TÉMA

Uttarákhand

Indickým záchranářům se podařilo vytáhnout všech 41 zasypaných dělníků

Indickým záchranářům se podařilo vytáhnout všech 41 dělníků, kteří před více než dvěma týdny uvázli v zasypaném silničním tunelu, informovala agentura Reuters s odkazem na místní úřady. Jen před několika hodinami záchranáři dokončili šachtu ke skupině, která pod zemí strávila 17 dní. Záchranáři pak dělníky vytáhli skrze ocelové potrubí o průměru 90 centimetrů.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 16:40|

Indičtí záchranáři se začali provrtávat k uvázlým dělníkům shora

Indičtí záchranáři se v neděli začali provrtávat k dělníkům uvázlým ve zříceném tunelu na severu Indie shora. S odvoláním na místní činitele to píše agentura Reuters, která o den dříve uvedla, že vertikální vrtání je druhým plánem, jak se ke 41 dělníkům dostat. Záchranné práce se zkomplikovaly poté, co se poškodil vrtací stroj a úřady v sobotu oznámily, že se záchranáři pokusí provrtat přes posledních deset metrů trosek ručně.
26. 11. 2023|

Ve zříceném tunelu přežívají více než týden. Indie ukázala první video se zavalenými dělníky

Indie zveřejnila první záběry dělníků, kteří jsou již více než týden uvězněni ve zříceném tunelu na severu země. Záchranné práce na vyproštění jednačtyřiceti dělníků komplikují velké balvany a další překážky. Záchranáři se zatím nedokázali ke skupině v tunelu provrtat. Dělníci alespoň dostávají kyslík, vodu, jídlo a léky.
21. 11. 2023|

Vyproštění dělníků z tunelu v Indii by mohlo zabrat dalších až pět dní, záchranáři vymýšlejí nový plán

Vyproštění čtyřicítky dělníků uvězněných od minulé neděle ve zříceném tunelu v Indii by mohlo trvat dalších zhruba pět dní, uvedla v neděli podle agentury AP vládní mluvčí. Úřady se snaží k dělníkům provrtat tunel, práce se ale kvůli potížím s vrtným zařízením musely zastavit. Záchranáři tak nyní promýšlejí nový plán, jak se k zavaleným dostat.
19. 11. 2023|

K zavaleným dělníkům v Indii se dostaly léky. Záchranáři čekají na lepší vrtné zařízení

Záchranáři poslali léky nemocným ze skupiny čtyřiceti dělníků, kteří v noci na neděli uvázli v propadlém silničním tunelu na severu Indie. Záchranný tým se nyní snaží provrtat otvor, jímž by bylo možné protáhnout trubku o průměru asi devadesáti centimetrů, aby se zavalení dostali bezpečně ven. Postup prací je ale pomalejší, než se očekávalo. Průchod totiž blokují velké balvany. Na místo neštěstí bylo z metropole Dillí posláno výkonnější vrtné zařízení. Během středy o tom informovaly agentury AP a Reuters.
15. 11. 2023|

Dělníky v Indii uvěznil sesuv v rozestavěném tunelu. Záchranáři se k nim snaží prokopat

Čtyřicet dělníků, které v neděli sesuv půdy uvěznil v rozestavěném silničním tunelu na severu Indie ve státě Uttarákhand, je naživu. Podle agentury AP o tom informoval zástupce místní policie. Záchranáři se k nim snaží dostat. Zatím se jim podařilo navázat kontakt a zásobit je vodou a kyslíkem.
13. 11. 2023|

Monzunové deště zabily za několik dní v Indii nejméně 66 lidí

Monzunové deště, které trvají již několik dní, zabily v Indii nejméně 66 lidí, uvedla agentura AFP s odvoláním na vládní představitele. V indické části Himálaje rovněž uvázly desítky zahraničních turistů, velká voda totiž přerušila silniční spojení. Kvůli hrozícím záplavám ve středu hlavní město Dillí zahájilo evakuaci stovek obyvatel.
12. 7. 2023|

Po zřícení ledovce a záplavách zemřelo v Indii nejméně 18 lidí

Záchranáři na severu Indie pátrají po více než dvou stovkách lidí, kteří se pohřešují od neděle, kdy odlomený kus himálajského ledovce způsobil záplavy. Záchranné týmy dosud nalezly 18 těl. Většina z obětí a pohřešovaných jsou zaměstnanci dvou vodních elektráren, které byly při povodni také zasaženy.
8. 2. 2021Aktualizováno8. 2. 2021, 14:34|

V Indii se kus ledovce zřítil do přehrady. Pohřešují se desítky lidí

Na severu Indie se v neděli odlomil kus himálajského ledovce a zřítil se do místní přehrady, což způsobilo záplavy. Přinejmenším sedm lidí zemřelo a dalších 125 osob se pohřešuje, ale jejich počet ještě může růst, informovala agentura Reuters s odvoláním na představitele severoindického státu Uttarákhand. Agentura AP hovoří o nejméně devíti mrtvých a 140 pohřešovaných. Povodeň zřejmě zničila jednu vodní elektrárnu a druhou poškodila. Úřady nařídily evakuaci vesnic v okolí řeky Alaknanda. Vláda na místo vyslala pomoc a záchranáře.
7. 2. 2021Aktualizováno7. 2. 2021, 17:21|