TÉMA

Miloslav Stašek

Rok před volbami drží otěže u republikánů Trump. Válečná doba ale nahrává i diplomatce Haleyové

Americké prezidentské volby se odehrají přesně za rok – 5. listopadu 2024. Nejsledovanější předehrou bude výběr republikánského kandidáta na hlavu státu. Průzkumům jasně dominuje Donald Trump. Souboj se teď svádí hlavně o druhé místo, které si dosud držel floridský guvernér Ron DeSantis. Šance ale nyní rostou Nikky Haleyové, která má za sebou posty velvyslankyně u OSN a guvernérky Jižní Karolíny.
5. 11. 2023|

Někteří Češi v zahraničí už volí prezidenta

Někteří Češi v zahraničí už volí prezidenta. Mezi prvními vybírají příští hlavu státu krajané na obou amerických kontinentech. Problém jim ovšem dělá dojíždění na konzuláty nebo ambasády. V Evropě česká diplomatická zastoupení očekávají mimořádný zájem.
26. 1. 2023Aktualizováno26. 1. 2023, 20:40|

Pomoc Ukrajincům je šance i pro české firmy, říká Fiala. Dvě procenta na obranu by mohla jít už příští rok

Česko může pokračovat ve vojenské pomoci Ukrajině prostřednictvím licencí, spolupráce se zahraničními partnery či soukromými subjekty, naopak na samou hranu možností se dostává v případě pomoci formou poskytování nepotřebných zdrojů české armády. ČTK to v rozhovoru řekl premiér Petr Fiala (ODS). Předseda vlády vyzdvihl pravidelné diskuse s ukrajinskými představiteli o tom, co potřebují, ale i spolupráci s dalšími zeměmi v pomoci Ukrajině.
11. 1. 2023|

Postoj Spojených států k Ukrajině se po vítězství republikánů nezmění, míní český velvyslanec

Sčítání hlasů v amerických volbách do Kongresu se protahuje. Zatímco ve Sněmovně reprezentantů mají republikáni jasný náskok k získání většiny, souboj o Senát je pořád vyrovnaný. Úřady proto už požádaly veřejnost o trpělivost. V Nevadě se kvůli množství předčasně odevzdaných a korespondenčních hlasů nemusejí k výsledku dobrat dříve než v neděli. Situaci po volbách ve Spojených státech v pořadu Události, komentáře okomentovali velvyslanec Miloslav Stašek a novinářka Jana Ciglerová.
12. 11. 2022|

Velvyslance Kmoníčka v USA pravděpodobně vystřídá tajemník Stašek, píší Lidovky.cz

Na místo velvyslance ve Spojených státech by měl nejpozději koncem roku 2022 zamířit státní tajemník ministerstva zahraničí Miloslav Stašek (49 let). Vystřídá Hynka Kmoníčka. Uvedl to server Lidovky.cz s odkazem na diplomatické zdroje. Výměnu musí odsouhlasit prezident Miloš Zeman.
16. 2. 2021Aktualizováno16. 2. 2021, 15:23|