesát tisíc. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) dorazilo do Česka už 300 tisíc uprchlíků z Ukrajiny.
22. 3. 2022Aktualizováno22. 3. 2022, 23:05|

Česká televize a Český rozhlas přijdou ročně o 420 milionů korun. Sněmovna odmítla návrh, který by jim umožnil odpočet DPH

Poslanecká sněmovna tento týden v rámci projednávání zákona o DPH odmítla pozměňovací návrh, který řešil prodloužení částečného odpočtu DPH pro Českou televizi a Český rozhlas. Veřejnoprávní média tak už v roce 2022 přijdou dohromady zhruba o 420 milionů korun, z toho rozhlas o 120 a televize o více než 300 milionů.
3. 6. 2021Aktualizováno3. 6. 2021, 08:48|

Vláda má podle Hamáčka shodu na rozsahu opatření, rozhodnutí ale může záviset na osudu nouzového stavu

Kabinet Andreje Babiše (ANO) požádá poslance o nouzový stav do konce března. Podle premiéra je epidemická situace extrémně vážná, proto je nutné zpřísnit opatření. O jejich změně ale kabinet ve středu nerozhodl, v jednání bude pokračovat. Rozhodnutí by navíc mohlo padnout právě až po vyjasnění budoucnosti nouzového stavu. Na stole je nyní omezení pohybu na kraje, úplné uzavření mateřských a základních škol či zúžení otevřených obchodů, vyplývá z informací ČT. Vláda zatím podpořila kompenzování testů na covid ve firmách. Dočasně také zakázala vstup Čechů do několika afrických a jihoamerických zemí.
24. 2. 2021Aktualizováno25. 2. 2021, 01:17|