TÉMA

Samotestovací sada

Pozitivita testů ve firmách je mezi jedním a dvěma procenty, informoval Blatný

Pozitivita testů ve firmách a podnicích je podle předběžných dat mezi jedním a dvěma procenty. Jde zhruba o stejný výsledek jako v plošném antigenním testování populace, které mohou lidé podstupovat každé tři dny. V pátek to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Zachycených pozitivních případů jsou řádově stovky. Oficiálně je testování pro velké firmy povinné od 3. března, pro střední podniky od 5. března. Celkově se povinnost týká asi tří milionů pracovníků. Podniky nad 250 zaměstnanců měly povinné testování dokončit do pátku.
12. 3. 2021Aktualizováno12. 3. 2021, 22:53|

Testy na doma se prodávají v lékárnách, povinný ale nenahradí

Případná nákaza koronavirem se dá odhalit i doma. Soupravy k provedení antigenního testu nabízejí lékárny i jiní distributoři. Má to však háčky. Negativní výsledek takového testu neslouží jako „vstupenka“ na místa, kde jsou testy povinné, ministerstvo zdravotnictví navíc nabádá k pozornosti při nákupu. Zákazníci by se měli vyhnout neschváleným výrobkům. Seznam schválených je dostupný online.
10. 3. 2021|

Plaga věří v návrat maturantů a deváťáků do škol od března. Čekaly by je samotestovací sady

Ministr školství Robert Plaga (ANO) vidí jako velmi pravděpodobný návrat maturantů a žáků 9. tříd do škol od prvního března. Uvedl to v pořadu Otázky Václava Moravce. Dodal však, že záleží na vývoji pandemické situace. V souvislosti s návratem počítá resort se samotestovacími sadami (typu „odběr z kraje nosu“), které by studenti využívali přímo ve školách. Zřejmě do 15 minut by tak byl znám zdravotní stav každého testovaného. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová uvedla, že úřad na přípravě testování pracuje a detaily představí včas.
14. 2. 2021|