TÉMA

Jamie Raskin

Americká Sněmovna reprezentantů podpořila vyšetřování prezidenta Bidena

Americká Sněmovna reprezentantů vyjádřila podporu pro vyšetřování prezidenta Joea Bidena. Podle analytiků by mohlo vést k jeho takzvanému impeachmentu – ústavní žalobě na prezidenta. V dolní komoře Kongresu mají většinu republikáni. Výsledek hlasování byl podle amerických médií očekávatelný, sám o sobě však Bidena z ničeho neviní.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 12:48|

Trump zmobilizoval své stoupence před vpádem do Kongresu, uvedla vyšetřovací komise

Výbor americké Sněmovny reprezentantů vyšetřující povolební nepokoje v sídle Kongresu při úterním slyšení předložil zjištění o tom, jak slova prezidenta Donalda Trumpa přispěla k násilnostem ze 6. ledna loňského roku. Podle kongresmanů jeho výzva k manifestaci ve Washingtonu představovala „povolání do akce“, na které okamžitě reagovala připravená síť aktivistů a extremistů. Komise poukázala na to, že výzva přišla těsně po vypjaté schůzce v Bílém domě, při které Trumpovi spolupracovníci znovu vyvraceli jeho verzi událostí o zmanipulovaných volbách.
12. 7. 2022|

„Naše hnutí právě začíná,“ vzkázal Trump poté, co jej Senát zbavil obžaloby z podněcování ke vzpouře

Americký Senát rozhodl, že bývalý prezident Donald Trump se nedopustil podněcování ke vzpouře v souvislosti s násilnostmi v Kongresu z 6. ledna. Trump tak byl zbaven obžaloby i při druhém impeachmentu. V reakci na rozhodnutí Senátu uvedl, že proces byl „další fází největšího honu na čarodějnice v historii naší země“. Svým příznivcům také vzkázal, že „hnutí Udělejme Ameriku znovu velkou právě začíná“. Další podrobnosti chce oznámit v příštích měsících.
13. 2. 2021Aktualizováno13. 2. 2021, 23:59|

Trump se hněvá kvůli „blábolení“ svých právníků. Jeden ho loni žaloval, druhý hájil mafiány

Na půdě Senátu svědčit nehodlá, dění kolem impeachmentu ale Donald Trump sleduje z resortu na Floridě bedlivě. Rozzuřil ho výkon jeho obhájců. Advokát Bruce Castor dokonce svou řečí přiměl republikánského senátora hlasovat s demokraty. „Přišli jsme jen o jednoho,“ reagoval Castor, jehož firma se specializuje na pensylvánské civilní právo. David Schoen – druhý Trumpův právník – dříve zastupoval Ku Klux Klan, Rogera Stonea a „spoustu údajných mafiánů“.
12. 2. 2021|