TÉMA

Hory

Březen, za kamna vlezem? Letos pranostiky nefungují

Pranostiky jsou vlastně předpovědi počasí, které vycházejí ze staleté historické zkušenosti – ty první u nás pocházejí nejméně ze 16. století. Současné počasí ale ukazuje, že pro poznání dnešních trendů nefungují, klima se už příliš změnilo.
15. 3. 2024|

Závěr týdne bude deštivý, na horách může i sněžit. Teploty ale zůstanou nadprůměrné

Závěr týdne bude v Česku deštivý, v horských oblastech nasněží. V horách na severu Česka bude vydatně pršet. Teploty přes den zůstanou nadprůměrné, na některých místech překročí i deset stupňů Celsia. V noci se v závěru týdne ochladí, ojediněle teploty klesnou i pod nulu, vyplývá z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ústav zároveň vydal ve čtvrtek výstrahu varující před rozvodněním části řek.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 13:08|

První turnus jarních prázdnin mohou završit teploty až přes deset stupňů. Návrat k průměru se čeká s dalším týdnem

Tento týden má být v Česku nadprůměrně teplý a v první polovině i větrný. Podle meteorologů by se měl stát nejteplejším obdobím v první dekádě února od roku 1931. V některých dnech budou odpolední maxima zřejmě až o deset stupňů nad dlouhodobým průměrem. Kvůli velké oblačnosti budou nejspíš také velmi teplé noci. Pršet, a na horách případně i sněžit, může hlavně ve středu a ve čtvrtek, kdy se přechodně ochladí, vyplývá z týdenní předpovědi ČHMÚ. V dalších třech týdnech by se ale podle dlouhodobého výhledu mělo ochladit.
6. 2. 2024|

Desítkám rodin v obci Hory hrozí ztráta domovů. Developer je ve sporu s původním vlastníkem pozemků

V kauze kolem prodeje pozemků v obci Hory u Karlových Varů poprvé promluvil právní zástupce developerské firmy VCSP. Pozemky ruského majitele podle něj společnost prodávala s jeho souhlasem, na základě platné plné moci. Podle advokáta dědice byly smlouvy uzavřené až rok po jeho smrti. Šesti desítkám rodin hrozí, že přijdou o své domovy.
1. 2. 2024|

Firma ruských majitelů údajně prodala pozemky bez svolení vlastníka. Dědic je teď chce získat zpět

Šesti desítkám rodin na Karlovarsku hrozí, že přijdou o stavební pozemky. Policisté vyšetřují údajný podvod firmy ruských majitelů, která měla lidem prodávat parcely bez souhlasu vlastníka. Katastr už nemovitosti zaplomboval a rodina původního majitele je chce zpátky. Lidé už přitom na některých začali stavět domy.
28. 1. 2024|

Španělsko prožívá uprostřed zimy velmi teplé počasí. Vědci jsou zneklidněni

Vlna mimořádně teplého počasí zasáhla Pyrenejský poloostrov. Na řadě míst je nejméně o deset stupňů víc, než bývá na konci ledna zvykem. Obavy vzbuzuje také nedostatek sněhu na horách. Podle meteorologů se tak zintenzivní už tak dlouhotrvající sucho.
27. 1. 2024|

Lyžařské kurzy zdražily. Část škol proto cenu tlačí dolů zkrácením pobytů

Spolu s růstem nákladů se letos opět navýšily ceny školních lyžařských kurzů. V průměru se zvedly asi o čtvrtinu, částka se pohybuje v rozmezí od zhruba 3500 do 8500 korun. Některé školy na zdražení reagují zkrácením kurzů. Zájem o ně mezi studenty přesto zůstává zhruba stejný.
12. 1. 2024|

Počasí slibuje příjemný zimní víkend. Jenže sníh je jen na malé části území

Mrazivé počasí by mělo během pátku polevit. Předpověď slibuje naopak příjemný zimní víkend s teplotami kolem nuly. Jenže sníh je jen na malé části území. Lidé, kteří se chtějí věnovat tradičním zimním aktivitám, jako třeba jízdě na běžkách, musí pečlivě vybírat lokality s nejlepšími podmínkami. Naopak příznivci sjezdového lyžování jsou na tom díky nízkým teplotám mnohem lépe.
11. 1. 2024|

