TÉMA

Zubař

Plomby z amalgámu nahradí bílé, za něž se bude připlácet i u zubařů, kteří mají smlouvu s pojišťovnou

Zubní plomby z amalgámu skončí v půlce roku 2026. Je to přitom jediná výplň, kterou proplácí zdravotní pojišťovny a lidé ji tak mají zdarma. Amalgám nahradí bílé plomby, které si teď pacienti hradí celé. Ministerstvo zdravotnictví připravuje novelu, podle které by pojišťovny platily nejmíň 40 procent ceny. Stomatologická komora ale upozorňuje, že řada lidí na to nebude mít a obává se zhoršení zubního zdraví.
14. 3. 2024|

Amalgámové plomby se datují už do devatenáctého století. Kvůli riziku spojenému s rtutí se od nich upouští

Amalgámové plomby se používají bezmála dvě stě let. Přestože neexistují silné důkazy, že by přímo škodily, jejich používání se omezuje.
14. 3. 2024|

Jihočeský kraj nabízí lékařům dotaci milion a půl. Z jiných regionů jich už „přetáhl“ šestnáct

Do jižních Čech se za poslední dva roky podařilo nalákat šestnáct nových lékařů. Hejtmanství jim nabízí peníze za to, že se přestěhují z jiného regionu. Konkrétně dostanou až milion a půl. Částku sice kraj neuvolní najednou, přesto je pro lékaře lákavá. Hejtmanství se takto podařilo získat i osm nových stomatologů.
28. 2. 2024|

V Plzni odhalí rakovinu i zubaři. Během výzkumu našli nádor u čtvrtiny pacientů

Zubaři z plzeňské fakultní nemocnice v rámci svého výzkumu zjistili nádor v těle u čtvrtiny vyšetřovaných pacientů. Pomáhají jim i kolegové z dalších oddělení. Zpozornět by měli lidé, pokud se jim dlouhodobě nehojí rány v ústech.
29. 1. 2024|

Na jihu Čech otevřela nová zubní pohotovost. Hned se vytvořila fronta pacientů z celého kraje

Soukromá firma s přispěním Jihočeského kraje otevřela v Českých Budějovicích novou zubařskou pohotovost. Zubaři v regionu dlouhodobě chybí. Těm, kteří na pohotovostech slouží, kraj plánuje přidat peníze.
17. 1. 2024|

Úpravu platových tříd u lékařů schválila vláda

Vláda schválila změny v platech lékařů, zubařů a farmaceutů. Od ledna se doktoři po absolvování fakulty či po dalším specializačním vzdělávání přesunou do vyšších tříd v platových tabulkách. Základní výdělek se jim tak zvedne o několik tisíc korun. Stejně to bude i u zubařů a s vyššími třídami se počítá i u lékárníků. Nařízení, které mění takzvaný katalog prací s výčtem činností u jednotlivých profesí a platového ohodnocení, schválila vláda, oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle resortu změny lépe zohledňují vazbu na vzdělání. Platovými tabulkami se řídí státní zařízení.
13. 12. 2023|

Nechtějí si trhat zuby sami nebo čekat roky na termín. Část Britů tak létá za stomatologem do zahraničí

Úroveň kolísavé stomatologické péče na britských ostrovech je svým způsobem proslulá po dlouhá desetiletí. I v současnosti miliony Britů marně čekají na kvalitní a dostupné zubní ošetření. Devadesát procent ordinací Státní zdravotnické služby nepřijímá nové pacienty. Soukromé kliniky si pak účtují horentní sumy. Někteří pacienti proto vyrážejí za stomatologickým ošetřením do zahraničí.
12. 12. 2023|

Do Karlovarského kraje se vrací zubní pohotovost ve všední dny, ordinace se budou střídat

Sdružení dvou ordinací se domluvilo s Karlovarským krajem, že bude ve všední dny poskytovat zubní pohotovost. Dostupná bude od 15 do 18 hodin, a to střídavě v Chebu a Ostrově. První pacienty má obsloužit prvního prosince. Pro Českou televizi to uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA). Teď funguje v kraji zubní pohotovost jen o víkendech a státních svátcích.
6. 11. 2023|

Hlásily se čtyři stovky, dostalo se dvacet. Ostravská univerzita přivítala první studenty zubařství

