TÉMA

Lavinové nebezpečí

KRNAP uzavře některé trasy kvůli ochraně citlivých druhů živočichů, hlavně tetřívka

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) od 15. března dočasně uzavře jedenáct turistických cest. Opatření, které souvisí s vyhlášením osmi klidových území a s ochranou citlivých druhů živočichů, potrvá do 31. května. V terénu budou uvedené úseky zřetelně označeny cedulí s textem: „Zákaz vstupu z důvodu ochrany přírody od 15. 3. do 31. 5.“ Správa KRNAP k tomuto opatření přistupuje už čtvrtým rokem.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 19:32|

Nebezpečí lavin v Krkonoších je značné. Při třetím stupni hrozí i samovolné pády

Na třetí stupeň, který znamená značné riziko, stouplo lavinové nebezpečí v Krkonoších. Laviny mohou spadnout i samovolně, případně již při malém zatížení. V nejvyšších českých horách napadlo hodně sněhu, na hřebenech je ho až 160 centimetrů. Třetí stupeň nebezpečí byl vyhlášen již kolem vánočních svátků, v oblasti kotle tehdy spadlo šest větších lavin.
16. 1. 2024|

Silný vítr poškodil elektrické vedení, bez proudu ještě večer bylo sedm tisíc domácností

Silný vítr, který v Česku fouká od čtvrtečního odpoledne, přidělal práci zejména hasičům. Ti vyjížděli především k popadaným větvím na silnicích a vyvráceným stromům. Kolem 17:30 bylo v Česku kvůli větru bez elektřiny zhruba 7600 odběratelů. Vítr si zřejmě vyžádal jeden lidský život na Havlíčkobrodsku. V Krkonoších horská služba ohlásila zvýšení lavinového nebezpečí ze druhého na třetí stupeň z pětibodové škály.
22. 12. 2023|

V Jeseníkách se uvolňují laviny, platí třetí stupeň nebezpečí

V Jeseníkách se kvůli velkému množství čerstvě napadeného sněhu samovolně uvolňují laviny. Jejich sesuvy zaznamenala jesenická horská služba především v oblasti Velkého Kotle, záchranáři apelují na turisty, aby se těmto běžně nepřístupným místům vyhnuli.
8. 2. 2022|

Obleva se týká jenom nižších poloh. V Jeseníkách nebo Krkonoších zatím sněhu neubylo

I přes oblevu v posledních dnech zůstává na českých horách dostatek sněhu, například v Jeseníkách je ho v průměru přes jeden metr. Horská služba tak i nadále měří míru lavinového nebezpečí, které zatím zůstává na druhém stupni. Podle Jiřího Hejtmánka z místní horské služby žádné turistické trasy nevedou přes lavinová území, lidé tak v případě, že nebudou chodit do nebezpečných oblastí, nemusí mít v souvislosti s lavinovým nebezpečím strach.
19. 2. 2021Aktualizováno19. 2. 2021, 13:36|