TÉMA

Diabetologie

Světový den diabetu připomíná, že léčba i diagnostika cukrovky výrazně pokročily

Na pondělí 14. listopadu připadá Světový den diabetu. V Česku žije s touto nemocí více než jeden milion lidí, ve většině případů se jedná o cukrovku II. typu. Pokud se nemoc neléčí, ohrožuje další orgány. Může tak dojít například k selhání ledvin, takzvané diabetické noze nebo postižení očí. Právě s diagnostikou zraku má nově pomoci přístroj v ambulancích diabetologů.
14. 11. 2022|

Tableta místo injekce pro diabetiky. Kanadští vědci pracují na inzulinovém léku podávaném ústně

Kanadští vědci z Univerzity Britské Kolumbie vytvořili inzulinový preparát, který tělo při ústním podání vstřebává podobně, jako při použití injekce. Přípravek zatím testovali na laboratorních potkanech. Lék by usnadnil život milionům lidí trpících diabetem.
7. 9. 2022|

Léčbu diabetu výrazně usnadnily pumpy a senzory. Budoucností by mohl být „smart inzulin“

Letos je tomu už sto let, co byl objeven inzulin – hormon, který produkují Langerhansovy ostrůvky v pankreatu (slinivce břišní). Objev kanadského chirurga Fredericka Bantinga tak přinesl zatím jedinou účinnou léčbu cukrovky I. typu. Ta se do dnešní doby příliš nezměnila, jiný je však způsob aplikace inzulinu a hlavně měření hladiny cukru v krvi, které je nezbytné pro správnou kompenzaci diabetika. Průlomový byl nástup moderních technologií.
26. 2. 2021|