TÉMA

Brazilská varianta

Je tu vakcína proti znepokojivým variantám covidu. První výsledky jsou nadějné

Vznikla první vylepšená vakcína proti znepokojivým variantám koronaviru, které se objevily v Jihoafrické republice a Brazílii. Její autor, americká společnost Moderna, oznámil, že očkování bez problémů všechny tyto varianty v laboratorním prostředí ničí.
7. 5. 2021|

Nová mutace koronaviru, masivní festivaly a nedostatečné očkování. Indii zasáhla druhá vlna s nebývalou razancí

Šíření nákazy koronavirem se v Indii od počátku pandemie dělo poněkud odlišně od dalších států. V zemi bylo nejdříve málo případů a byla premiantem světa, aby se posléze dostala na přední příčky žebříčků nakažených. Jen o pár měsíců později se ale situace výrazně zlepšila. V dubnu 2021 už ovšem počty nakažených opět dosahují astronomických výšin a vědci se tak ptají, co za podivným vývojem v zemi stojí.
15. 4. 2021|

Brazílie zjistila novou variantu koronaviru, je podobná té jihoafrické

Brazílie zjistila ve státě Sao Paulo novou variantu koronaviru, která je podobná jihoafrické variantě viru. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na šéfa výzkumného institutu Butantan. Šéf tohoto institutu sídlícího v Sao Paulu také uvedl, že pacient s touto variantou nebyl v Jihoafrické republice, ani nebyl v kontaktu s nikým, kdo by se odtamtud vrátil.
31. 3. 2021|

Britská varianta je v Česku, další jsou blízko hranic. Šíří se snáze a odolávají protilátkám

Podle premiérova poradce Romana Prymuly se v některých regionech u většiny nových případů nákazy koronavirem potvrdila britská varianta. Ta je nakažlivější než původní verze covidu-19 a podle odborníků hrozí nákaza při jakémkoli kontaktu bez respirátoru.
15. 2. 2021|