TÉMA

Tenza

Na teplo z Temelína si České Budějovice ještě počkají, stavba horkovodu nabere zpoždění

Stavba horkovodu z Temelína do Českých Budějovic bude mít asi dva roky zpoždění. Teplárna České Budějovice a ČEZ uzavřely dodatek ke smlouvě. Řeší vlivy možné vyšší inflace a více fixuje ceny. Horkovod dlouhý 26 kilometrů měl začít fungovat na přelomu loňského a letošního roku. Výběrové řízení na nového dodavatele ještě neskončilo.
30. 11. 2021|

Insolvenční správce navrhl ukončení provozu Tenzy. Firma dluží tři miliardy korun

Insolvenční správce brněnské energetické společnosti Tenza, která je od února v úpadku, navrhl ukončení provozu firmy. Její další provoz by byl nehospodárný, uvedl správce v insolvenčním rejstříku. Věřitelé přihlásili pohledávky za zhruba tři miliardy korun. V květnu měla firma 83 zaměstnanců, z toho sedmdesát už mělo výpověď.
16. 6. 2021|

Reportéři ČT: Stavba teplovodu z Temelína se kvůli sporu zastavila. Problémy mají desítky firem

Desítky drobných podnikatelů se odvážily vystoupit proti polostátnímu kolosu ČEZ. Tvrdí, že kvůli jeho postupu jim hrozí krach nebo ekonomické problémy. ČEZ totiž nezaplatil stovky milionů korun, které odvedli na výstavbě teplovodu z Temelína do Českých Budějovic. Do výstavby zasáhl covid. Odevzdání prací se zpozdilo a ČEZ odmítl platit. Pro Reportéry ČT natáčela Jana Neumannová.
9. 3. 2021|

Horkovod z Temelína do Budějovic nejspíš dostaví jiná firma. Tenza vyhlásila úpadek

Firma Tenza, která staví horkovod z jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic, vyhlásila úpadek, ČTK to zjistila z insolvenčního rejstříku. ČEZ proto plánuje, že na dokončení projektu za více než 1,4 miliardy korun vypíše nové výběrové řízení. Potrubí horkovodu, který bude teplem zásobovat část Českých Budějovic, má být dlouhé 26 kilometrů. Tenza zatím ČEZu předala patnáct kilometrů, potvrdil mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták. Společnost nedokončí ani výměnu parovodu za horkovody v Brně.
23. 2. 2021|

Práce na brněnském horkovodu stojí. Může za to hodně vody v řece a firma v dluzích

Výměna parovodů za horkovody v Brně na Poříčí se protahuje. Staveniště je kvůli vysokým průtokům na řece Svratce opuštěné už bezmála půl roku. Hlavní zhotovitel, energetická společnost Tenza, je navíc ve finančních problémech. Teplárny se teď snaží najít firmu, která zakázku dokončí.
22. 2. 2021|