TÉMA

Střelivo

Dva muži ze Zemanovy ochranky znovu odešli od soudu s peněžitými tresty

Obvodní soud pro Prahu 1 podruhé odsoudil Martina Tiefenbacha a Patrika Přibyla, kteří jako členové Útvaru pro ochranu prezidenta ČR zpronevěřili dvacet tisíc nábojů. České televizi informaci poskytla mluvčí soudu Ivana Tichá. Muži pracovali u policie řadu let. V letech 2018 až 2020 podle obžaloby vzali z policejních skladů střelivo pro soukromé účely. Tiefenbach a Přibyl vinu od začátku odmítali. Rozsudek je nepravomocný, mohou se znovu odvolat.
před 18 h hodinami|

Finanční podporu na výrobu munice získají od Evropské komise i dvě české firmy

Evropská komise chce navýšit výrobu munice, proto poskytne evropským firmám přibližně 500 milionů eur. Podporu získaly i dvě české společnosti, Explosia a STV Group.
24. 3. 2024|

Soud uložil dvěma mužům z prezidentské ochranky za zpronevěru nábojů peněžité tresty

Peněžité tresty v úterý Obvodní soud pro Prahu 1 uložil dvojici mužů, kteří jako členové Útvaru pro ochranu prezidenta ČR podle obžaloby zpronevěřili tisíce nábojů. Podle nepravomocného rozsudku tím státu způsobili škodu přes 142 tisíc korun. Oba muži vinu odmítají, proti verdiktu se na místě odvolali. Případem se tak bude zabývat ještě pražský městský soud.
30. 5. 2023|

Antimonopolní úřad zřejmě získá právo využívat odposlechy, podpořili to poslanci

Antimonopolní úřad by mohl získat právo využívat policejní odposlechy při vyšetřování zakázaných dohod. Do zákona to na základě návrhu hospodářského výboru vložili poslanci. Schválili také přeměnu Ředitelství silnic a dálnic na státní podnik. Sněmovna rovněž podpořila novelu k urychlení výstavby úložiště jaderného odpadu.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 12:51|

V bojích na východě Ukrajiny mají rozhodující slovo vrtulníky. Štáb ČT natáčel s jejich piloty

U Bachmutu na východě Ukrajiny pokračují tvrdé boje mezi ruskými okupanty a ukrajinskými obránci. Po celou dobu války jsou v této oblasti klíčovou součástí ukrajinské obrany také bojové vrtulníky. S jejich piloty natáčel zahraniční zpravodaj České televize Jan Šilhan.
29. 3. 2023|

Dva členové prezidentské ochranky čelí obžalobě kvůli zpronevěře střeliva

Státní zástupce podal obžalobu na dva členy prezidentské ochranky, kteří čelí stíhání kvůli zpronevěře střeliva. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala s tím, že tito policisté podle žalobce způsobili škodu přes 140 tisíc korun. Jeden z nich pak čelí obžalobě i kvůli tomu, že si měl bez povolení opatřit zakázané střelivo. Podle Cimbaly už soud vydal v případu trestní příkaz.
5. 10. 2022|

ANO i ODS mají v březnovém modelu Kantaru vyšší zisk než minule

Hnutí ANO zůstalo v čele volebního modelu agentury Kantar CZ i v březnu, zvýšilo přitom náskok před ODS na druhém místě. Oba subjekty přitom dosáhly v novém modelu vyššího zisku než před měsícem. Pod pětiprocentní hranicí by v březnu zůstala z nynějších sněmovních stran KDU-ČSL. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 15:48|

Za úbytek dravců v Evropě může olověné střelivo, ukazuje studie

Olověné broky, které se často používají při lovu, vedly k úbytku nejméně 55 tisíc dravců v Evropě, protože kontaminují jejich potravu. Vyplývá to z nové studie vědců z Cambridgeské univerzity. Podle autorů studie jde o první výzkum, který vypočítal dopad otrav olovem v celé Evropě.
21. 3. 2022|

Ústavní soud dal vývojáři střeliva šanci na větší odškodnění za nezákonné trestní stíhání

Ústavní soud (ÚS) dal podnikateli a vývojáři střeliva ze Znojemska šanci na vyšší odškodnění za nezákonné trestní stíhání. Krátce před formálním zahájením stíhání, kdy už rodina věděla, že policie podezírá podnikatele z nedovoleného ozbrojování, se zhoršil jeho zdravotní stav a manželka spáchala sebevraždu. Muž vysoudil 130 tisíc korun, mnohem méně, než požadoval. Podle nálezu ÚS lze za výjimečných okolností odškodnit i újmu související s trestním řízením, která vznikla před zahájením stíhání.
18. 1. 2022|

Začala další zbraňová amnestie, lidé mohou zbraně bez povolení vracet do července

Už dva týdny můžou lidé bez obav z postihu odevzdávat nelegálně držené zbraně a střelivo, případně i dodatečně vyřídit potřebné doklady. Jde o pátou zbraňovou amnestii v historii Česka. Poslední takový generální pardon vyhlásily úřady před sedmi lety.
13. 2. 2021|