TÉMA

Gruzínský sen

Gruzie udělala první krok ke schválení kontroverzního „ruského zákona“

Nový zákon o zahraničním vlivu prošel v gruzínském parlamentu prvním čtením. Zákonodárci o něm debatovali skoro dvanáct hodin a došlo i na potyčky. Kritici přirovnávají předlohu k obdobnému ruskému zákonu, jenž slouží Kremlu k umlčení opozice a nezávislých médií. Proti návrhu vládní strany Gruzínský sen se před sídlem parlamentu demonstrovalo i ve středu. Podle unijních představitelů legislativa negativně ovlivní cestu země ke členství v EU.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 22:46|

Gruzínská vládní strana stáhla zákon o zahraničních agentech, zatčení budou propuštěni

Před budovou gruzínského parlamentu se ve čtvrtek večer sešly tisíce lidí k nové opoziční demonstraci, třetí v posledních třech dnech. Vláda už oznámila propuštění více než sta osob zatčených při uplynulých, místy násilných protestech, které vyvolal odpor proti zákonu o takzvaných zahraničních agentech. V reakci na protesty vláda ráno tuto normu stáhla, což prezidentka Salome Zurabišviliová, která se ji chystala vetovat, označila za vítězství lidu.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 21:31|

Protesty proti „ruskému“ zákonu gruzínská policie rozehnala. Demonstranti se opět scházejí

Gruzínští poslanci v prvním čtení přijali zákon o zahraničních agentech. V úterý večer kvůli němu demonstrovaly před parlamentem tisíce lidí, policie je rozháněla slzným plynem. Protest skončil až ve středu časně ráno a další začal odpoledne. Kritici normu pokládají za posun k autoritářství. Prezidentka slíbila zákon vetovat, protože podle ní ohrožuje naděje země na vstup do Evropské unie.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 15:04|

Z premianta na konec fronty. Gruzie sešla z reformní cesty, změně kurzu brání „uchvácený stát“

„Gruzie byla vždy lídrem mezi východoevropskými zeměmi,“ prohlásil v červnu „bez přehánění“ premiér země Irakli Garibašvili. Tbilisi splnilo domácí úkoly ohledně přistoupení k Evropské unii a nyní je na tahu Brusel, dodal s odkazem na očekávané rozhodnutí o udělení kandidátského statusu. Unie to ale viděla jinak a Tbilisi se muselo spokojit jen s tím, že sedmadvacítka uznala jeho evropskou perspektivu. Gruzie sice dříve platila mezi zájemci o členství v EU za tahouna reforem, od nich se ale odklonila směrem ke zneužívání moci a systémové politické korupci.
15. 8. 2022|

Gruzínský parlament schválil novou vládu. Kromě dvou postů je stejná jako předešlý kabinet

Gruzínský parlament v pondělí schválil novou vládu premiéra Irakliho Garibašviliho, který byl v předchozím kabinetu ministrem obrany. V nové vládě jsou oproti té předešlé jen dva noví členové –⁠ ministr obrany Džuanšer Burčaladze a regionálního rozvoje Irakli Karseladze. Nové vládě vyjádřilo v pondělním hlasování důvěru 89 poslanců. Dva hlasovali proti, uvedla agentura TASS.
22. 2. 2021|