TÉMA

Metodický pokyn

Ministerstvo rodičům garantuje možnost být s dětmi v nemocnici, ne všude to ale dokáží splnit

Nový metodický pokyn ministerstva zdravotnictví, který vychází z podnětu veřejného ochránce práv, sice rodičům a dalším zákonným zástupcům garantuje možnost být s hospitalizovaným dítětem během jeho léčby nepřetržitě v nemocnici, mnohé fakultní nemocnice tomu ale nejsou schopné dostát vůbec, nebo jen zčásti. Nemají totiž dostatečné prostorové a pobytové kapacity – hlavně v případě, kdy sídlí v původních, starších budovách.
21. 6. 2023|

Spory rodičů hospitalizovaných dětí s nemocnicemi má utnout návod chystaný ministerstvem

Ministerstvo zdravotnictví dokončuje návod, který by měl předcházet sporům rodičů hospitalizovaných dětí s nemocnicemi. Takzvaný metodický pokyn sjednotí postupy zdravotnických zařízení a jasně vymezí, jak mají přistupovat k přítomnosti rodičů pacientů na jednotce intenzivní péče nebo během jejich uspávání při plánovaných zákrocích. Dokument, jehož návrh má ČT k dispozici, plánuje resort zveřejnit v únoru.
1. 12. 2022|

O víkendu výrazně přibylo nově nakažených, hospitalizovaných je ale méně

Od pondělí musí zaměstnavatelé zajistit pro své lidi dvakrát za týden testování, a to i pro očkované, naopak ve školách se vrací interval testů na jeden týdně. Epidemie koronavirové varianty omikron sílí, o víkendu potvrdily testy přes 16 tisíc nakažených, z toho 7235 v neděli. Ve srovnání s předchozím víkendem to bylo dvaapůlkrát více. Podobně se zvyšuje i počet pozitivních případů ve školách. Nemocnice jsou ale i tak stále prázdnější, covidových pacientů je v nich podle dostupných dat 1505, na konci minulého víkendu jich bylo přes 2300.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 22:16|

Karanténa, nebo izolace? A na jak dlouho? Co dělat, když máte pozitivní test či rizikový kontakt

Pravidla pro karanténu a izolaci se od 11. ledna změnila. Oboje je kratší, jen pětidenní, ale mění se i jiné věci. Především jde nově do karantény i člověk, který má pozitivní antigenní test, aniž by byl znovu otestován metodou PCR. Podle nového pokynu hlavní hygieničky do karantény nemusejí ti, kdo mají dokončené očkování, posilující dávku nebo ti, kdo nemoc prodělali v posledních 180 dnech, ačkoli ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) původně hovořil o tom, že by do karantény po rizikovém kontaktu s nakaženým měli chodit nově všichni. Od příštího pondělí by ale výjimky pro očkované opravdu měly skončit.
11. 1. 2022Aktualizováno11. 1. 2022, 20:12|

Pro nařízení karantény platí nová pravidla, při podezření na mutaci mají epidemiologové postupovat individuálně

Hygienici nově posuzují rizikové kontakty přísněji. Kdo by měl přes ústa a nos látkovou roušku, šálu nebo třeba šátek a setkal se s nakaženým, měl by jít nově do karantény. Naopak lidé, kteří nosí jednorázové chirurgické roušky nebo respirátory, do karantény nemusí, a to ani v případě, kdy by kontakt byl na vzdálenost menší než dva metry. Vyplývá to z metodického pokynu hlavní hygieničky Jarmily Rážové krajským hygienickým stanicím. České televizi dále řekla, že vypadla i podmínka minimální doby kontaktu s pozitivně testovaným 15 minut.
12. 2. 2021Aktualizováno12. 2. 2021, 20:12|