Obžalovaný z úmrtí dvou žen v Alpách přiznal u jednoho z případů vinu

Šestatřicetiletý Dalibor Urban, který je jedním ze dvou obžalovaných za nedbalostní usmrcení dvou žen v Alpách, přiznal u budějovického soudu vinu u jednoho z případů. Ženy zahynuly v minulých letech v rakouských Alpách při horských výstupech, které obžalovaný Urban a Jan Linhart podle kriminalistů vedli nelegálně. Soud se případem nyní začal zabývat. Mužům hrozí až šestileté vězení.
10. 11. 2023|

O víkendu bude do deseti stupňů, na horách bude sněžit

Na víkend se ochladí. Nejvyšší denní teploty se budou držet pod deseti stupni. Sobota bude deštivá, na horách může padat sníh. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
9. 11. 2023|

Krkonošské hřebeny pokryl sníh, poprvé po létě sněžilo i v Jeseníkách

Patnácticentimetrová vrstva pokryla v noci krkonošské hřebeny. Ačkoli nepatrný poprašek letos na podzim již v Krkonoších k vidění byl, nynější sněžení bylo to první významnější. První sníh napadl i v nejvyšších polohách Jeseníků a sníh pokryl také nejvyšší partie Šumavy. Od pátku do dopoledne platila výstraha, která upozornila na vydatné deště v části republiky. Nejvíc pršelo v Jeseníkách. Až na drobné výjimky se ale nezvedly hladiny vodních toků na povodňové stupně.
4. 11. 2023Aktualizováno4. 11. 2023, 14:24|

Na horách na severovýchodě bude vydatně pršet, déšť mírně zvedne hladiny řek

V Orlických a Rychlebských horách, v pohoří Králického Sněžníku a v Jeseníkách bude během pátku a v noci na sobotu vydatně pršet, v nejvyšších partiích i sněžit. Intenzivní srážky mohou mírně zvednout hladiny řek, které odvodňují tyto horské oblasti. Dosáhnout mohou na první, tedy nejnižší stupeň povodňové aktivity. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
3. 11. 2023|

Vzniká pocitová mapa Jizerských hor. Má ukázat, co návštěvníkům chybí

Studentka Technické univerzity v Liberci (TUL) Helena Hlávková v rámci své doktorské práce zjišťuje, co chybí návštěvníkům Jizerských hor. Využívá k tomu aplikaci Pocitová mapa Jizerských hor. Do výzkumu se může zapojit každý, stačí na vstupním místě do hor načíst QR kód ze samolepky a vybrat z nabízených možností, přímo v mapě lze označit, kde chybí parkoviště, odpadkový koš nebo třeba toaleta, ale i místa, s nimiž je návštěvník spokojen.
16. 10. 2023|

Tání ledovců ve Švýcarsku nabírá na obrátkách. Za dva roky se zmenšily o desetinu

Švýcarské ledovce tají stále rychleji. Za poslední dva roky se podle Švýcarské akademie přírodních věd zmenšily o celou desetinu. Letošní čtyřprocentní úbytek je druhý nejhorší v dějinách měření. Proces tání probíhá od šedesátých let minulého století. Nejvíc ledu ubylo loni, a to šest procent.
29. 9. 2023|

Na vinobraní i do hor. Prodloužený víkend máme skoro zaplněný, hlásí hotely a penziony

V pátek si vzít volno a prodloužený čtyřdenní víkend strávit na chatě nebo na krátké dovolené v Česku plánuje mnoho Čechů, potvrzuje Česká hotelová asociace, která odhaduje zaplnění komerčních ubytovacích kapacit na jižní Moravě až z 80 procent. Plno podle ní ale bude i na horách.
28. 9. 2023|

Dolní Morava je turistickým lákadlem, provozovatelé si přesto všímají úbytku návštěvníků

