TÉMA

Pandemický zákon

Hledaný dezinformátor Čermák se obrátil na Nejvyšší soud

Tomáš Čermák, na kterého je vydaný mezinárodní zatykač, podal k Nejvyššímu soudu dovolání kvůli trestu, který mu byl vyměřen za výzvy k útoku na politiky. ČT to potvrdila mluvčí plzeňského krajského soudu Jana Rubášová. Čermák si má podle pravomocného verdiktu soudu odpykat 5,5 roku vězení za to, že v době koronavirové pandemie veřejně vyzýval k násilí vůči politikům.
11. 10. 2023|

Policie pátrá po Tomáši Čermákovi, podle mluvčí nenastoupil do výkonu trestu

Policie pátrá po Tomáši Čermákovi, který je prvním člověkem v Česku pravomocně odsouzeným do vězení za podněcování ke spáchání teroristického trestného činu. V policejní databázi hledaných není uveden důvod pátrání. Mluvčí plzeňské policie Iva Vršecká řekla serverům Novinky.cz a iDNES.cz, že Čermák nenastoupil do výkonu trestu. Pátrání po Čermákovi bylo vyhlášeno v úterý. Podle údajů v policejní databázi není ozbrojený ani nebezpečný.
30. 8. 2023|

Čermák si za výzvy k násilí vůči politikům odpyká pět a půl roku vězení, potvrdil soud

Za to, že vyzýval lidi, aby i za použití násilí zabránili přijetí novely pandemického zákona, si Tomáš Čermák odpyká 5,5 roku vězení. Souhrnný trest za podporu a propagaci terorismu mu ve středu pravomocně potvrdil Vrchní soud v Praze. Čermák se tak stal vůbec prvním člověkem v Česku odsouzeným za podněcování ke spáchání teroristického trestného činu k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. K odvolacímu zasedání přišla nezaměstnaného muže podpořit asi stovka lidí, kteří zaplnili největší jednací síň a s rozhodnutím soudců vyjadřovali nesouhlas pískotem a voláním „hanba“.
19. 7. 2023Aktualizováno19. 7. 2023, 18:50|

Čermák dostal podle Koláře přiměřený trest. Nacher míní, že v kontextu jiných zločinů je nepřijatelný

Tomáš Čermák dostal u soudu v Plzni za podporu terorismu pět a půl roku vězení. Člen ústavně-právního výboru sněmovny Ondřej Kolář (TOP 09) doufá, že to bude sloužit k nápravě či sebezpytování, místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher si však myslí, že soudci přistupují k verbálním trestným činům mnohem přísněji než k těm násilným. Místopředsedkyně České advokátní komory Monika Novotná poznamenala, že sociální sítě poskytují falešný pocit anonymity. Ona i dva politici byli hosty pořadu 90' ČT24.
28. 3. 2023|

Tomáš Čermák dostal u soudu v Plzni za podporu terorismu pět a půl roku vězení

Na pět a půl roku do vězení poslal Krajský soud v Plzni Tomáše Čermáka. Muž loni v únoru v živém vysílání na Facebooku podle NCOZ podporoval terorismus, když vyzýval lidi, aby udělali všechno pro to – včetně násilí –, aby nebyl přijat pandemický zákon. Čermák se u soudu hájil tím, že šlo o nadsázku a že k fyzickému násilí nikdy nedošlo. Vulgarismy a expresivními slovy prý chtěl upoutal pozornost publika. Hrozilo mu až patnáct let vězení. Rozsudek není pravomocný.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 13:01|

Se současnou opozicí se „nedá domluvit“, řekl Petr Fiala v Otázkách Václava Moravce

Vládní koalici se po několikadenních opozičních obstrukcích podařilo prosadit nižší valorizaci penzí. Současná sněmovna zažívá obstrukce poměrně často. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) jsou příčinou populisté a extremisté v opozičních lavicích, kteří tento prostředek zneužívají nad únosnou míru. Přesto se zástupci vládních stran s opozicí tento týden domluvili na pravidlech fungovní sněmovny, která jej naplňují „opatrným optimismem“, řekl v Otázkách Václava Moravce.
5. 3. 2023Aktualizováno5. 3. 2023, 13:39|