Na Lékařské fakultě Ostravské univerzity začala výuka studentů nového oboru stomatologie. Akreditaci fakulta získala teprve na začátku září, usilovala o ni dva a půl roku. Zájem o studium byl velký. Přihlásily se přes čtyři stovky lidí, fakulta jich ale mohla přijmout jen dvacet.
23. 10. 2023|

„U zubaře jsme nebyli čtyři roky.“ Češi z příhraničí jezdí za stomatology do Polska

K zubařům v Polsku stále častěji přicházejí Češi. Řeší tak situaci, kdy v tuzemsku ani po letech nemohou žádného najít. V polském příhraničí je objednají do měsíce. Standardní zákroky, za které na místě pacienti zaplatí, jim následně může refundovat zdravotní pojišťovna.
5. 10. 2023|

Ostravská lékařská fakulta získala akreditaci na program zubního lékařství. Otevře ho ještě letos

Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) pro vysoké školství udělila akreditaci Lékařské fakultě Ostravské univerzity na studijní program Zubní lékařství. Akreditace je na dobu tří let. Na sociální síti X to uvedl předseda Národního akreditačního úřadu (NAÚ) Robert Plaga. Fakulta zahájí výuku ještě letos na podzim. Do prvního ročníku chce přijmout 20 studentů.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 13:37|

V Novém Jičíně otevřeli zubní ambulanci. Zájem téměř pětkrát převýšil kapacitu

Nemocnice v Novém Jičíně otevřela novou stomatologickou ambulanci. Registrovat se chtělo téměř pětkrát víc pacientů, než je její kapacita. Nová ambulance může zatím přijmout 1200 lidí, další stovky ve chvíli, kde sežene ještě jednoho zubaře. Na Novojičínsku, stejně jako na dalších místech v Moravskoslezském kraji i v celém Česku, se dlouhodobě potýkají s nedostatkem stomatologů. Často nepomáhají ani dotační programy měst a obcí.
16. 8. 2023|

Nemocnice Na Františku by mohla mít zubní pohotovost. V Praze jde o nedostatkovou službu

V pražské Nemocnici Na Františku má začít od září fungovat lékařská zubní pohotovost. Radní hlavního města v pondělí schválili zhruba 3,4 milionu korun na její financování, ještě o tom budou hlasovat zastupitelé. Město podle náměstkyně primátora Alexandry Udženije (ODS) jedná také o zřízení dětské pohotovosti ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Krči.
12. 6. 2023|

V Česku přibývá zahraničních lékařů. Ve Studené bude spravovat zuby Brazilka

Zubaři z různých koutů světa ordinují na řadě míst v Česku. Třeba do Studené na jihu Čech se přistěhovala zubní lékařka původem z Brazílie. Podle České stomatologické komory přibývá zemí, které se zaměřují na podporu studia stomatologie a chtějí vystudované lékaře posílat do zahraničí.
6. 6. 2023|

Bílé plomby hradí pojišťovny jen na předních zubech

Ze zdravotního pojištění mají lidé nárok na bílou plombu jen na předních zubech, na ostatních na amalgámovou. Na celém chrupu je pojišťovny platí ze skloionomerního cementu dětem do 15 let, z ostatních bílých materiálů stejně jako dospělým jen na řezácích a špičácích. Amalgámové plomby se už kvůli obsahu rtuti dětem a těhotným nedávají, EU uvažuje i o úplném zákazu po roce 2030. Podle prezidenta České stomatologické komory (ČSK) Romana Šmuclera zatím není jasné, zda na něj dojde.
24. 4. 2023|

Asi desetina zubařů nemá smlouvy s pojišťovnami. Úhrady jsou nízké, tvrdí ordinace

V zubních ordinacích v Česku panují rozdílné ceny. Někde základní výkony hradí pojišťovna, jinde si ošetření pacienti platí sami, často za tisíce. S pojišťovnou uzavřenou smlouvu nemá zhruba desetina stomatologů. Často jde o jejich vlastní rozhodnutí. Úhrady jsou totiž v porovnání s ostatními obory dlouhodobě nízké.
15. 4. 2023|

Statisíce lidí v Česku nemají zubaře, podle stomatologické komory je ale dentistů dost