Provozovatelé horských středisek v Česku zaznamenali pokles návštěvníků. Týká se to například Dolní Moravy. Jenže i přesto, že je turistů méně, je jich stále dost. Najdou se i místní, podle kterých jsou některé resorty přeplněné. Tématu se věnoval pořad Sečteno.
25. 7. 2023|

Proměny Kněhyně v Beskydech za posledních 250 let zmapovali vědci z Ostravské univerzity

Geomorfologové Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity zmapovali proměny třetího nejvyššího vrcholu Moravskoslezských Beskyd – hory Kněhyně. Ze dřeva původních smrků, terénu, meteorologických dat i záznamů vyčetli, jak se proměňovala v uplynulých více než 250 letech. Jejich závěry mohou v budoucnu pomoci například s přesnějším určením rizika sesuvů v dané oblasti, sdělil mluvčí fakulty Stanislav Janalík.
23. 5. 2023|

Do poloviny týdne bude ještě pršet, na horách i sněžit. Pak se počasí zklidní a oteplí se

Déšť a na horách i sníh bude provázet první polovinu týdne. Od pátku se začne počasí poněkud zlepšovat. Teploty postupně vystoupají až ke dvaceti stupňům Celsia, ubude i srážek. Docela teplý víkend bude ale zřejmě prozatím vrcholem, po kterém přijde další ochlazení.
17. 4. 2023|

Jaro zatím nepřijde. Ve středu a ve čtvrtek by mohlo na horách napadnout 15 centimetrů sněhu

Až patnáct centimetrů sněhu může připadnout ve středu a ve čtvrtek na českých horách. Celý týden bude oblačný, se sněžením i deštěm. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Teploty budou značně kolísat. V noci mohou padat i na několik stupňů pod nulou, zatímco přes den vystoupají až na plus dvanáct stupňů Celsia, zvláště na jihu země.
6. 3. 2023|

Proč je na horách tolik srážek? Může za to i infekce oblaků

Na horách je počasí jiné než v nížinách – týká se to teploty, síly větru i srážek. Lidé to berou jako samozřejmost, přitom fyzikální procesy, které za těmito rozdíly stojí, jsou fascinující. Jedním z faktorů odlišnosti počasí je i takzvaná infekce mraků, ke které může dojít díky proudění vzduchu přes hory.
6. 2. 2023|

V horských obcích volilo více lidí, než kolik mají obyvatel. Vítězil tam Pavel

V některých horských obcích přišlo ke druhému kolu prezidentské volby i třikrát více lidí, než kolik v nich žije obyvatel. Podle oslovených obcí jsou za nárůstem zejména lyžaři a běžkaři, využili voličské průkazy. V horských střediscích vítězil Petr Pavel – ve Špindlerově Mlýně, kde se o tomto víkendu koná světový pohár v lyžování, získal téměř 88 procent hlasů, v Peci pod Sněžkou nebo Bedřichově mu dalo hlas okolo devadesáti procent voličů.
28. 1. 2023|

V noci zesílí sněžení, v sobotu může na horách napadnout i přes patnáct centimetrů

Až patnáct centimetrů sněhu může napadnout v noci a v sobotu na horách u hranic a také v části středních Čech. Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu na sněžení, a protože bude také foukat, bude platit i výstraha na sněhové jazyky.
20. 1. 2023|

Na hory se o víkendu vrátí zima a sníh

O víkendu bude na většině Česka občas sněžit, na horách může být sněžení i vydatnější. V noci bude mrznout, přes den se budou teploty držet kolem nuly. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
19. 1. 2023|

Hory jsou bez sněhu. Pravá zima zřejmě nepřijde

Přestože leden je zpravidla nejchladnějším měsícem roku, ten letošní připomíná na horách spíše jaro. Třeba lidé v okolí šumavských hřebenů tak málo sněhu touto dobou nepamatují. Ještě na začátku týdne neležel ani na nejvyšších hřebenech Šumavy prakticky žádný, což se stalo poprvé v historii měření tamních stanic.
11. 1. 2023|