TÉMA

Karavan

Raději rychle zemřít než být rukojmí v Gaze, popisuje přeživší své myšlenky při útoku Hamásu

K útoku teroristů z Hamásu na Izrael došlo před měsícem a vyšetřování brutálního vpádu členů teroristického hnutí stále probíhá. Forenzní týmy pátrají nejen po ostatcích obětí, ale i stopách a identitách odvlečených rukojmí. Ze střípků důkazů a svědectví se snaží zjistit, co se stalo. Své hrůzné zážitky popsala i Laura Kadar Blajmanová, přeživší z hudebního festivalu Supernova.
7. 11. 2023|

„Jsme silnější než všechny politické strany dohromady.“ Turisté opravují a udržují tisíce kilometrů tras Českem

V Česku je přes 44 tisíc kilometrů turistických tras a jen o něco méně cyklotras. Jejich obnova a rozšíření stály jen loni skoro 17 milionů korun. Peníze jdou z dotací, o práce se ale stará hlavně Klub českých turistů (KČT). Ten slaví 135 let od svého založení a chystá novinku. Dva tisíce kilometrů tras, po kterých se dá chodit na přírodním povrchu a nejezdí tam auta ani kola. Získají označení Pěšky pro zdraví.
10. 6. 2023|

Zájem o dovolenou v karavanu roste. Kraje na to reagují podporou vzniku stání pro obytná auta

V Plzeňském kraji vznikají první karavanová stání, která dotacemi podpořilo hejtmanství. Na jejich zřízení vyčlenilo celkem osm milionů korun, čímž reaguje na růst zájmu o individuální dovolené. Kempování na parkovištích se rozmohlo v době koronavirové pandemie, kdy byly hotely a penziony zavřené. Podporu pro karavanisty rozjely i další kraje v Česku.
28. 4. 2023|

Obce v okolí orlické přehrady legalizují kempy, mění kvůli tomu územní plány

Kolem orlické přehrady obce začaly legalizovat kempy. Vznikaly v šedesátých letech minulého století. V posledních letech je ale mnohé obce zčásti nevedou jako plochy k rekreaci. Teď kvůli tomu musejí měnit územní plány.
18. 2. 2023|

Češi vyměnili hotely a chatky za karavany. Obce a kempy budují nová stání

Liberecký kraj se rozhodl vypsat nový dotační program pro města a obce na vybudování stání pro obytné vozy. Uvažují o nich například ve Smržovce nebo Harrachově. Češi totiž v poslední době vyměnili hotely, chatky nebo stany za karavany. V době pandemie je to pro některé nejméně komplikovaná možnost, jak vyjet na dovolenou.
18. 5. 2021|

Zájem o karavany narůstá. Některé obce musejí narychlo připravovat zázemí pro domácí turisty

Před začátkem letní turistické sezony začíná v Česku růst zájem o obytné vozy a karavany. Například kempy na Lipensku se už na jejich příjezd začínají připravovat. Podobně jsou na tom i další turisticky zajímavá místa po celé zemi. Často ale chybí zázemí pro karavany, některé obce či resorty tak připravují nové plochy.
16. 4. 2021|

Půjčovny karavanů mají většinu aut do konce března pronajatou

Půjčovny obytných vozů mají většinu svých aut až do konce jarních prázdnin zamluvenou. Lidé mají největší zájem o prostorné „bydlíky“ na prodloužené víkendy, od čtvrtka do pondělí. Oslovené půjčovny ČT potvrdily, že hlavně kvůli uzavřeným hotelům a penzionům letos stoupl proti předchozím letům zájem Čechů o karavany o desítky procent.
13. 2. 2021|