TÉMA

Porucha autistického spektra

Rodiče autistických dětí na Vysočině těžko hledají pomoc a podporu

Často s nepořízenou odcházejí rodiče autistických dětí z Vysočiny, kteří shánějí pomoc a podporu. Kraj trápí nedostatek psychologů, logopedů i asistentů. Mnohdy se nedaří sehnat ani zájmové kroužky, jejichž vedoucí by uměli s dětmi s poruchami autistického spektra pracovat.
18. 1. 2024|

Policie našla na Šumavě ztraceného mladíka s autismem, je v pořádku

Policie na Šumavě od středy pátrala po osmnáctiletém mladíkovi z Nymburska s poruchou autistického spektra. Pohyboval se odpoledne v okolí Černého jezera na Železnorudsku. Mladík byl nakonec nalezen a je v pořádku, oznámili policisté na sociální síti X (dříve Twitter).
9. 8. 2023Aktualizováno10. 8. 2023, 05:43|

Vrchní soud potvrdil mladíkovi podmínku za přípravu bombových útoků. Změnil mu ale formu léčby

Olomoucký vrchní soud v úterý potvrdil mladíkovi podmíněný trest za přípravu bombových útoků u tří velvyslanectví v Praze. Vyhověl však jeho odvolání a zmírnil mu ochrannou psychiatrickou léčbu z ústavní na ambulantní. Rozhodl tak poté, co vyslechl znalce z oboru psychologie a psychiatrie, podle kterých obžalovaný změnil pohled na své jednání. Mladík byl souzen za přípravu teroristického útoku. Muž je již plnoletý, v době činu mu bylo 17 let, souzen tak byl jako mladistvý, kdy mu hrozil maximálně pětiletý trest vězení.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 13:32|

Lékařům v Ostravě se podařilo zachránit autistu, který odmítal jíst. Pomohla přítomnost jeho matky

Lékařům z ostravské městské nemocnice se podařilo zachránit autistického chlapce, který přestal přijímat potravu. Na jednotce intenzivní péče strávil celkem dva týdny. Teď už znovu potravu přijímá. Podle psychologů se jeho stav zlepšil hlavně díky skvělé spolupráci mezi lékaři a matkou hocha. Případ by se mohl stát i příkladem pro další zdravotnická zařízení.
17. 3. 2023|

Vedení domova seniorů ubytovalo matku i s autistickým synem. Ředitel díky tomu nikdy nezapomene na narozeniny

Po desítky let pečovala Marie Rejšková o autistického syna. S věkem jí ale ubylo sil a dnes už pomoc potřebuje i ona sama. Společné bydlení hledali několik let; do domova pro seniory totiž nechtěli vzít syna, zatímco do domova pro lidi s mentálním handicapem zase matku. Povedlo se až loni před Vánocemi, kdy dvojici přijali v domově pro seniory v Janovicích nad Úhlavou. Po roce s nimi natáčela pro 168 hodin Darina Vlková.
5. 12. 2022|

Poslanci nedokončili jednání o exekuční novele

Sněmovna přerušila projednávání návrhu takzvaného nízkouhlíkového zákona, který se týká výkupu elektřiny z plánovaného bloku Jaderné elektrárny Dukovany. O odškodňovacím zákonu má sněmovna jednat až v pátek, opozici se nepodařilo bod prosadit na program, stejně jako vládní novelu o kompenzačním bonusu, kterou vrátil poslancům Senát. Projednávání změn v exekucích poslanci nedokončili.
10. 2. 2021Aktualizováno10. 2. 2021, 19:10|