TÉMA

Jarní prázdniny

První turnus jarních prázdnin mohou završit teploty až přes deset stupňů. Návrat k průměru se čeká s dalším týdnem

Tento týden má být v Česku nadprůměrně teplý a v první polovině i větrný. Podle meteorologů by se měl stát nejteplejším obdobím v první dekádě února od roku 1931. V některých dnech budou odpolední maxima zřejmě až o deset stupňů nad dlouhodobým průměrem. Kvůli velké oblačnosti budou nejspíš také velmi teplé noci. Pršet, a na horách případně i sněžit, může hlavně ve středu a ve čtvrtek, kdy se přechodně ochladí, vyplývá z týdenní předpovědi ČHMÚ. V dalších třech týdnech by se ale podle dlouhodobého výhledu mělo ochladit.
6. 2. 2024|

Cestovní ruch se pomalu vrací k předcovidovým číslům. Češi stále častěji volí dovolenou v tuzemsku

Příjmy České republiky z cestovního ruchu loni dosáhly přibližně 118 miliard korun, meziročně byly asi o 51 miliard korun vyšší. Nepřekonaly však úroveň z předcovidového roku 2019, kdy činily zhruba 167 miliard korun. Podle ředitele CzechTourism Jana Hergeta se cestovní ruch pomalu vrací na původní hodnoty. Uvedl, že Češi však oproti dřívějším dobám stále častěji cestují po tuzemsku. Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek podotkl, že lidé nyní také stále častěji volí kratší pobyty.
18. 3. 2023|

Češi se o jarních prázdninách chystají k moři i na hory. Teplo je láká víc

Až půl milionu Čechů letos plánuje jarní prázdniny v zahraničí, a to jak na horách, tak u moře. České televizi to potvrdila Asociace cestovních kanceláří i několik tuzemských cestovních kanceláří. Některé očekávají, že se zájem o jarní dovolenou v tomto termínu vrátí na úroveň před vypuknutím pandemie covidu-19. Češi o jarních prázdninách stále víc volí exotické destinace, nejčastěji je to Egypt nebo Spojené arabské emiráty. Za lyžováním pak rádi vyrážejí do Rakouska či Itálie.
11. 1. 2023|

Češi o jarních prázdninách vyrazí na hory i k moři. Omikronu navzdory

Čechů, kteří se chystají na jarní prázdniny na hory nebo k moři, oproti loňsku výrazně přibylo – až o třicet procent. České televizi to sdělily největší cestovní kanceláře. Při nákupu zájezdů zákazníci volí odlišnou strategii než v minulých letech. Rezervují si je a platí až na poslední chvíli, a to kvůli nejistotě vyplývající z koronavirové situace. Nejčastějšími cíli jsou letos tuzemské hory a rakouské Alpy. Roste ale zájem i o exotiku – Egypt nebo Spojené arabské emiráty.
26. 1. 2022|

Půjčovny karavanů mají většinu aut do konce března pronajatou

Půjčovny obytných vozů mají většinu svých aut až do konce jarních prázdnin zamluvenou. Lidé mají největší zájem o prostorné „bydlíky“ na prodloužené víkendy, od čtvrtka do pondělí. Oslovené půjčovny ČT potvrdily, že hlavně kvůli uzavřeným hotelům a penzionům letos stoupl proti předchozím letům zájem Čechů o karavany o desítky procent.
13. 2. 2021|