TÉMA

Magdaléna Borová

Bebjak natáčí minisérii o vyšetřování na hraně zákona, spoluscenáristou je kriminalista

Peter Bebjak, režisér například oceňovaných Případů 1. oddělení, natáčí pro Českou televizi další napínavou minisérii. Psychologické drama Vedlejší produkt se zabývá otázkou, zda jsme si před spravedlností skutečně všichni rovni. Jedním z autorů scénáře je kriminalista Aleš Preis. V hlavních roli detektiva, který se snaží vyřešit vraždu těsně před promlčením, se představí Tomáš Maštalír.
23. 11. 2023|

Plodková, Mitaš i Steinmasslová mají svá Němá tajemství. V kině je neutají

Když blízcí Bruce Willise loni oznámili, že herec ukončuje kariéru kvůli afázii, přitáhlo to pozornost k této nemoci, která ovlivňuje schopnost mluvit a porozumět řeči. Přiblížit život afatiků je také jedním ze záměrů filmu Němá tajemství. „Není to ale film o pacientovi, o kterého je potřeba se starat,“ upozornil režisér Tomáš Mašín. Snímek kombinující drama, detektivku a love story vstupuje do kin 7. září. Příběh hlavního hrdiny, trpícího afázií, vyprávějí ženy z jeho blízkého okolí. Každá má přitom co skrývat.
9. 9. 2023|
Doporučujeme

Nejen Bruce Willis. Němá tajemství upozorňují na problémy lidí s afázií

Režisér Tomáš Mašín dotočil podle scénáře Alice Nellis Němá tajemství. Vztahové drama s kriminální zápletkou upozorňuje na vážnou poruchu řeči – afázii, kterou trpí nejen filmový hrdina, ale ve skutečném životě také padesát tisíc lidí. I proto tvůrci spustili crowdfundingovou kampaň, která má nejen pomoci s postprodukcí filmu, ale také webu o afázii.
12. 10. 2022Aktualizováno15. 10. 2022, 14:39|

Jeden je ekofarmář, druhý obhospodařuje lány. Bohdan Sláma natáčí „krajinu v suchu“

Režisér Bohdan Sláma natáčí nový film. Námětem dramatu Sucho, k němuž Sláma napsal i scénář, jsou dvě proti sobě stojící venkovské rodiny a lhostejnost, která způsobí znečištění přírody. V těchto dnech filmový štáb natáčí na jižní Moravě.
1. 10. 2022|

Český lev za rok 2020 vzhlíží k Šarlatánovi, nejvíce si ale všímá Krajiny ve stínu

Nejlepším filmem roku 2020 podle cen Český lev je Šarlatán polské režisérky Agnieszky Hollandové, natočený v české koprodukci. V počtu sošek ale osmadvacátému ročníku vévodí černobílé drama Krajina ve stínu. Herecké ceny si odnáší Ivan Trojan, Magdaléna Borová, Petra Špalková a Jiří Mádl.
6. 3. 2021Aktualizováno6. 3. 2021, 23:04|

Krajina ve stínu zastínila podle kritiků loňské filmy. Herecké ceny patří Trojanovi a Borové

Černobílé drama Krajina ve stínu vybraly Ceny české filmové kritiky jako nejlepší film roku 2020. Napříč kategoriemi obdržel snímek Bohdana Slámy dvě ocenění, stejně jako drama Šarlatán. Oba tituly spojuje historický námět podle skutečných událostí. Herecké ceny patří hercům z těchto dvou filmů Ivanu Trojanovi a Magdaléně Borové. Téměř všechny vítězné tituly vznikly s přispěním České televize. Ta také slavnostní ceremoniál vysílala v přímém přenosu.
6. 2. 2021Aktualizováno6. 2. 2021, 22:02|