TÉMA

Mamograf

Místo mamografu otisk prstu. Umělá inteligence se naučila vyhledávat rakovinu prsu

Mamografie je kvalitní metoda na odhalování rakoviny prsu, ale řada žen má vůči ní odpor – zejména v kulturách, kde není přijatelné odhalovat se před cizími lidmi. Problém může vyřešit nová diagnostika na principu umělé inteligence.
8. 1. 2024|

Úmrtnost na rakovinu prsu se za dvacet let snížila skoro o třetinu, pomohl i screening

Úmrtnost na rakovinu prsu se za dvacet let snížila o jednatřicet procent. Díky preventivním screeningovým vyšetřením žen v rizikovém věku se daří odhalit nádory brzy, kdy jsou vyléčitelné, zaznělo na páteční tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. Ročně je nádor podle dat resortu nově diagnostikovaný u zhruba 7500 žen, u 4500 díky screeningu. Více než čtyřicet procent žen nad 45 let ale na tato vyšetření nechodí, nejvíc v Praze.
20. 10. 2023|

Rakovinu prsu ve Švédsku pomáhá odhalit umělá inteligence. Plnou důvěru ale nemá

Umělá inteligence jako všestranný nástroj proniká i do lékařství. Experti ve Švédsku v první klinické studii svého druhu zkoušeli použití algoritmů pro diagnózu rakoviny prsu. Moderní pomocník v některých případech zjednodušil práci lékařů, v jiných ohledech má ale stále nedostatky.
15. 8. 2023|

Urologové chystají plošný preventivní screening rakoviny prostaty pro muže nad padesát let

Urologové by mohli začít cíleně zvát muže mezi padesátým a sedmdesátým rokem na preventivní screening rakoviny prostaty. Program by podle ministerstva zdravotnictví měl dostat jasné obrysy do konce roku. Případů rakoviny prostaty totiž podle lékařů přibylo, a to hlavně kvůli odkládání prevence během pandemie covidu-19.
23. 8. 2022|

Pokračuje pozastavení odkladných operací, část poslanců by chtěla nechat rozhodnout nemocnice

Desítky tisíc odložených zákroků a několikaměsíční čekací doby na operace. S neustupující epidemií covidu-19 pokračuje i zákaz provádění odkladné péče. Některé nemocnice by ale přivítaly, kdyby i teď mohly operovat také neakutní zákroky. Prosadit to chce i část poslanců zdravotního výboru. Podle nich by si namísto plošného zákazu měli o odkladu péče podobně jako na jaře rozhodnout sami ředitelé nemocnic.
14. 2. 2021|