Zubaře nemá v Česku 600 tisíc lidí. Přesto stomatologická komora tvrdí, že zubních lékařů je dost – bezmála sedm tisíc. Část z nich ale nemá smlouvu s pojišťovnou a pacienti by si u nich museli celou péči hradit. Navíc do některých, hlavně příhraničních regionů, se stomatologům nechce. Podle komory by pomohlo, kdyby se do hledání zubařů víc zapojily samotné kraje. V některých regionech je málo také pediatrů a praktiků pro dospělé.
20. 1. 2023|

Frýdek-Místek chce dát na odměny lékařů na zubní pohotovosti milion korun, kraj nesouhlasí

Frýdek-Místek chce investovat až jeden milion korun do otevření nové zubní pohotovosti. Peníze by měly jít přímo z rozpočtu města, a to na příspěvky pro lékaře. Výši dotace ale kritizuje Moravskoslezský kraj. Obává se, že by způsobila problémy dalším ordinacím a nemocnicím a že by i ostatní zdravotníci požadovali vyšší odměny za služby na pohotovostech.
10. 1. 2023|

Dětská zubní pohotovost v Praze omezuje péči. Děláme akutní případy, ostatní musí řešit běžní zubaři, říká šéf Motola

Jediná dětská zubní pohotovost v Praze, která je v Nemocnici Motol, razantně omezuje svůj provoz. Podle vedení nemocnice je zubařů málo a jsou přetížení. Do motolské nemocnice totiž jezdí denně stovky pacientů, a to nejen z Prahy a okolí, ale i z ostatních krajů. Vedení Prahy rozhodnutí nemocnice překvapilo, primátor Zdeněk Hřib (Piráti) tak chce situaci řešit s ministerstvem zdravotnictví.
3. 1. 2023|

Nedostatek zubařů vyřeší dotace, míní Šmucler. Podle Schreka to nestačí

Někteří Češi dojíždí za zubařem až desítky, ne-li více kilometrů. Stomatologové chybí hlavně na venkově a ve více odlehlých městech. Když už se je tam podaří nalákat, zájem je obrovský. Podle šéfa České stomatologické komory Romana Šmuclera jsou východiskem krajské dotace a důkladná spolupráce s pojišťovnami. Dle Hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS) není řešení tak jednoduché a apeluje na součinnost stomatologické komory a krajů. Oba byli hosty Událostí, komentářů.
24. 11. 2022|

Ve Městě Albrechticích je nová zubní ordinace. O tom, kdo péči dostane, rozhodne los

Ve Městě Albrechticích začala v pondělí ráno registrace do nově otevřené zubní ordinace. Během dne se přihlásily více než dva tisíce lidí. Kdo se ale do péče nakonec dostane, rozhodne až los. Zubařů je v Moravskoslezském kraji dlouhodobě nedostatek, nejhorší situace je právě na Bruntálsku, ale také na Karvinsku.
21. 11. 2022|

Na registraci v nové zubařské ordinaci v Hejnicích čekaly stovky lidí

Na rezervaci termínu vstupní prohlídky v nově otevřené zubařské ordinaci v Hejnicích ve Frýdlantském výběžku na Liberecku ráno čekaly stovky lidí. Většina přišla několik hodin před otevřením. Zubaři v regionu totiž dlouhodobě chybějí. Otevřít novou ordinaci se teď městu podařilo díky stomatoložce původem z Ukrajiny.
16. 11. 2022|

Zubař oznámil, že přijme osm set nových pacientů. Lidé ve frontě čekali řadu hodin

V Česku je dlouhodobě nedostatek stomatologů. Důkazem toho je i fronta pacientů, která se v úterý vytvořila před jednou ordinací v Hustopečích na Břeclavsku. Lékař tam totiž oznámil, že přijme až osm set nových pacientů. Odezva byla obrovská. Lidé, které zubař zaregistroval, ale dostanou termín vstupního vyšetření až v příštím roce.
1. 11. 2022|

VZP chce finančně motivovat lékaře, aby ordinovali v oblastech, kde nyní chybí

Přes půl miliardy korun plánuje největší zdravotní pojišťovna v příštím roce zaplatit za zlepšení dostupnosti péče. Penězi chce motivovat praktické lékaře, pediatry i zubaře k otvírání praxí v oblastech, kde jich je dlouhodobě nedostatek. Denně řeší VZP desítky stížností od lidí, kterým se nepodařilo sehnat doktora.
1. 11. 2022|