TÉMA

ČHMÚ

Silný vítr v několika krajích lámal stromy a brzdil dopravu

Kvůli větrnému počasí museli hasiči z Vysočiny přes den zasahovat u pětadvaceti událostí, nejčastěji odklízeli popadané stromy a větve ze silnic. Na železniční trati mezi Hanušovicemi a Jindřichovem na Šumpersku odpoledne najel osobní vlak do spadlého stromu. Problémy v železniční dopravě působil i na Orlickoústecku. Výstraha před větrem s nízkým stupněm nebezpečí platí pro východní polovinu Česka do středečního večera.
včera|

Česko zažilo mrazivou noc. Na Šumavě hlásí i minus 15 stupňů

Česko zažilo mrazivou noc. Teplota klesala k minus dvěma až minus pěti stupňům. Na horách bylo ještě chladněji. Rokytská slať na Šumavě, která je známou mrazovou kotlinou, zaznamenala teplotu minus 15 stupňů Celsia. Informoval o tom v úterý ráno Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Meteorologové už v pondělí varovali, že hrozí škody na kvetoucích ovocných stromech.
26. 3. 2024|

V noci by mohla být v Česku vidět polární záře, odhadují vědci

Díky sobotní silné erupci na Slunci by v neděli večer a v noci mohla být vidět i z území Česka polární záře, která je v nižších zeměpisných šířkách vzácná. Informoval o tom Astronomický ústav Akademie věd ČR. Podle meteorologů bude s ohledem na oblačnost větší šance vidět úkaz na Vysočině, Moravě a ve Slezsku.
24. 3. 2024|

O víkendu se prudce ochladí. Z osmnácti stupňů teploty klesnou pod deset

V Česku v sobotu teploty vystoupají až k osmnácti stupňům Celsia, v neděli se ochladí a teploty spadnou pod deset stupňů. Objeví se také přeháňky, mohou být i sněhové, vyplývá z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
21. 3. 2024|

V pátek bude až 17 stupňů, v neděli ráno ale hrozí přízemní mrazíky

V pátek mohou teploty přes den vystoupat až na sedmnáct stupňů Celsia, poté se mírně ochladí. I tak se denní teploty většinou udrží nad deseti stupni. V neděli ráno ale hrozí přízemní mrazy, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
14. 3. 2024|

Část Česka o víkendu zasáhne silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Část České republiky o víkendu zasáhne silný vítr. Foukat bude zejména ve východní části Čech a na Českomoravské vrchovině, v neděli i na Moravě. Nárazy mohou mít rychlost 70 kilometrů v hodině. Výstraha meteorologů je s nízkým stupněm nebezpečí.
9. 3. 2024|

O víkendu může být 15 stupňů, teploty se ale budou na západě a východě Česka lišit

O víkendu může být přes den kolem 15 stupňů Celsia, teploty se ale na západě a východě republiky mohou výrazně lišit. V sobotu bude hodně oblačnosti a občas zaprší. V neděli by už počasí mohlo být bez srážek, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 18:00|

Týden rozdělí Česko. Na západě bude chladněji, Morava a Slezsko předčasně uvítají jaro

Další nadprůměrně teplý týden má před sebou Česko, zejména jeho východní polovina. Děti, kterým začínají jarní prázdniny a míří třeba do Beskyd, na horách mnoho sněhu neuvidí – i tam budou teploty vysoko nad nulou. Hlavně v první polovině týdne se mají denní maxima na Moravě a ve Slezsku blížit 15 stupňům Celsia, v úterý a středu může být ještě tepleji. V Čechách bude o poznání chladněji, výrazně mrazivá noc a pondělní ráno ale bylo výjimkou. Teploty v západní části republiky budou většinou mírně pod 10 stupni.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 18:12|

Déšť zvedl řeky na severovýchodě Čech. Na Trutnovsku je v jednom případě i druhý stupeň

Hladiny některých řek na severovýchodě Čech zůstávají po dešti zvýšené. Labe ve Vestřevi na Trutnovsku dosahuje druhého povodňového stupně. Na dalších místech v Královéhradeckém a Libereckém kraji vystoupaly toky na první, tedy nejnižší stupeň. Odtok z přehrad na Labi vodohospodáři zvýšili, vyplývá z dat Povodí Labe. Horní Labe momentálně klesá. S výjimkou severní části Náchodska platí v pátek v celém Královéhradeckém kraji výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před záplavami.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 10:11|

