TÉMA

Matky

Oddělení pro těhotné a matky ve věznici ve Světlé nad Sázavou funguje rok. Nebyla v něm ani jedna odsouzená

Ženská věznice Světlá nad Sázavou otevřela před rokem nové oddělení pro těhotné a matky s dítětem do jednoho roku. Od té doby do něj však nebyla umístěna jediná žena. ČT to potvrdila mluvčí věznice Jana Rajdlová. Oddělení o čtyřech pokojích vzniklo pro ženy odsouzené za zvlášť závažný zločin, které jsou zařazeny k výkonu trestu i přes jejich těhotenství nebo rané mateřství. Soud však zatím pokaždé takovým ženám výkon trestu odložil nebo přerušil.
4. 6. 2022|

Novorozenci z reprodukční kliniky v Kyjevě stále čekají na své biologické rodiče ze zahraničí

Kyjevský starosta Vitalij Klyčko vyzývá občany k opatrnosti i po stažení okupantů z okolí ukrajinské metropole. Požádal také ty, kteří odjeli, aby se svým návratem vyčkali. Radnice se zatím maximálně snaží obnovit veškeré služby třímilionového města, a to včetně plného rozsahu zdravotní péče. Své služby už pomalu obnovuje i tamní speciální porodní klinika, kde na své rodiče ze Západu čekají novorozeňata odnošená náhradními ukrajinskými matkami. Na místo se vypravil i štáb ČT.
7. 4. 2022|

Děti vystavené během těhotenství marihuaně bývají častěji obézní, ukázala studie

Děti žen, které v těhotenství užívaly marihuanu, se kolem pátého roku života častěji potýkaly s nadměrnou tvorbou tuku a zvýšenou hladinou cukru v krvi. Vyplývá to ze studie, o které informoval zpravodajský server CNN. Jednalo se o konopné produkty, které obsahovaly psychoaktivní látku THC (tetrahydrokanabinol) i kanabidiol (CBD), tedy jednu z molekul konopí, která nemá psychotropní účinky.
6. 4. 2022|

Rusové slíbili zdrženlivost. Na Černihiv ale dopadá více raket než dříve

Údajné stahování ruských invazních vojsk je podle generálního štábu ukrajinské armády pravděpodobně rotací jednotlivých jednotek, která má za cíl zmást a vytvořit klamnou představu, že Moskva upustila od záměru obklíčit Kyjev. Vedení Ukrajiny varuje, že okupační vojska se pokusí obklíčit obránce na východě země. Nejen tamní města čelí nepřetržitému bombardování. Satelitní snímky ukázaly destrukci Mariupolu. V ukrajinské Irpini možná zahynulo až 300 civilistů, řekl starosta.
30. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 20:38|

Samice orangutanů jsou matky s omezenou trpělivostí, popsali vědci

Samice orangutanů jsou trpělivé matky a jejich mláďata na rozdíl od dětí neodmlouvají a nevztekají se. Matka je učí především, jak získat potravu, ale většinou se s potomkem o tu svou podělí. Když však dospěje k názoru, že jde o snadno získatelný pokrm a potomek dost starý na to, aby si ho obstaral, je neústupná.
21. 12. 2021|

Domácí porod ženy volí hlavně kvůli stavu péče v nemocnicích, ukázal výzkum Univerzity Karlovy

Ročně se v Česku narodí přes dvě stě dětí mimo zdravotnická zařízení. Nejčastěji jde o překotné porody. Jsou mezi nimi ale i ty, které si matky předem na doma naplánovaly. Proč se ženy k domácímu porodu rozhodnou, zjišťovali výzkumníci z Univerzity Karlovy. Většina z více než šesti set oslovených matek uvedla jako důvod stav porodní péče. Podle některých lékařů přitom domácí porod může nést rizika.
20. 2. 2021|