Státní zástupce obžaloval Tomáše Čermáka kvůli výzvě k útoku na politiky

Státní zástupce podal obžalobu na Tomáše Čermáka, který podle policie vyzýval ve videích k násilným akcím proti členům vlády, poslancům a senátorům. ČT to řekl žalobce Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Muž čelí stíhání i v dalších případech, kvůli nenávistným výrokům o Ukrajincích dostal podmínku.
6. 1. 2023|

Pandemický zákon platí dál beze změn. Ústavní soud zamítl návrh opozice

Ústavní soud v úterý zamítl návrh sedmapadesáti poslanců opozičních hnutí ANO a SPD na zrušení několika částí pandemického zákona. Novela rozšířila a upřesnila některé nástroje v boji proti šíření koronaviru. Opozice kritizovala v prvé řadě proceduru přijetí zákona, ale také některé konkrétní body novely. Soud se problematikou zabýval zhruba půl roku, nakonec nenašel důvod k zásahu. Rozhodl jednomyslně, bez odlišných stanovisek. Nález je dostupný na jeho webu.
20. 9. 2022Aktualizováno20. 9. 2022, 19:15|

Poslanci uvažují o změnách ve fungování sněmovny. Měly by omezit obstrukce

Více času na závěrečné schvalování nebo naopak méně na odůvodnění změn v programu schůze jsou dvě z nejčastěji zmiňovaných možných úprav jednacího řádu sněmovny, o kterých jedná poslanecká pracovní skupina. Koalice chce některé změny prosadit ještě v tomto volebním období. Opozice je ale zdrženlivější. Skupina vznikla v reakci na obstrukce během jednání dolní komory v posledních měsících.
6. 7. 2022|

Německo vyřadilo všechny země ze seznamu epidemicky rizikových oblastí. V Česku epidemie covidu ustupuje

Německo od čtvrtka s ohledem na všeobecně převažující koronavirovou variantu omikron vyřadilo všechny státy ze svého seznamu vysoce rizikových oblastí. Zároveň výrazně zjednodušilo karanténní podmínky vstupu do země. Ve Francii od 14. března přestane platit povinnost předkládat očkovací pasy a nosit roušky ve většině vnitřních prostor. Testy v Česku ve středu potvrdily 10 634 případů koronaviru, což je v pracovním dni nejnižší přírůstek od 10. ledna.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 14:41|

Novela pandemického zákona platí, prezident Zeman ji podepsal

Prezident Miloš Zeman v pondělí podepsal spornou vládní novelu pandemického zákona, která mimo jiné rozšiřuje možnosti vydávání protikoronavirových opatření a prodlužuje účinnost zákona z konce února na konec listopadu, informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Předloha také uzákoní zavedenou praxi nařizování karantény nebo izolace telefonicky či krátkou textovou zprávou. Nabude účinnosti krátce po vydání ve sbírce zákonů.
21. 2. 2022|

Koalice očekává obstrukce i kvůli korespondenční volbě. S opozicí se chce domluvit na pravidlech

Zástupci vládní koalice chtějí omezit blokování jednání sněmovny dlouhými projevy. Koaliční poslanci o tom chtějí v příštích dnech jednat s opozicí. Důvodem jsou právě obstrukce. Například v tomto týdnu poslanci potřebovali až 37 hodin na to, aby přehlasovali senátní veto novely pandemického zákona. Kritizovalo ji hlavně hnutí SPD, například jeho šéf Tomio Okamura mluvil dlouhých šest hodin.
20. 2. 2022Aktualizováno20. 2. 2022, 19:55|

Kdy někdo z řvoucího davu hodí kamenem? Sociolog Buchtík varuje před radikalizací covidových protestů