Závěr týdne bude deštivý, na horách může i sněžit. Teploty ale zůstanou nadprůměrné

Závěr týdne bude v Česku deštivý, v horských oblastech nasněží. V horách na severu Česka bude vydatně pršet. Teploty přes den zůstanou nadprůměrné, na některých místech překročí i deset stupňů Celsia. V noci se v závěru týdne ochladí, ojediněle teploty klesnou i pod nulu, vyplývá z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ústav zároveň vydal ve čtvrtek výstrahu varující před rozvodněním části řek.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 13:08|

Stav podzemních vod v Česku je nejlepší od roku 2015, říká hydrolog ČHMÚ Zrzavecký

Stav podzemních vod v Česku je nyní nejlepší od roku 2015, uvedl v úterý hydrolog Martin Zrzavecký z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Do některých studní se podle něj po několika letech vrátila voda, informoval ČHMÚ na síti X. Minulý a předminulý týden byl v Česku bohatý na srážky a kvůli teplému počasí také tál sníh na horách.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 20:32|

Česko čeká oblačný týden s přeháňkami, na horách bude sněžit

Česko čeká oblačný až zatažený týden s přeháňkami. Na horách bude sněžit. Nová sněhová pokrývka bude podle týdenní předpovědi mokrá. Vyplývá to z informací na webu a Facebooku Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
19. 2. 2024|

V severní polovině Česka jsou první a druhé povodňové stupně. Na Trutnovsku se mohou řeky dostat na trojku

Na řadě míst v Česku byly v pondělí ráno povodňové stupně. Například v Královéhradeckém kraji až na osmnácti místech. Druhý stupeň byl na Labi ve Vestřevi a Stanovicích na Trutnovsku a na Úpě ve Zlíči na Náchodsku. Na ostatních místech platily první povodňové stupně, vyplývá z dat povodí Labe. Jsou také v Ústeckém, Libereckém či Olomouckém kraji. Některé vzedmuté řeky během dne začaly klesat.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 20:31|

Labe ve Vestřevi na Trutnovsku vystoupalo na nejvyšší povodňový stupeň

Déšť rozvodnil řeky a podvodňové stupně byly v neděli večer na 32 místech Česka. Na nejvyšším, třetím stupni, tedy stavu ohrožení, bylo Labe ve Vestřevi na Trutnovsku. Řeka krátce před 20. hodinou klesla na druhý stupeň, poté znovu stoupla. Nejvyšší povodňový stupeň hrozí také na horním toku Moravy a jeho přítocích. Druhý stupeň platil na šesti místech a první, tedy bdělost, na čtyřiadvaceti místech, vyplynulo z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu.
11. 2. 2024Aktualizováno11. 2. 2024, 23:48|

O víkendu bude až patnáct stupňů, začátkem příštího týdne se ochladí

O víkendu teploty v Česku vystoupají až na patnáct stupňů Celsia. Bude většinou oblačno s deštěm. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Začátkem příštího týdne se pak o několik stupňů ochladí. Ve vyšších polohách bude možná v příštím týdnu i padat sníh.
8. 2. 2024|

Na Šumavě se mohou rozvodnit řeky. Varování před vzestupem hladin dál platí i v Polabí

Ve čtvrtek se mohou rozvodnit řeky na Šumavě. Až na druhý povodňový stupeň by se mohly dostat Otava, Vydra a Křemelná, vzestupy hladin pak hrozí i v jiných částech Šumavy. Vyplývá to z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Kvůli odtávání sněhu na horách dál platí varování před vzestupem hladin v Polabí. Do středečního večera je v platnosti pro většinu území Česka také výstraha před silným větrem.
7. 2. 2024|

Silný vítr bude během středy foukat většinou Česka. Hladiny řek klesly na první stupeň

