TÉMA

LGBTQ+

Německo usnadní úřední změnu pohlaví

Německý parlament v pátek schválil návrh zákona, který umožní transgender či nebinárním lidem změnit úřední zápis o pohlaví bez psychologických posudků a zdlouhavých soudních řízení. Ke změně genderové identity nyní bude stačit prosté prohlášení na matričním úřadu, stejným způsobem půjde změnit i křestní jméno.
12. 4. 2024|

Anglie omezuje genderovou léčbu pro děti

Už pět evropských zemí omezilo hormonální léčbu pro dospívající s genderovou dysforií, tedy u mladých, kteří usilují o změnu pohlaví. Po čtyřech severských státech tak nyní rozhodla i Anglie. Národní zdravotní služba (NHS) tak učinila na základě čtyřleté studie, která užívání léků blokujících pubertu, jako jsou androgeny nebo estrogeny, nedoporučuje kvůli obavám z dlouhodobých účinků. V řadě případů se i přes provedenou operaci chtějí mladí po letech vrátit ke své původní identitě, podle sociologa Zdeňka Slobody se ale jedná pouze o velmi malé procento. Rozhodnutí přivítal také britský premiér.
10. 4. 2024|

Sněmovna souhlasila s rozšířením práv stejnopohlavních párů

Páry stejného pohlaví zřejmě budou moci vstupovat do partnerství s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Omezení by se mělo týkat práv k dětem. V novele občanského zákoníku to schválila sněmovna. Předloha skupiny poslanců měla původně uzákonit pro stejnopohlavní dvojice možnost uzavírání manželství. Upravenou novelu nyní dostanou k posouzení senátoři.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 17:45|

Nejvyšší soud USA se zastal designérky, která odmítla zakázku na gay svatbu. Případ rozpoutal další debatu o právech menšin

Americký prezident Joe Biden zkritizoval rozhodnutí nejvyššího soudu, který se postavil na stranu webdesignérky, jež na základě křesťanské víry nechtěla přijmout zakázku pro svatbu homosexuálního páru. Podle Bidena ústavní soudci svým verdiktem oslabili i práva dalších menšin. Naopak republikánští politici rozhodnutí přivítali. Otázka práv sexuálních minorit hraje v americké politice stále větší roli.
3. 7. 2023|

Estonsko jako první postsovětská země uzákonilo manželství stejnopohlavních párů

Estonsko jako první pobaltský stát schválilo sňatky stejnopohlavních párů. Rozhodl o tom tamní parlament. Stejnopohlavní páry budou moci v Estonsku uzavírat manželství od roku 2024. Premiérka Kaja Kallasová označila tento krok za „historické rozhodnutí“.
20. 6. 2023|

Varšavou prošel pochod za práva a rovnost sexuálních menšin

Ve Varšavě proběhl tradiční pochod za rovnost sexuálních menšin. Účastníci a organizátoři na něm upozorňovali také na postoj Polska, který je podle nich příliš konzervativní. Země se v žebříčcích rovnosti pravidelně umisťuje na posledních příčkách v rámci Evropské unie.
17. 6. 2023|

Nešlo o strategii. Poslankyně Pastuchová vysvětluje, proč navrhla projednat stejnopohlavní sňatky

Předloha novely, která by měla umožnit manželství stejnopohlavních párů, leží už rok ve sněmovně. Návrh, aby se novela dostala na program jednání, přednesla v úterý poslankyně za ANO Jana Pastuchová, což koalice odmítla. Šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) řekla, že Pastuchová navrhla projednání tohoto bodu jenom proto, aby zamezila odvolání Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. To Pastuchová v Událostech, komentářích odmítla. Senátorka Adéla Šípová (za Piráty) si ale myslí, že ANO nemá ve skutečnosti zájem, aby byl tento zákon úspěšně projednán.
20. 5. 2023|

Hlava státu v Maďarsku po 13 letech vetovala návrh Orbánovy vlády

Maďarská prezidentka Katalin Nováková zablokovala návrh právní normy, jejíž autoři chtěli uzákonit udávání stejnopohlavních párů vychovávajících společně děti. Informovala o tom agentura DPA. Krok Novákové přitom agentura označila za nezvyklý vzhledem k tomu, že se podle ní v Maďarsku stalo od roku 2010 poprvé, aby se hlava státu vymezila proti zákonu zásadnímu pro konzervativní vládu premiéra Viktora Orbána.
22. 4. 2023|

Mladík na Slovensku se po polibku s přítelem stal terčem útoku, utrpěl zranění

Devatenáctiletého mladíka na jihu Slovenska napadl a zranil neznámý útočník poté, co se políbil s přítelem. Incident, který potvrdila policie, se podle médií stal minulý týden a oběť útoku podstoupila operaci. Před dvěma týdny došlo ve slovenské metropoli k homofobní vraždě dvou lidí, která u veřejnosti vyvolala vlnu solidarity s komunitou LGBT+.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 18:35|

Rusko přitvrzuje vůči sexuálním menšinám, Duma podpořila zpřísnění zákona o údajné LGBT propagandě

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, v prvním čtení schválila úpravu kontroverzního zákona o takzvané LGBT propagandě. Norma se dosud vztahovala jen na nezletilé. Pokud návrh projde celým schvalovacím procesem, bude zákaz šíření údajné propagandy platit i pro dospělé, informovala agentura Interfax.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 14:07|

Britská armáda diskriminovala vojáky kvůli sexuální orientaci. Vláda chce nyní poškozeným vrátit řády

Za velkou nespravedlnost označil britský premiér Boris Johnson skutečnost, že příslušníci ozbrojených sil v minulosti přišli kvůli své sexuální orientaci o vojenská vyznamenání. Historickou chybu je podle něj třeba odčinit. Diskriminovaní britští vojáci, piloti a námořníci tak mohou zpětně zažádat o vrácení odebraných řádů.
19. 2. 2021|