Ve sněmovně prošla novela pandemického zákona. Ta dráždí část společnosti, která hlasitě protestuje v ulicích i na sociálních sítích. Před radikalizací a například postáváním před domy lidí či poslanců a pokřikováním varuje i sociolog, ředitel agentury STEM a člen Mezioborové skupiny pro epidemické situace Martin Buchtík. Společnost ale není rozdělená, řekl v Interview ČT24.
19. 2. 2022|

Sněmovna schválila základní parametry státního rozpočtu. Schodek bude 280 miliard korun

Sněmovna v prvním čtení schválila hlasy vládní koalice základní parametry státního rozpočtu na letošní rok. Jde o jeho příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání. Rozpočet počítá se schodkem 280 miliard korun. Odpoledne poslanci schůzi o rozpočtu přerušili a schválili novelu pandemického zákona, kterou vetoval Senát. Poté zvolili posledního místopředsedu sněmovny – stal se jím Karel Havlíček (ANO).
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 22:56|

Sněmovna schválila novelu pandemického zákona, přehlasovala senátní veto

Novela pandemického zákona bude s největší pravděpodobností platit. Poslanecká sněmovna v pátek přehlasovala koaliční většinou senátní veto. Novela zejména rozšiřuje možnosti vydávání protikoronavirových opatření a prodlužuje rovněž účinnost zákona z konce února na konec listopadu. Uzákoní i zavedenou praxi nařizování karantény nebo izolace telefonicky či krátkou textovou zprávou. Prezident Miloš Zeman novelu podepíše.
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 15:08|

Poslanci zamítli program schůze k energiím. Síkela kritizoval Schillerovou, Babiš se ohradil

Sněmovna odmítla hlasy vládní koalice program schůze, na níž chtělo hnutí ANO probrat růst cen energií a koronavirovou pomoc podnikatelům. Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová poté avizovala, že klub předloží samostatně tři návrhy zákonů v dané věci. Zákonodárci se ve čtvrtek v jednacím sále sešli zhruba pět a půl hodiny po nočním jednání, kdy řešili vládní novelu pandemického zákona. Hlasovat o ní budou v pátek.
17. 2. 2022Aktualizováno17. 2. 2022, 20:13|

V Česku ve středu přibylo 19 898 nakažených koronavirem

V Česku epidemie koronaviru dál slábne, ve středu testy odhalily 16 986 nově nakažených, což je zhruba o 12 tisíc případů méně než před týdnem. V mezitýdenním srovnání klesá počet nově potvrzených případů devátý den v řadě. Nižší byl opět i počet podezření na opakované nákazy, těch evidují statistiky 2912, minulou středu jich bylo téměř 5 tisíc. Počet zemřelých s covidem-19 v ČR za celou dobu epidemie přesáhl 38 tisíc, ke středě zemřelo 38 050 lidí s potvrzenou nákazou. V nemocnicích je nyní s covidem asi 3800 lidí. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce s pojišťovnami jednat o hrazení jednoho preventivního PCR testu zdarma měsíčně. Podmiňuje to přijetím pandemického zákona.
17. 2. 2022Aktualizováno17. 2. 2022, 13:40|

Sněmovna věnovala pandemické novele druhou noc, hlasovat o ní bude v pátek

Sněmovní debata o novele pandemického zákona zatím trvala více než 37 hodin. Začala v úterý po poledni, teprve ve středu večer se poslanci dostali k úspěšnému hlasování o podobě programu schůze, která normu projednávala do noci na čtvrtek. Rokování po celou dobu prodlužovaly obstrukce opozičních hnutí ANO a SPD a aby se nedotkly i jednání o státním rozpočtu, politici pro něj vyčlenili samostatnou mimořádnou schůzi. Koalice navzdory opoziční kritice prosadila, že o novele bude sněmovna znovu hlasovat v pátek ve 13:00.
16. 2. 2022Aktualizováno17. 2. 2022, 06:24|

