TÉMA

Niamey

Západoafrické státy plánují možnou vojenskou intervenci v Nigeru

Západoafrické státy začaly plánovat možnou vojenskou intervenci do Nigeru po tamním ozbrojeném převratu, ale zároveň se nevzdávají naděje na mírové řešení krize, informuje agentura Reuters. Blok sdružující země regionu po čtvrtečním summitu nařídil aktivaci pohotovostních sil pro případný zásah proti nigerské juntě, ale zdůraznil, že na stole jsou stále všechny možnosti včetně použití síly. Náčelníci generálních štábů Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS) se sejdou příští týden v Ghaně.
11. 8. 2023Aktualizováno11. 8. 2023, 19:07|

Vojenská junta jmenovala novým nigerským premiérem bývalého ministra financí

Vojenská junta v Nigeru, která koncem července svrhla zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma, v pondělí večer oznámila, že novým premiérem země byl jmenován ekonom a někdejší ministr financí Ali Lamine Zeine. Mezinárodní společenství mezitím hledá cesty, jak v zemi obnovit demokratické pořádky. Americký ministr zahraničí Antony Blinken stanici BBC řekl, že se nestability v Nigeru snaží využít ruská žoldnéřská Wagnerova skupina.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 18:17|

Francie dokončila evakuaci z Nigeru, kde opět vyšli do ulic stoupenci převratu

Francie dokončila evakuaci svých občanů a dalších Evropanů z Nigeru. Jde celkem o 1079 lidí, uvedla francouzská diplomacie. V hlavním městě Nigeru, Niamey, se mezitím shromáždily stovky stoupenců vojenské junty, přičemž řada z nich si přinesla velké ruské vlajky. S odvoláním na své zpravodaje na místě to napsala agentura AFP. Minulý týden provedla v Nigeru armáda převrat a svrhla demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma.
3. 8. 2023Aktualizováno3. 8. 2023, 15:28|

V Paříži a Itálii přistála letadla s evakuovanými z Nigeru

V Paříži v noci na středu přistálo první letadlo se 262 evakuovanými z Nigeru, kde se koncem července odehrál vojenský puč. Napsala to agentura AFP. Své občany z africké země evakuuje i Itálie, jejíž stroj v Římě přistál ve středu brzy ráno. Spojené státy chystají evakuaci části zaměstnanců a jejich rodin. České ministerstvo zahraničí své občany v Nigeru neeviduje v cestovatelském systému Drozd ani žádným jiným informačním kanálem.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 14:07|

Francie evakuuje Evropany z Nigeru

Francie zahájila evakuaci svých občanů i lidí z dalších zemí Evropské unie z Nigeru, informovala agentura AFP s odvoláním na diplomatické zdroje. V Nigeru armáda minulý týden provedla převrat a francouzská ambasáda se stala terčem útoku stoupenců puče.  České ministerstvo zahraničí Čechy v Nigeru neeviduje v cestovatelském systému Drozd ani žádným jiným informačním kanálem, sdělil mluvčí úřadu Daniel Drake.
1. 8. 2023Aktualizováno1. 8. 2023, 14:52|

Dav v Nigeru zaútočil na francouzskou ambasádu. Macron slíbil odvetu

Tisíce stoupenců junty, která tento týden provedla v Nigeru převrat, v neděli pochodovaly ulicemi hlavního města Niamey s ruskými vlajkami a skandovaly protifrancouzská hesla a jméno šéfa Kremlu Vladimira Putina. Dav podle agentury AP následně zapálil dveře francouzské ambasády, než jej bezpečnostní složky rozehnaly slzným plynem. Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že „nebude tolerovat žádný útok proti Francii a jejím zájmům“ v Nigeru a „okamžitě a nekompromisně“ na něj odpoví. Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS) v neděli v reakci na puč s Nigerem přerušilo vztahy.
30. 7. 2023Aktualizováno30. 7. 2023, 16:42|

U prezidentského sídla v Nigeru se střílelo. Podle vlády to byl pokus o puč

Skupina nigerských vojáků v noci na středu přepadla prezidentské sídlo v hlavním městě Niamey. Podle mluvčího nigerské vlády se pokusili o převrat. Několik lidí bylo podle mluvčího zatčeno a po dalších se pátrá. Mluvčí dodal, že situace je pod kontrolou. Agentury dříve informovaly, že u sídla prezidenta byla v noci slyšet střelba. Stalo se tak pouhé dva dny předtím, než se vlády ujme nově zvolený prezident Mohamed Bazoum.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 16:41|

Niger možná zažije první demokratické předání moci. Volí prezidenta

V Nigeru se během neděle koná druhé kolo prezidentských voleb, které by mohly vést k prvnímu demokratickému předání moci od získání nezávislosti v roce 1960. Favoritem je vítěz prvního kola a kandidát vládnoucí strany Mohamed Bazoum. Druhým uchazečem o nejvyšší úřad v zemi je bývalý prezident Mahamane Ousmane, informovala agentura Reuters. V nedělní volební den na jihozápadě země zemřelo sedm členů místní volební komise, když jejich vůz najel na minu. Informovaly o tom lokální úřady.
21. 2. 2021|