TÉMA

Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva

Dlouhé tresty závislým vězňům nepomáhají. Zaměřme se na odbornou pomoc, nabádají experti

Zhruba šedesát procent vězňů má podle odhadů odborníků nějakou formu závislosti a dvanáct procent vězňů pyká za trestné činy souvisejícími s drogami. Dlouhé tresty v nápravě přitom nepomáhají a častá je recidiva, tvrdí experti a doporučují proto spíše kratší či alternativní tresty a odbornou pomoc. Informace ve středu zazněly na tiskové konferenci ke zprávě Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva o potřebě ukončit válku proti drogám.
11. 10. 2023|

U Avdijivky se tvrdě bojuje, Ukrajinci hlásí zhoršení situace

Ruská invazní armáda – soudě podle nepotvrzených zpráv z obou stran – v úterý zahájila rozsáhlý útok severně i jižně od Avdijivky a podařilo se jí postoupit po obou křídlech, napsala večer stanice BBC. Později však zmínila, že ukrajinská armáda i vojenští blogeři uvedli, že Ukrajinci ruské útoky odrazili.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 22:23|

Většinu Haiti ovládly gangy, lidé prchají z domovů. OSN vyšle na pomoc ozbrojenou misi

Rada bezpečnosti OSN odsouhlasila vyslání mezinárodní mise na Haiti, které čelí nebývalé vlně násilí. Místní bezpečnostní složky si nedokáží poradit s gangy, které už ovládly většinu země. Misi musí schválit ještě keňský parlament, právě Keňa má totiž stát v jejím čele. Vláda v Nairobi předpokládá, že jednotky na Haiti dorazí začátkem příštího roku.
4. 10. 2023|

Singapur popravil muže kvůli kilogramu marihuany

Singapur popravil muže, který byl odsouzen za pašování jednoho kilogramu konopí. Informovala o tom agentura AFP. Úřady k oběšení přikročily navzdory výzvám ze zahraničí, aby hrdelní trest zvážily a zrušily.
26. 4. 2023|

Putin obvinil Západ z rozpoutání války a pozastavil účast Ruska v jaderné smlouvě Nový START

Ruský diktátor Vladimir Putin ve svém tradičním projevu ke členům obou parlamentních komor opět obvinil z rozpoutání konfliktu na Ukrajině Západ. Šéf Kremlu prohlásil, že se Západ snažil Rusko zničit mimo jiné ekonomickými sankcemi a že dodával Ukrajině zbraně, zatímco Moskva se snažila válku zastavit. Oznámil také, že Rusko pozastavuje účast ve smlouvě Nový START, která omezuje počet jaderných hlavic a jejich nosičů. Ruské ministerstvo zahraničí ale ve svém prohlášení uvedlo, že země bude v zájmu zachování stability i nadále dodržovat limity vymezené ve smlouvě.
21. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 20:18|

František je v Bahrajnu. Čeká se, zda veřejně promluví o dodržování lidských práv v zemi

Papež František ve čtvrtek přicestoval na čtyřdenní návštěvu Bahrajnu, ostrovní monarchie v Perském zálivu. Země s více než jedním a půl milionem obyvatel je další z arabských států, které pontifik v průběhu let navštívil v rámci své snahy o zlepšení vztahů s islámským světem. Před cestou uvedl, že by měla být ve znamení dialogu. Nejisté zůstává, zda do něj bude zahrnuta i otázka marginalizované šíitské většiny.
3. 11. 2022|

Ukrajina evakuovala 48 tisíc civilistů. Ruský nálet zasáhl dětskou nemocnici

Ukrajina během středy evakuovala 48 tisíc ohrožených civilistů. Moskva přiznala účast branců při invazi na Ukrajinu, někteří padli do zajetí. Rusko má plnou kontrolu nad Záporožskou jadernou elektrárnou. Bez proudu se ocitla dle ukrajinských úřadů černobylská elektrárna. Mezinárodní agentura pro atomovou energii však oznámila, že ztratila spojení se zařízením sledujícím bezpečnost v obou elektrárnách. Ruský nálet zasáhl v Mariupolu dětskou nemocnici –⁠ je to válečný zločin, shodli se premiér Petr Fiala a ministr zahraničí Jan Lipavský. Britské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská armáda potvrdila použití termobarických (vakuových) bomb.
9. 3. 2022Aktualizováno9. 3. 2022, 23:56|

Washington eviduje záměrné ruské útoky na civilisty. Je to teroristický stát, zdůraznila ukrajinská ambasadorka

Washington má důvěryhodné zprávy o záměrných ruských útocích na civilisty na Ukrajině. Evakuace obyvatel Mariupolu se stejně jako v sobotu nepodařila. Ruské jednotky se soustřeďují na obklíčení Kyjeva, Charkova a Mykolajiva a vytvoření pozemního koridoru z Ruska na anektovaný Krym. Podle Kyjeva chtějí odstřihnout zemi od Černého moře a chystají se obklíčit Dnipro.
6. 3. 2022Aktualizováno6. 3. 2022, 22:45|

USA se vrací do Rady OSN pro lidská práva, zatím budou v roli pozorovatele

Spojené státy se vrací do Rady OSN pro lidská práva (UNHRC). Na ženevském zasedání rady to sdělil americký chargé d'affaires při této instituci Mark Cassayre a po něm to potvrdil ministr zahraničí Antony Blinken. USA budou v UNHRC v roli pozorovatele a později budou usilovat o plné členství. Z rady vystoupily v roce 2018.
8. 2. 2021Aktualizováno8. 2. 2021, 16:16|