V Česku bude během středy na většině území foukat silný vítr, v nárazech může dosahovat až sedmdesáti kilometrů v hodině, na horách až devadesáti, vyplývá z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V povodí Labe a Orlice dále trvá výstraha před povodněmi. Například na třetím stupni povodňové aktivity bylo v úterý ráno Labe ve Stanovicích a na přehradě Les Království. Později během dne však i v těchto místech kleslo na první stupeň.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 23:47|

V Německu se našly úlomky meteoritu, jehož dráhu předpověděli čeští vědci. Má mimořádné vlastnosti

Čeští vědci se podíleli na výpočtu dráhy planetky, která v lednu při průletu atmosférou zanikla nedaleko Berlína. Oznámil to Astronomický ústav Akademie věd ČR. Ve spolkové zemi Braniborsko se na základě těchto kalkulací podařilo najít vzácné meteority.
6. 2. 2024|

Horní Labe je na nejvyšším povodňovém stupni, z hor odtéká dešťová voda a roztátý sníh

V Královéhradeckém a Libereckém kraji stouply hladiny toků. Na téměř patnácti místech pak platil k půlnoci z pondělí na úterý některý z povodňových stupňů. Labe ve Vestřevi, na přehradě Les Království a také ve Stanovicích bylo dokonce až na nejvyšším, třetím stupni, který značí povodňové ohrožení. Jizera, která byla v Jablonci nad Jizerou velkou část pondělí rovněž na třetím stupni, již klesla zpět na druhý. Vyplývá to z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle nedělní výstrahy meteorologů platí riziko vzestupu hladin toků až do úterních šesti hodin ráno.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 23:41|

O víkendu se oteplí až nad deset stupňů Celsia. Na horách ale může sněžit

V Česku se od víkendu oteplí až nad deset stupňů Celsia. Nebe bude oblačné až zatažené s přeháňkami nebo deštěm, ve vyšších polohách může i sněžit, vyplývá z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve čtvrtek ráno se podle jeho výstrahy může zejména na severu a severozápadě Čech tvořit ledovka.
1. 2. 2024|

V noci a ve středu ráno hrozí na většině území Česka ledovka, varuje ČHMÚ

Na většině území Česka hrozí v noci na středu a ve středu ráno a dopoledne vznik slabé ledovky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Důvodem je přechod studené fronty směrem k východu v kombinaci se slabým deštěm. Varování platí od středečních 01:00 do 11:00, a to pro celé Čechy a západní část Moravy.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 22:35|

Výstrahy bude moci vydávat pouze Český hydrometeorologický ústav, schválila vláda

Vládou prošel návrh zákona o hydrometeorologické službě. Umožní více informací pro veřejnost o počasí i stavu vod a ovzduší. Stanovuje také to, že výstrahy před nebezpečnými jevy může jako jediný vydávat Český hydrometeorologický ústav. Dosud taková úprava chyběla.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 20:07|

Části Česka může v noci opět pokrýt ledovka, během středy bude hodně foukat

Na severovýchodě Čech a ve východní polovině Česka se může při mrznoucích srážkách opět tvořit v noci a ve středu ráno ledovka. Během dne pak na většině území začne hodně foukat, v nárazech může vítr dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Na česko-moravském pomezí a v západní části Moravy a Slezska vítr zeslábne ve čtvrtek, informoval v úterní výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
23. 1. 2024|

Dopravu v Česku znovu zkomplikovala ledovka. Na D7 a D10 havarovaly kamiony

Dopravu v Česku ztížila v pátek na některých místech ledovka. Problémy způsobila na silnici z Hradce Králové na Náchod či na Lounsku. Na horských cestách by si měli řidiči dát pozor na vrstvu uježděného a zledovatělého sněhu, silnice jsou ale podle silničářů se zvýšenou opatrností sjízdné. Namrzlé povrchy mohou podle meteorologů na některých místech přetrvávat i o víkendu. V jižních Čechách komplikovala ráno dopravu nehoda kamionu na D3 u Plané nad Lužnicí. Podobně tomu bylo i na dálnici D7, kde došlo ke dvěma nehodám kamionů. Také na sjezdu z dálnice D10 na Semilsku havaroval kamion do svodidel a vysypal se mu náklad.
19. 1. 2024Aktualizováno19. 1. 2024, 20:16|