TÉMA

Diabetes Mellitus

Cukrovka bez rozpíchaných prstů a s přesnějším měřením. Senzory už má až třetina diabetiků I. typu

Malý senzor na zadní straně paže, který umí nepřetržitě měřit hladinu cukru v krvi – zařízení už využívá rekordní počet diabetiků prvního typu. Podle odhadů Centra diabetologie pražského IKEMu je už může mít až třetina z přibližně 60 tisíc pacientů. Zařízení je citlivější než tradiční glukometry. Pomáhá také varovat před příliš nízkou či vysokou glykemií. Růst zájmu potvrzují i zdravotní pojišťovny, které jich za minulý rok uhradily zatím nejvíc v historii. Diabetici druhého typu na senzory zatím nárok nemají.
8. 6. 2023|

Světový den diabetu připomíná, že léčba i diagnostika cukrovky výrazně pokročily

Na pondělí 14. listopadu připadá Světový den diabetu. V Česku žije s touto nemocí více než jeden milion lidí, ve většině případů se jedná o cukrovku II. typu. Pokud se nemoc neléčí, ohrožuje další orgány. Může tak dojít například k selhání ledvin, takzvané diabetické noze nebo postižení očí. Právě s diagnostikou zraku má nově pomoci přístroj v ambulancích diabetologů.
14. 11. 2022|

Dlouhý covid zůstává neznámou, upozornil Válek

Česká společnost se už o nemoci covid-19 hodně naučila a také ví, jak se mu bránit, řekl v Událostech, komentářích ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Připomněl, že nejdůležitější ochranou je i nadále očkování, což potvrdil i hlavní epidemiolog IKEMu a vedoucí skupiny MeSES Petr Smejkal. Oba se ale shodli na tom, že velkou neznámou je stále takzvaný dlouhý covid, který působí vážné zdravotní problémy. Nedá se zatím odhadnout, kdo je dlouhým covidem nejvíce ohrožen.
25. 10. 2022|

Mezi mladými a dětmi přibývá podle zdravotních pojišťoven případů cukrovky. Častější je těžká obezita

V Česku přibývá dětí a mladých lidí s cukrovkou, vyplývá to z nových dat Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která za loňský rok eviduje až 3800 nových pacientů. Trend potvrdily i další pojišťovny, které ČT oslovila. K lékařům navíc stále více docházejí děti s těžkou obezitou třetího stupně, která se právě s cukrovkou II. typu často pojí.
15. 8. 2021|

Léčbu diabetu výrazně usnadnily pumpy a senzory. Budoucností by mohl být „smart inzulin“

Letos je tomu už sto let, co byl objeven inzulin – hormon, který produkují Langerhansovy ostrůvky v pankreatu (slinivce břišní). Objev kanadského chirurga Fredericka Bantinga tak přinesl zatím jedinou účinnou léčbu cukrovky I. typu. Ta se do dnešní doby příliš nezměnila, jiný je však způsob aplikace inzulinu a hlavně měření hladiny cukru v krvi, které je nezbytné pro správnou kompenzaci diabetika. Průlomový byl nástup moderních technologií.
26. 2. 2021|