TÉMA

Cestovatel

30 let zpět: „Nikdy nezapomenu na ty dvacetimetrové vlny," vzpomínal cestovatel Šimánek

Po dvaceti letech prožitých na Západě zavítal do Československa cestovatel a spisovatel Leoš Šimánek. Ve Večerníku ČTV hovořil o své dobrodružné plavbě v jižním Pacifiku.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
3. 3. 2022|

Zemřel Miroslav Zikmund. Slavnému českému cestovateli bylo 102 let

Ve věku 102 let zemřel slavný český cestovatel Miroslav Zikmund. Procestoval více než 100 zemí, hlavní dvě cesty podnikl s Jiřím Hanzelkou. V zahraničí proslavil vozy Tatra i samotné Československo. Podílel se na šestnácti knihách, pěti celovečerních filmech a víc než stovce krátkých snímků, hlavně dokumentů. V roce 2014 ho prezident Miloš Zeman vyznamenal Řádem Tomáše Garrigua Masaryka.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 21:18|

„První indián v Praze“ se naučil chodit po vodě, ale doma mu nevěřili

Jmenoval se Čerwuiš Piošád Mendoza, Pražané ale synovi indiánského náčelníka říkali Červíček. Do českého hlavního města přijel s cestovatelem Albertem Vojtěchem Fričem. V pražských ulicích, neuvyklých na cizokrajnou jinakost, vzbuzoval exotický návštěvník pozdvižení, stejně tak ale kulturní šok zažíval sám Čerwuiš. V brněnské Huse na provázku nyní Fričovy zápisky posloužily jako základ nové inscenace. Na skutečném příběhu vykresluje nejen střet odlišných civilizací, ale i dvojsečnost pomoci a současnou krizi.
23. 2. 2021|