TÉMA

Trolejbusy

Českobudějovický dopravní podnik koupí 35 nových trolejbusů od Škody, budou jezdit i bez drátů

Ulicím Českých Budějovic budou dál vládnout trolejbusy od Škody. Městský dopravní podnik oznámil, že plzeňská firma dodá 35 nových kloubových trolejbusů, budou patřit k typu 33Tr, který využívá karosérie od výrobce SOR. Trolejbusy budou parciální, budou tedy vybavené trakčními bateriemi a obslouží i některé lokality, kam nevedou troleje.
7. 2. 2024|

České Budějovice chtějí pořídit trolejbusy za stamiliony, mohou na ně ale dlouho čekat

Obnova vozového parku dopravních podniků vázne, města a dopravci často nemají dost peněz na nákup nových vozů, takže zatím musí sloužit ty staré i třicet let. Evropské dotace můžou dopravní společnosti získat pouze na trolejbusy. České Budějovice jich teď chtějí koupit pětatřicet za 665 milionů korun. Jenže na ně možná budou muset déle čekat.
28. 3. 2023|

Před půlstoletím se Praha rozvedla s trolejbusy. Nyní s nimi uzavírá nový sňatek

Praha si připomíná padesát let od chvíle, kdy jejími ulicemi naposledy projel trolejbus (přesněji klasický trolejbus bez alternativního pohonu). Město se jich v sedmdesátých letech vzdalo ve prospěch autobusové dopravy. Přesně v den půlstoletého výročí ale Praha jejich provoz zase obnovuje. V sobotu se svezou první cestující po první novodobé plnohodnotné trolejbusové trati z Letňan do Čakovic, která by měla být předzvěstí dalšího velkého rozvoje.
15. 10. 2022|

Zbavovat se trolejbusů byla chyba, Praha chystá jejich návrat, říká Andělek z dopravního podniku

Naposledy trolejbusy vyjely v roce 1972 a přesně po padesáti letech se mají do Prahy vrátit.  Zatímco jiná města tento způsob dopravy upřednostňovala, metropole vsadila na tramvaje, autobusy a metro. Podle projektového manažera pražského dopravního podniku Michala Andělka byla z dnešního pohledu chyba, že se hlavní město trolejbusů vzdalo, nyní má ale vzniknout řada nových linek.
12. 10. 2022|

Bývalí šéfové ostravského dopravního podniku dostali u soudu nepravomocně podmínku

Krajský soud v Ostravě potrestal podmíněnými tresty bývalého ředitele Dopravního podniku Ostrava Františka Kořínka a jeho náměstka Radoslava Hanzelku. Podle obžaloby pochybili při zadávání zakázky na modernizaci tramvají či nákupu nových trolejbusů. Zakázky byly financovány z peněz Evropské unie, které obžalovaní měli způsobit škodu 230 milionů korun. Rozhodnutí ještě není pravomocné. Obžalovaní i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 12:17|

Trolejbusy brázdí Pardubice 70 let. Město plánuje síť rozšířit

Trolejbusová doprava právě slaví v Pardubicích sedmdesát let od zahájení provozu, první linka vedla do Lázní Bohdaneč a vyjela v lednu 1952. Trolejbusů bude v Pardubicích nejspíš vidět v budoucnu víc než dosud. Vozidla na elektrický pohon začnou mírně převažovat nad autobusy. Jsou bezemisní a s přídavnými bateriemi mohou dojet i mimo trolejovou síť, řekl ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán. Ve městě to ale neměly vždy snadné, radní je v minulosti opakovaně chtěli zrušit.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 18:44|

Do Prahy se vrátí trolejbusy. Dopravní podnik zahájil stavbu trati z Palmovky do Čakovic

Pražský dopravní podnik (DPP) zahájil stavbu trolejbusové trati z Palmovky přes Prosek a Letňany do Čakovic. Bude po ní jezdit linka 58, která nahradí stávající autobusovou linku 140. Oznámili to zástupci vedení dopravního podniku a magistrátu. Zároveň se chystá i elektrifikace dalších autobusových linek.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 20:50|

Brno omlazuje trolejbusovou flotilu. Dojezdit by měly vozy vyrobené před rokem 2015

Do brněnských ulic v pondělí odpoledne poprvé vyjely nové kloubové trolejbusy Škoda 27Tr. Dopravní podnik jich představil třináct, do Vánoc jich bude mít dalších sedm a v příštím roce ještě dvacet. Podle generálního ředitele Miloše Havránka tak bude možné po šesti letech od nákupu třiceti kloubových trolejbusů skokově zlepšit vozový park trolejbusů. Díky dvěma dalším probíhajícím výběrovým řízením může mít Brno desítky dalších nových krátkých trolejbusů.
13. 12. 2021|

MHD v Opavě se omezuje. S vozy nemá kdo jezdit, pětina řidičů je nemocných

Opavský dopravní podnik omezil kvůli vysoké nemocnosti provoz na některých linkách. V pracovní neschopnosti je asi pětina řidičů. Nejde ale o žádné ohnisko koronaviru, zaměstnanci se potýkají převážně s chřipkou a nachlazením.
18. 10. 2021|

30 let zpět: Praha plánuje návrat trolejbusů

Trolejbusy vozily Pražany téměř čtyřicet let až do roku 1972. Začátkem 90. let pražský dopravní podnik uvažoval o znovuzavedení pravidelné trolejbusové dopravy. Nová linka měla vést z Anděla přes Malvazinky do Jinonic.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
19. 2. 2021|