TÉMA

Potvrzení

Běloruský soud potvrdil trest novináři z tamní polské menšiny, Varšava chystá odvetné kroky

Běloruský nejvyšší soud potvrdil trest osmi let vězení novináři a aktivistovi polské menšiny Andrzeji Poczobutovi (bělorusky Andreji Pačobutovi). Trest dostal letos v únoru, mimo jiné za údajné podněcování k sociální nenávisti. Varšava, která už dříve proces označila za politicky motivovaný, v reakci chystá odvetné kroky. Informovala o tom polská agentura PAP.
26. 5. 2023|

Řidiči mohou nově opravit špatně zadané údaje elektronické dálniční známky i v době platnosti

Chybně zadanou elektronickou dálniční známku mohou řidiči nově opravit i v době její platnosti. Motoristé mohou změnit až dva znaky v SPZ a také stát, kde bylo vozidlo zaregistrováno. Oprava je ovšem možná pouze jednou. V pátek o tom informoval správce systému, státní podnik Cendis. Dosud bylo možné údaje měnit jen před začátkem platnosti známky v případě zadání neexistující poznávací značky nebo chybně zadané země registrace vozidla.
25. 3. 2022|

Zdražení energií dopadá na pacienty, kteří se doma léčí na přístrojích

Zdražování energií se dotýká i vážně nemocných lidí, kteří jsou doma napojeni na přístrojích. Nejčastěji jde o nemoci plic a dýchacích cest. Nedostatek peněz na zaplacení elektřiny pacienti teď častěji řeší i s lékaři, kteří jim zařízení předepisují.
12. 12. 2021|

Nemocnice v Brně podá trestní oznámení kvůli podezření na zneužití svého razítka

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně podává trestní oznámení na jednu z brněnských firem kvůli podezření na zneužití razítka nemocnice. Firma podle mluvčí nemocnice Dany Lipovské padělek razítka používala k potvrzení o absolvování testů na nemoc covid-19 před výjezdem svých zaměstnanců do zahraničí.
22. 9. 2021|

Epidemie opět přibrzdila, v pátek přibylo 140 případů. Od soboty může být bez respirátoru ten, komu to povolí lékař

Po čtvrtku, kdy po dlouhé době prokázaly testy více nakažených než před týdnem, se v pátek situace zase významně zlepšila. Pozitivní výsledek mělo pouze 140 testů na koronavirus, oproti předchozímu týdnu jich bylo o 47 méně a oproti čtvrtku o 67 méně. Od soboty platí pozměněná opatření, která v pátek schválila vláda. Lidé, kterým to nedoporučí lékař, tedy již nemusí nosit ve vnitřních prostorách respirátory, děti do 12 let nemusí jít na test před cestou z vysoce nebo velmi vysoce rizikových zemí do Česka.
31. 7. 2021Aktualizováno31. 7. 2021, 16:51|

Cestující by se měli dostavit tři hodiny před odletem, doporučuje pražské letiště

Lidé, kteří se chystají odletět z Letiště Václava Havla v Praze, by měli namísto dosavadních dvou hodin před odletem dorazit na místo ještě o hodinu dříve, tedy celkem tři před startem letadla. Řada cestujících totiž nemívá v pořádku dokumenty, které jsou nyní kvůli covidu nutné, a tento krok má tak umožnit, aby se stihly napravit případné chyby. Novinkou je i to, že pro cestující do zemí Schengenu odpadla povinnost procházet dočasně zavedenou pasovou kontrolou.
7. 7. 2021|

Chorvatsko mění podmínky pro cestování, covid pas na hranicích by mělo chtít až od pátku

Pro cestu do Chorvatska se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu je nově nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny nebylo nutné potvrzení předkládat. Podle ministerstva zahraničí možnost přicestovat bez omezení platí ještě ve čtvrtek. Na hlavních přechodech ze Slovinska se vytvořily až tříhodinové kolony.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 15:24|

Vysílání z domu, v respirátorech i s potvrzením v kapse. Novináři se pandemii dokázali přizpůsobit

Někteří čeští novináři nebyli kvůli koronaviru už zhruba rok ve svých redakcích, podmínky pro práci jsou navíc nyní ještě složitější než v jarní pandemické vlně. Do mikrofonu musejí mluvit v respirátorech, při překračování hranic okresů nesmí zapomínat na potvrzení, že cestují za prací, v případě návštěvy redakce musejí nově podstoupit i test. Jak to média zvládají, na co si zvykla a co jim naopak dělá potíže, zjišťoval pořad Newsroom ČT24.
13. 3. 2021|

Ministerstvo poslalo školám informace k očkování učitelů. Registrace má začít 27. února

Ministerstvo školství poslalo do škol informace k prioritnímu očkování školských pracovníků, sdělila mluvčí úřadu Aneta Lednová. První etapa registrací učitelů i nepedagogů má podle ministerstva začít v sobotu 27. února. Výběr pracovníků s přednostním právem na vakcínu budou mít na starosti ředitelé. Nejpozději ve čtvrtek obdrží školy unikátní kódy, kterými se při registraci bude ověřovat profese. Očkování bude dobrovolné, přihlašovat se k němu budou zájemci sami. Další fáze očkování zaměstnanců škol by se podle úřadu mohla spustit zhruba za tři týdny.
24. 2. 2021Aktualizováno24. 2. 2021, 15:21|

Německo zpřísní požadavky pro pendlery, na přechodu v Rozvadově stojí kolony

Německé ministerstvo vnitra sjednotilo pro pendlery požadavek dokladů o důležitosti jejich profese. V Sasku i Bavorsku bude požadován shodně od pátku. Německo považuje Českou republiku za oblast s výskytem nebezpečných mutací koronaviru, proto v neděli obnovilo kontroly a přes hranice pouští jen vybrané profese pendlerů. Od středy platí i přísnější vstup na Slovensko. Cestující se budou muset registrovat na webových stránkách e-hranice. Kromě studentů, přeshraničních pracovníků nebo umělců budou muset do karantény.
17. 2. 2021Aktualizováno17. 2. 2021, 21:37|