Na covid se testuje stále méně. V úterý se nákaza potvrdila u více než 33 tisíc lidí

V úterý přibylo v Česku 28 239 nově potvrzených případů covidu-19, což je o čtvrtinu méně než před týdnem. U dalších 5054 lidí mají hygienici podezření na opakovanou nákazu. To je v mezitýdenním srovnání o zhruba 1500 případů méně. Výrazně nižší byl ale také počet provedených testů. V nemocnicích bylo v úterý 3733 lidí, u kterých byl covid potvrzen. Počet hospitalizovaných je tak o pět procent nižší než ve stejný den předchozího týdne. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.
16. 2. 2022Aktualizováno16. 2. 2022, 12:58|

Sněmovna jednala i přes noc, schůzi opět zasáhly obstrukce SPD

Senátem vetovaná novela pandemického zákona se vrátila do sněmovny. Politici připouštěli v dolní komoře dlouhou debatu, předchozí schvalování trvalo kvůli obstrukcím poslanců SPD více než 35 hodin. I v úterý odpoledne zahájilo hnutí SPD obstrukce, předseda Tomio Okamura využil svého přednostního práva a mluvil téměř šest hodin. Ani po celé noci se poslanci nedostali k hlasování o podobě programu schůze, která má vést k hlasování o pandemické novele.
15. 2. 2022Aktualizováno16. 2. 2022, 11:04|

Poslance čeká náročná únorová schůze. Jednat budou o pandemickém zákonu i rozpočtu

V úterý začne únorová schůze Poslanecké sněmovny. Zákonodárci by například měli zahájit projednávání státního rozpočtu na letošní rok, které by se mělo obejít bez obstrukcí. Jinak to ale nejspíš bude u pandemického zákona, který tento týden zamítl Senát, dolní komora ho proto musí schvalovat znovu, možná už právě na této schůzi. Dlouhé projevy nebo přestávky provází také projednávání zákona, který má zavést korespondenční volbu pro Čechy v zahraničí. Mezi návrhy je třeba i odklad účinnosti některých částí stavebního zákona nebo volba šestého místopředsedy dolní komory.
14. 2. 2022|

Válek předpokládá, že Senátem vrácený pandemický zákon sněmovnou projde

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) předpokládá, že sněmovna senátní veto novely pandemického zákona přehlasuje. V opačném případě vládu požádá na dva týdny o nouzový stav. Zopakoval, že je potřeba pro zachování opatření ve zdravotnických zařízeních a pobytových sociálních službách, která mají před nákazou chránit seniory. Válek také připustil, že vláda i on schvalování novely v Senátu podcenili.
11. 2. 2022Aktualizováno11. 2. 2022, 21:47|

Senát zamítl novelu pandemického zákona

Senát ve čtvrtek zamítl spornou novelu pandemického zákona, která zejména rozšiřuje možnosti vydávání protikoronavirových opatření a prodlužuje rovněž účinnost zákona ze závěru února na konec listopadu. Senátoři poukazovali na možnost protiústavnosti některých ustanovení a kritizovali zrychlené schvalování ve stavu legislativní nouze. Vládní předlohu znovu posoudí sněmovna. Poslanci by o ní mohli hlasovat příští týden.
10. 2. 2022Aktualizováno10. 2. 2022, 22:56|

V úterý přibylo přes 44 tisíc případů. Vláda postupně ruší opatření proti covidu

V úterý přibylo v Česku 44 301 případů covidu. U 37 627 lidí šlo o první potvrzenou nákazu, dalších 6674 se nakazilo opakovaně. S covidem je v nemocnicích 3553 hospitalizovaných, z toho 214 v těžkém stavu. Ve středu ministři projednali opatření, podle kterého už nebude pro vstup do restaurací a dalších provozoven nutné předkládat covidový certifikát. Od 1. března bude podle premiéra Petra Fialy (ODS) z opatření platit prakticky jen nošení respirátorů.
9. 2. 2022Aktualizováno9. 2. 2022, 17:10|